Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE VREME CE MULȚI AȘTEPTAU APARIȚIA MĂȘTII CU NUANȚE DE CAFENIU, ESTE DIFICIL SĂ ȘTIM CU ADEVĂRAT CÎTE LUCRURI AGREABILE SE POT FACE FOLOSIND ECOUL  

 De vreme ce fosilele nu conțin țesut moale, este dificil să știm cu adevărat cum au arătat dinozaurii. Reprezentările lor sînt în bună parte fanteziste, întrucît nu se cunoaște cu exactitate dacă și cît aveau puf, pene ori plăci cornoase. Altfel spus, fără țesut moale, oamenii de știință ai viitorului ar putea reprezenta liliacul ca pe un pangolin. (M. C.)

 Una dintre primele competiții televizate în direct după pauza de pandemie a fost Championship League, la snooker. Mai simplu de organizat pentru că, de la înființarea sa în 2008, concursul s-a desfășurat de fiecare dată fără spectatori. Mulți așteptau apariția lui Ronnie O’Sullivan, sperînd să-l vadă, eventual, cu vreo nouă frizură de-a lui, mai specială, de „țăcănit” (cum a recunoscut chiar el). Frizura a fost însă banală. Noutatea era în altă parte: o mustață pe oală, care-i dădea un aer de bătrîn meridional ursuz. Charismaticul jucător a declarat că și-ar fi dorit ca izolarea să țină cinci ani. (A. M.)

 În plin bal mascat global, Bernard Pivot, pe Twitter: „Inventatorul măștii care oprește minciunile și filtrează imbecilitățile va fi un mare binefăcător pentru întreaga omenire“. Ei bine, dacă ar apărea acest gen de mască, aș putea spune pînă și eu că a meritat cu adevărat să trecem prin ce trecem… (S. V.)

 Cred cu tărie că și lucrurile bune trebuie anunțate și aplaudate. Cum ar fi, de pildă, termopanarea blocului în care locuiesc, deși, să recunoaștem, nu era imperios necesară. Ba din contra, am putea zice, de vreme ce e vorba de un bloc mic, cu zid de o cărămidă jumate, suficient de călduros… Operațiunea a început prin noiembrie trecut, dar s-a terminat doar acu’… Nu-i bai, vor zice optimiștii… bine că s-a încheiat, vorba cu „cincinalu-n patru ani și jumătate!” nu-i doar folclor, ci practică temeinică… Dar e cam ciudat la culoare, tern-murdar, cu nuanțe de cafeniu, adaugă pesimistul veșnic în căutare de noduri prin păpuriș. Și ce dacă? se întreabă retorico-ironic opozantul. Cînd bate soarele, el devine din ce în ce mai strălucitor, cel puțin deocamdată, pînă la prima ploaie… Odată ajunși în acest punct însă, ne oprim, din lipsă de probe, dar promitem să revenim de va fi cazul… (R. M.)

 În timpul anumitor operații pe creier, pacienților, anesteziați local, li se cere să vorbească sau să se îndeletnicească cu o activitate cu care sînt obișnuiți, pentru a-i ajuta pe neurochirurgi să nu afecteze o regiune vitală a creierului. Unii pacienți cîntă la vioară sau la chitară, alții vorbesc cu doctorul sau se uită la desene animate. Recent, în Ancona, o italiancă de 60 de ani a reușit în premieră să facă 90 de măsline umplute (olive ascolane), în timpul unei operații de îndepărtare a unei tumori de lob temporal stîng. Cîte lucruri agreabile se pot face cu o bună parte din creier decuplată. (M. P.)

 Un ieșean, arestat pentru trafic de droguri, a mai fost condamnat, în 2011, la 9 ani de închisoare pentru uz de fals și înșelăciune pentru că, folosind o carte de identitate falsă, a păcălit angajații mai multor bănci, obținînd credite bancare. Pe cartea de identitate apăreau numele și poza lui Robert de Niro, adresa de domiciliu era cimitirul Eternitatea din Iași, cu numărul unei parcele din cimitir, iar părinții erau cîntăreții Madonna și Anthony. Probabil că atunci nu făcuse decît să testeze piața. (S. G.)

