ÎN LIPSA UNEI
UTOPII CU SCAUN LA CAP,
O DISTOPIE CU ACTE ÎN REGULĂ,
PÎNĂ SE FORMEAZĂ CERCUL
ANTI-IERI PRIN ȚOPĂIALĂ 

Întrebat dacă are emoții, înainte de examenul de română de la Bac, un elev a răspuns dezinvolt că da, pentru că nu a învățat toate comentariile. În lipsa unei utopii în care elevul să fi avut emoții din cauză că nu a citit toate cărțile, rămîn fără comentarii. (S. G.)

Pe 1 iulie, la Strasbourg, în Hemiciclu, a avut loc o ceremonie funerară pentru Helmut Kohl. În fața sicriului acoperit cu steagul înstelat pe fond albastru și a îndoliatei adunări au vorbit liderii de azi ai Europei (Tajani, Juncker și Tusk), lideri politici de ieri cu care Kohl a avut relații personale foarte apropiate (Bill Clinton și Felipe Gonzales), precum și actualul cancelar german Merkel, președintele francez Macron și premierul rus Medvedev. De departe, bătrînul Bill Clinton a avut cel mai bun discurs. Un discurs, aș spune, memorabil, demn să stea în orice colecție a celor mai puternice orații funerare din istoria genului. În comparație cu Clinton, toți ceilalți păreau niște școlari stîngaci. Încă o dată, constat cu tristețe că liderii Europei de azi fac figura unor pigmei năuci și gălăgioși pe lîngă cei din timpul lui Kohl. Să ne gîndim: pe vremea cînd Kohl termina primul său mandat de cancelar al Germaniei Federale, liderii marilor țări europene, adică partenerii lui de politică mare, erau Margaret Thatcher (UK), François Mitterrand (Franța), Felipe Gonzales (Spania), Giulio Andreotti (Italia). Comisia Europeană era condusă de Jacques Delors. La Casa Albă era Ronald Reagan. La Vatican era Papa Ioan Paul al II-lea. Acum avem așa: insipida Theresa May (UK), incertul oportunist Macron (Franța), politrucul șters Paolo Gentiloni (Italia), superuzatul Mariano Rajoy (Spania). Comisia Europeană e condusă de Juncker. La Casa Albă e Donald Trump. La Vatican e Francisc I. Simpla înșiruire a numelor e suficientă. Nu cred că există cineva cu scaun la cap care să spună că măcar un singur lider actual ajunge la genunchiul predecesorului său din vremea Kohl. De-aia zic, era mai bine înainte… (S. V.)

Mă amuză o expresie dintr-un titlu pe site-ul Digi24, o ştire „pe surse“, preluată, pare-se, de la Antena 3 (deci neconfirmată oficial, nu vă agitaţi): „Premierul nu vrea să răspundă la comenzi“. Mă simt, din ce în ce mai mult, într-o distopie cu roboţi, genul de serial ieftin, la care te uiţi în continuare mai mult din inerţie. Roboţii din Westworld, însă, erau măcar charismatici. (C. Ş.)

● Au jurat, și prima dată, și a doua oară. La fel. Fără strîngere de inimă și mustrări de cuget. Senini și insolenți. Deși cu o zi în urmă își dăduseră demisia. Și ce dacă?! La loc comanda, dacă așa zice partidul în slova lui. Prim-ministrul s-a dovedit, cu acte în regulă, un plagiator. Adică a fost dovedit hoț. Și ce dacă?! „Am făcut-o pentru mine.“ Dar asta n-are a face cu postul de premier, nu? Ba chiar dă bine un prim-ministru hoț față în față cu o bandă de sperjuri. „Așa să-mi ajute Dumnezeu!“ (R. M.)

În timp ce noi ne înfierbîntăm în jurul propunerii de schimbare a Constituției privind definiția căsătoriei, facem mitinguri pentru familia tradițională sau pentru cuplurile homosexuale, în Columbia s-a găsit o portiță legislativă prin care trei bărbați au fost declarați căsătoriți. Cei trei sînt cumva căsătoriți doi cîte doi (pînă se formează cercul complet), toți trei constituind o „uniune patrimonială specială“. Concluzia e că grădina Domnului, începută cu Adam și Eva, devine tot mai mare și mai complicată. (A. M.)

După ce jandarmii clujeni au ridicat-o cu forţa pe actriţa Oana Mardare, în ciuda faptului că se pregătea să plece de bunăvoie de la parada anti-gay, poliţistul-comentator Marian Godină a comentat situaţia: „Am descoperit o actriță de care nu auzisem, dar nu pentru că ar fi făcut vreun rol extraordinar în vreun film premiat, ci pentru că a ținut să joace în public, gratuit, un rol de circar…“ Mă tem că circarul e chiar Godină, acest Dan Puric al dezbaterilor civice pe Facebook. (M. C.)

