Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

AVEM CU 60%
MAI MULȚI HOȚI SMERIȚI
CARE AU INTUIT BINE
CÎT DE MIC A DEVENIT TOTUL 

● După ce mai an a anunţat că „Guvernul vrea să reducă democraţia“, alt porumbel a ieşit acum pe gura Vioricăi Dăncilă: „Lupta împotriva Justiţiei ne-a omorît“. Avem o colivie cu coafură în chip de prim-ministru. (M. C.)

● Au fost cu 60% mai mulți tineri la vot decît în 2016. Votul a devenit cool. (A. M. S.)

● Din cei peste 13.000 de deținuți care au votat la referendumul pentru apărarea independenţei Justiţiei, 90% au votat DA. Două zile mai tîrziu, angajații penitenciarului l-au primit pe Dragnea cu „Bine ai venit acasă, Liviu!“. De unde se vede că infractorii sînt mult mai morali decît PSD-iştii. Sau, cum a zis Radu Vancu, în România, nici măcar hoții nu vor să aibă o țară de hoți. Prea multă concurență. (M. C.)

● După praznic, cioclul de serviciu a ordonat sistarea pomenii. Oamenii s-au retras, rînduri-rînduri, smeriți și evlavioși. Și-au luat pomana cu ei. Pe masă, într-un colț, abandonat, baltagul. Și, lîngă el, un blid cu o lingură de colivă, din care deja fuseseră luate o linguriță sau chiar două. Cioclul își mîngîie cu alint pîntecul. Pare mulțumit. Nu se știe cînd va mai patrona o nouă ceremonie… (R. M.)

● În Africa de Sud, 574 de persoane s-au așezat confortabil și au mîncat în așternuturi, fără să se deranjeze de firimituri, doborînd recordul Guinness pentru cei mai mulți oameni care au mîncat în același timp micul dejun în pat. (C. Ș.)

● Filiala PSD din Alba Iulia a sesizat Poliţia „cu privire la efectuarea unei campanii electorale injuste“ pe care Librăria Humanitas ar fi pus-o la cale oferind cărţi cu reducere tinerilor de 18 ani care votează pentru prima dată. Au intuit bine pesediştii, cititul şi educaţia sînt agenţi electorali care trebuie reprimaţi. (M. C.)

● La drept vorbind, trebuie spus că sentința dată de către judecătorii Curții Supreme, de condamnare la închisoare a lui Liviu Dragnea, ia pîinea de la gura jurnaliștilor din România. În ultimii ani, Liviu Dragnea a fost un subiect care făcea mare audiență la public. Încet-încet, el va dispărea. Vorba lui Băsescu: „…nici nu știi cît de mic poți să devii“. (A. M.)

● Puerto Williams, o mică localitate din Chile, înconjurată de munți înzăpeziți, situată pe coasta continentului american, a devenit cel mai sudic oraș din lume și capătul lumii. Cînd îi spuneți cuiva că ați vrea să mergeți cu el pînă la capătul lumii, despre locul acesta e vorba. (A. M. S.)

● Nu e chiar totul pierdut pentru Liviu Dragnea. Odată încarcerat, el va putea candida pentru postul de preşedinte de cameră. Cu şanse mari să-l şi obţină, avînd în vedere profilul politic şi mai ales programul în domeniul Justiţiei. (M. M.

erno farkas 1 jpg jpeg

DE AMÎNAT SĂRĂCIA
MAI POȚI SCĂPA,
DE CĂUTAREA UNUI NIMIC, BA 

● O mostră de schepsis știrist românesc: în mijlocul unei știri PRO TV despre o metodă prin care fumătorii pot fi ajutați să se lase de țigară, apare, tam-nisam, o subștire (din aceeași categorie „tabagică“, cum ar veni): „Olguţa Vasilescu a dat o declaraţie de zici că a fumat ceva“. Dacă de fumat mai poți scăpa, de Olguța, ba. (M. P.)

● În Ţările de Jos, de Săptămîna Cărţii, compania feroviară a oferit călătorilor care aveau asupra lor o carte o călătorie gratuită. În România, în Anul Cărţii, Guvernul a amînat finanţarea publică a proiectelor editoriale şi a tăiat 30% din fondurile pentru proiecte culturale cofinanţate de AFCN. (M. M.)

● Din cei nouă români care au votat în Coreea de Nord, nici măcar unul n-a votat cu PSD. Păi, dacă nici oamenii aceia nu recunosc sărăcia… (M. C.)

● Domnul Dragnea și-a trimis sosia în recunoaștere. Să vadă unde-i găsește loc – în camera de trei sau de cinci. După care, odată misia împlinită, sosia bîntuie, bezmetică, prin urbe. În căutarea unui cui de care să se atîrne. Pînă cînd cămașa va fi bătută în cuie. Definitiv. (R. M.)

● Un bărbat din Massachusetts a chemat poliția după ce i-a pătruns cineva prin efracție în casă. Infractorul, însă, n-a furat nimic, ci a curățat lună tot apartamentul, lăsînd chiar și un trandafir din origami în baie. Așa spargeri să tot ai! (C. Ș.

DACĂ STAI SĂ TE GÎNDEȘTI,
ORICE FEL DE GEAMANTAN
ÎNTĂREȘTE BRAȚELE PROPAGANDEI 

● O reclamă de la metrou propune o perspectivă nouă asupra iubirii: „Iubirea e atunci cînd el face mici, iar tu îl ajuți cu o bere rece“. Dacă stai să te gîndești, e un lucru pe care Romeo și Julieta ar fi fost bine să nu-l ignore. (D. S.)

● Un articol pe Mediafax, cu un titlu apetisant: „Papa Francisc în România. Ce va mînca Suveranul Pontif în țara noastră“, m-a pus pe gînduri. Am aflat că la evenimentele publice la care va participa Suveranul Pontif este interzis accesul participanților cu „orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal“. Să înțeleg că nici cele de pluș nu sînt admise? (S. G.)

● Cu ce se mai face contrabandă: un bărbat a fost prins în timp ce încerca să scoată din Rusia, par avion, un geamantan cu 5000 de lipitori medicinale vii. (C. Ș.)

● „Doamne, binecuvîntează-ne pe noi și acest început de autostradă, aceste lucrări obștești pe care le începem astăzi în numele tău, pentru ca degrabă și fără împiedicare să ajungă la săvîrșire. Luminează cugetele robilor tăi care vor lucra aici și întărește brațele, Doamne, pentru ca totdeauna să se săvîrșească ceea ce este bine și să lucreze faptele luminii spre slujirea poporului tău“ – astfel şi-a început Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, sfinţirea lucrărilor la peticul de autostradă Rîșnov-Cristian, în prezența premierului și a miniștrilor de la Transporturi, Sănătate, Finanțe şi Economie. Antim Ivireanul ar fi fost mîndru de vorbele meşteşugite ale Mitropolitul Ardealului. (M. C.)

● Sputnik, publicaţia goarnă a propagandei ruseşti, a titrat, după alegeri, că în România a cîștigat „fenomenul Muie“. Mîndri că sîntem români! (M. C.)

Foto: M. Chivu, E. Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.