 Avocata neamului recidivează, nu în direct, ci prin ajuncta portavoce. Care voce doar se face ecoul gîndirii lipsă, prin puzderia de cîlți-înlocuitori. O aiuristică tiradă, dovedind deopotrivă prostie cît încape, infatuare și nerușinare ticăloasă, toate îndreptate împotriva profesionalismului dovedit. Cuvîntul își pierde sensul, „tortura” e la ea acasă în spital, iar doctorii, mînuitori de decizii în spațiu concentraționar… Nimeni nu mai înțelege nimic dacă tîmpenia declinată în direct nu ar ține loc de scaun și job, tot în direct. Ca să-și mai justifice întrucîtva munca, avocatele neamului – iată că sînt și adjuncți, pe lîngă șefi – se joacă de-a puia-gaia în direct. Ce leafă or fi încasînd aceste distinse purtătoare de stigmate ale torturii de discurs comandat? Și ca orice comandă venită de la torționari, executată! Et on tuera tous les affreux? (R. M.)

UNDEVA DEPARTE, ECHIVALENTUL EDUCAȚIEI AR FI FOST DEVENIREA 

 Undeva departe, într-un bloc alăturat, nu știu la ce etaj, strănută, oarecum regulat, un vecin. Face „hapciu!” cu rezonanță, strănută viguros, zgomotos – îmi vine să zic: strănută sănătos. De fiecare dată îmi vine să strig: „Sănătate, vecineee!”. Dar cred că mai potrivit ar fi să închid fereastra. (M. M.)

 O gaură neagră din Univers a fost surprinsă scuipînd apă, lucru care i-a năucit pe astronomi. „Este echivalentul unui pămîntean care ar zări pe Lună o portocală”, a declarat unul dintre ei. (M. C.)

 Ministrul Educației din Madagascar a fost remaniat după ce a demarat o achiziție de acadele în valoare de două milioane de dolari. Dulciurile ar fi urmat să ajungă la elevii din această țară. Ministrul Rijasoa Andriamanana a declarat că fiecare elev urma să primească cîte trei acadele, pentru a-i face să uite gustul amar al ceaiului pe care trebuie să-l bea împotriva coronavirusului și care e promovat chiar de președintele țării. Campania electorală nu ține cont de vremuri. Și niște acadele sînt bune la casa omului. (A. M. S.)

 Accesoriile pot juca un rol important în păstrarea distanțării fizice din vremuri pandemice. Dacă în Cluj un pantofar și-a transformat creațiile cu bot lung, destinate inițial unor teatre, în încălțăminte de toată ziua, o galerie din Paris folosește pentru vizitatori pălării cu extensii. Modelul l-au constituit pălăriile cu aripioare din China antică, a căror menire ar fi fost, se zice, aceea de a-i împiedica pe supușii primului împărat din dinastia Song să șușotească între ei fără să fie auziți. Cred că nu și-a imaginat nimeni că distanțarea socială va fi și o armă împotriva bîrfei. (A. A. D.)

 Un popas de două săptămîni pe malul Dunării, la Drobeta-Turnu Severin, pentru a pescui de acolo cîteva nume de firme: Safteaua Com Serv SRL, Senza Paura SRL, Tandrețe Impex SRL, Fapte Bune SRL, Baron Ferestre 99 SRL, La Leul Com SRL, Moara Cu Noroc Com Mixt SRL, Feeric Com SRL, Babaioana Andreea Cursuri Hairstyle SRL, Cadouri Și Perle SRL, Epitaf Procomp SRL, Monsieur Alin SRL, Mesia SRL, Sifonul Arțăgos SRL, Hic Et Nunc SRL, Matrak Vîrcolacu SRL, Devenirea Com SRL, Nodulețul Com SRL, Cugetul Prod Com SRL, Doi Raci SRL, Celest SRL, Celebra K Rina SRL, Zvâcnel SRL, Zdrăncăneala SRL, Sus Jos SRL, Mottanul 88 MTT SRL, Personal General SRL, Prompt Și Sigur SRL, Shopohmygod SRL, Hey Flowers New SRL, Afrodita Nouă SRL, Excess Maxlife SRL, Letitbe SRL, Alfa Aroganzza SRL, Ghiciu Florii SRL, Geam Clar SRL-D, Fabrica De Intarsii SRL, Salutem Omnibus SRL, Pajura Maximus SRL, Aly Fittzoasa SRL, Magazin Util SRL, Hidro Bebe Gabi SRL, Fabulos Marcomat SRL, Pantofiorul By Delia SRL, Temperance SRL, Repede Car Taxi SRL, Attraction Pour Les Femmes SRL, Angel Ave Maria SRL, Sclipitor Com SRL, Amigdales Com SRL, Abracadabra Com Prod SRL, Treisprezece SRL, Ace Și Ațe SRL, Aha SRL, Trapeza Valahului SRL, Tempomunca SRL, Star Bunica SRL, Fotografie Cu Drona SRL, Madame Secretary SRL, Miere Stuco SRL, Izolare Și Amenajare Interioară SRL, Front Beton SRL, Sile The Barber SRL, Uz Casnic Negru SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.