Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOAR TURIȘTII INCONȘTIENȚI
VOR MAI FACE GESTURI DULCI
CARE SĂ-I AJUTE SĂ-ȘI GĂSEASCĂ
NUMELE PE FUGĂ 

● Hank Greely, directorul de la Stanford Law School’s Center for Law and the Biosciences, a declarat recent că, în 20-30 de ani, procesul selecţiei de embrioni dezvoltaţi în laborator va fi atît de comun, de lipsit de riscuri şi de ieftin, încît actul sexual în scopul reproducerii umane va fi considerat de-a dreptul obsolet. Doar barbarii vor mai face sex pentru a avea copii. (M. C.)

● Unii dintre turiștii care vizitează bazinul cu pești exotici de la Delfinariul din Constanța au impresia că se află la Fontana di Trevi și aruncă bani acolo, sperînd că astfel vor avea noroc, informează PRO TV. Ba chiar unii dintre cei intervievați cred că apa e sfințită, făcătoare de minuni. Ce-i drept, ar fi tare bine ca apa aceea să facă minuni, mai ales pentru peștii extrem de sensibili la substanțele conținute de monedele aruncate… (C. Ș.)

● Zice așa ministrul Educației, Liviu Pop: „Este o palmă pe care cîțiva inconștienți din acest sistem o dă învățămîntului universitar din România pentru că noi ne luptăm cu internaționalizarea învățămîntului superior din România“. Internaționala agramatismului și a prostiei, nu altceva. (M. M.)

● Operațiunea „Electrovalva“ – în foileton. Primul episod: Mai întîi s-a votat în bloc. C-așa e la bloc. Toți odată. Nu se pun întrebări colaterale, și chiar dacă… nu se primește răspuns: care firmă, licitație, certificat de garanție?! Nu!… mîna sus!… Și s-a purces la montare, după îndelung calculată planificare. „Nu putem“, au zis spăsit instalatorii (doi la număr), delegați de la centru, „aveți mobilă, trebuie să demontați și după aia să ne chemați.“ „Da’ dvs. nu puteți, contra cost…“ Ba da, încercăm, da’…“ Și încep să-și arunce ocheade și gesturi heirupiste a încurajare și imbold. Geaba – omologul coechipier are un facies ușor dezorientat în spațiul bucătăriei de trei ori patru. „Comportă riscuri?“ „Nu, da’ se poate să se spargă blatul, nu garantăm.“ Drept care caut printre hîrțoage echipa montatoare din urmă cu aproximativ șapte ani. Trăiește!… Și încă demontează fără demolare… „Dar dvs. nu puteți monta electrovalva?“ „Ba da, da’ nu vă putem da certificat.“ Așadar, îi reaștept pe primii. Cînd or putea… că tot e cald, de roșii cu brînză. (R. M.)

● Mi-am cumpărat, cred, ultimele căpşune pe anul ăsta. „Căpşune de Teleorman“, scria pe cartonaşul de pe tarabă. Au fost dulci, ca promisiunile electorale. (C. Ş.)

● În Pakistan, o companie de taxi de tip Uber, populară în lumea musulmană, care se numește Careem, a trimis de curînd un anunț neașteptat. Le-a propus clienților să călătorească cu un „rishta aunty“, adică un fel de pețitor modern, care să-i ajute să-și găsească perechea pe durata unei călătorii. „Oferta noastră vine pe fondul unei nevoi“, au anunțat cei de la Careem. În curînd, întrebarea „Cum v-ați cunoscut?“ va avea un singur răspuns (globalizat): „Pe aplicație“. (A. M. S.)

● Managerul Arhiepiscopiei Tomisului a fost identificat drept liderul unei grupări specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu textile. Alături de preotul Popa Gabriel, zis Gabi Viteză, au mai fost reținuţi, în acelaşi caz, o călugăriţă şi un director al RATB. Mărfurile erau importate din Turcia, prin intermediul unei firme bulgăreşti, spre a fi vîndute în Polonia şi Ungaria, în baza unor documente de identitate false pe numele unor cetăţeni chinezi. Surse din Poliție au spus că preotul Gabi Viteză ar fi cumpărat cu bani de contrabandă clopote pe care le-a donat Bisericii. „De unde-ai avut bani de clopote, Gabriele?“ (M. C.)

● Am primit zilele trecute următorul SMS: „Iepure, / Am găsit la birou un cadou tare frumos / Îţi mulţumesc mult și regret tare mult că nu am reuşit să ne vedem / Tu nu eşti un client oarecare, nu te pot vedea pe fugă, ci pe îndelete, însă, din păcate, am pentru prieteni atît de puţin timp / Pup tare.“ Nu mă ştiu nici iepure, nici client şi nici nu las cadouri la birou. (D. C.

DE LA O VREME ÎNCOACE,
INIMA ESTE BUTONUL SACRU,
ACUM DUBLU 

● Un nou gen de creatori s-a ivit de la o vreme încoace: creatorii de disconfort. Ei ocupă un perimetru urban (mai extins ori mai restrîns), blochează accesul către acel perimetru, apoi afișează la vedere un panou pe care scrie „Ne cerem scuze pentru disconfortul creat“ și se apucă să creeze disconfort. Uneori, crearea disconfortului are nevoie de o perioadă îndelungată de timp pentru a atinge desăvîrșirea, ceea ce-i face pe adepții confortului să ajungă în situația de a reconsidera, dubitativi, modelul creaționist. (D. S.)

● Extras dintr-o știre prezentată pe ecranele de la metrou: „Inima este un concept și nu rezistă la mai mult de cîteva mii de bătăi.“ (C. Ş.)

● Primesc un newsletter de la un site cu o denumire preluată după un brand celebru, cu o literă modificată, care comercializează parfumuri fake, cu denumiri preluate după brand-uri celebre, cu o literă modificată, cu mențiunea că, dacă nu mai vreau să primesc notificări, să apăs pe butonul „Dezabobare“. Cu o literă modificată. (S. G.)

● Lophius piscatorius, un pește remarcabil de urît, este numit, în diverse limbi, cînd „drac de mare“, cînd „pește călugăr“. De la sacru la blestemat cît ai zice „pește“. (M. P.)

● Patriarhul Daniel primește deja, de la buget şi din fondurile Arhiepiscopiei Bucureștilor, un salariu net de aproximativ 14.000 de lei. Conform însă noii legi a salarizării, de la buget va primi acum dublu, astfel că Patriarhul Daniel va fi un Preafericit cu un venit net lunar de 4700 de euro. (M. C.)

Foto: A. Damian

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.