Sînt străzi din București (și nu numai proprietăți, conform cunoscutei plăcuțe) patrulate de pisici: ieri, pe Lucaci, fix în mijlocul unui trotuar, se plimbau trei pisoi ce păreau tineri – doi negri și unul bej. În timp ce pe trotuarul de vizavi trecea în trombă un siamez. (I. P.)

● Mașina fără șofer proiectată de Volvo are o mare hibă: nu poate depista cangurii, din cauza țopăitului care dă peste cap sistemele de referință – computerele nu pot calcula distanțele imprevizibile ale deplasării prin țopăială. Așa că au fost trimise echipe de ingineri în Australia pentru a studia problema. Probabil că, în momentul cînd vor targeta piața din România, vor trimite ingineri să studieze deplasarea pietonilor care sar în fața mașinii. (S. G.)

NU PUTEM ZICE
CĂ SE CONTRAZIC NIȘTE OAMENI
CARE TE AJUTĂ SĂ TRĂIEȘTI 

 Tsargrad TV e un canal de televiziune rus. Într-un video de un minut, cu mesajul „Drum bun, perverșilor!“, îi invită pe toți homosexualii din Rusia să plece din țară. Le promit bilete de avion și o călătorie plătită celor care pot să-și probeze homosexualitatea printr-un certificat medical. „Ne dorim să plecați afară, unde veți putea să vă comiteți păcatele cum vreți.“ Nu putem zice că a trecut timpul degeaba. La  Auschwitz oamenii erau trimiși cu trenul. (A. M. S.)

 PSD şi-a dat jos, prin moţiune de cenzură, propriul guvern. Nici noul premier, Mihai Tudose, nu e în cele mai bune relaţii cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Miniştrii se contrazic în declaraţii pe teme de măsuri politice. În interiorul partidului, tot mai multe voci contestă liderii. Iar Victor Ponta a anunţat că din septembrie va face politică într-un nou partid. În tot acest timp, partidele de opoziţie par că au adormit. Şi e vacanţă parlamentară. PSD a rămas singura opoziţie a PSD. (M. M.)

 Mă tot gîndesc la acel individ, îmbrăcat într-un tricou alb mulat pe care scria „Homofob. Mamă = Femeie“, înfoindu-şi muşchii (clădiţi în mii de ore petrecute în sala de forţă) în faţa bietei actriţe Oana Mardare în timpul paradei anti-gay de la Cluj. Mă gîndeam ce probleme ar trebui să aibă un astfel de individ ca să-şi afişeze cu mîndrie ura & fobia faţă de nişte oameni care nu i seamănă. Ei bine, reporterii de la Casa Jurnalistului i au aflat deopotrivă identitatea şi povestea: eroul nostru umflat cu hormoni şi fobie se numeşte Cătălin Berenghi, este orfan de tată, fost luptător în Legiunea Străină (un fel de organizaţie paramilitară de mercenari), nimeni altul decît groparul carcaselor de porci pe terenul unde se spunea că s-ar construi mega-moscheea şi cel care a umplut Bucureştiul de cruci pentru a ne apăra de homosexuali, musulmani şi de atacuri psihotronice. Dar asta nu e tot: Cătălin Berenghi a candidat pentru postul de primar al Capitalei, fiind votat de 11.000 de bucureşteni. Se sparie gîndul! (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Lupii Albaștri SRL, Forme Și Volume Serv SRL, Unuplusunutrei SRL, Soluții Elegante SRL, Dinastia Veverițelor SRL, Doi Tătici SRL, Dublu N Don Antonio Impex SRL, Editorial SRL, Pro Salvarea Ta SRL, Răbdare Și Încredere Com SRL, ESI Educație Pentru Secolul Informării SRL, Total Pictat SRL, 2 Pe Sticlă SRL, Strălucire Divină SRL, Iadasarecasa SRL, Rotarul Priceput SRL, Trafic Optim Tuturor SRL, Pace & Improvizație SRL, Magazinul -Care Te Ajută Să Trăiești Mai Mult SRL-D, Gentil Traduceri SRL, Simplu Atlantic SRL, Divina Divano SRL, Prințesele Lui Tati SRL, Diamant De Catifea SRL, Treisprezece Mireitic SRL, Săgeți Valahe SRL, Xsceza SRL, Fabrica De Numere SRL, Angel Briliant SRL, Viața Vie SRL, Măiestrie Grup SRL, Creaton & Eternit SRL, Flora Deea Arată Că Iubești SRL, Virtutea SRL, Pietre Edil SRL, Luna De Fier Co. SRL, Prispa Urbană SRL, Marele Alb SRL, Noua Forță Mondială SRL, Curcubeul 7 Zile SRL, Decent SRL, Ingineria De Valoare Ro SRL, -Zâne Și Zmei SRL-D, Lucrarea SRL, Depurtat SRL, Fulger Plic SRL, Bucateperoate SRL, LCB Tăieri Betoane Execuții Goluri SRL, Culorile Vieții SRL, 6cai Frumoși SRL, Speranța Fericirii Import Export SRL, Numaibine SRL, Clipa Minunăției SRL. (D. S.)

Foto: Dumitru Smaranda