Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINEVA
(PESEMNE VREO PERSOANĂ TANDRĂ, SUPLĂ) ÎȘI ANUNȚĂ EUFORIA
PE UNDEVA ELECTRICĂ 

● Pe fațada unui magazin de la Piața Progresul, cineva (pesemne vreo persoană importantă, nu una oarecare) își anunță venirea, ca să știe tot norodul, ba mai și spune de unde vine și încotro se îndreaptă: VIN DIRECT DIN VIE LA ETAJUL 1. (D. S.)

● La rubrica „Matrimoniale“ a unui ziar german: „Văduvă naturală, onestă, nefumătoare își dorește un partener afectuos, de pînă în 80 de ani, cu autoturism, pentru tandrețe, iubire și divertisment. Fără aventuri.“ „Sînt «Horst văduvul», nu sînt genul «bunicuț», și caut o văduvă tandră, suplă și educată.“ „Udo, 77, văduv vital, nefumător, posesor autoturism, aș vrea să călătoresc din nou, să plec în concedii și să port conversații agreabile. Caut femeie simpatică pentru petrecerea timpului liber și discuții elevate.“ „Leoaică masivă, nefumătoare, sportivă, atractivă și plină de umor, caută un partener simpatic și pe măsură, indiferent de zodie.“ (M. P.)

● Agenția de turism titrează emfatic: „Excursie în nord-vestul Franței – Alsacia – Lorena… la preț promoțional!“ În euforia anunțului, ceva totuși nu merge… Parcă aceste regiuni mult încercate de-a lungul vremii nu aveau ieșire la Atlantic. Sau ăsta era în fond obiectul „istoricei“ dispute și abia acum ies la iveală dedesubturile… Vrem, nu vrem, ne întoarcem la vorba lui Bulă: „Dați-mi alt glob!“ (R. M.)

● Din discuţiile despre animalele de casă, la o masă: un participant spune că şi-ar dori o iguană; o doamnă povestește cum unui prieten, pe undeva prin Europa, i-a fost vîndută o hienă pe post de căţeluş. Identitatea i-a fost dezvăluită, în cele din urmă, după ce a început să-şi sfîrtece stăpînii (toată lumea, desigur, a scăpat cu viaţă). (I. P.)

● În timp ce noi încă ne chinuim să construim autostrăzi din asfalt care să nu se prăbuşească, suedezii deja testează prima autostradă echipată cu o linie electrică suspendată pentru TIR-urile electrice aflate deja în uz. (M. C.

CU TOATE ACESTEA,
DESPRE EA SE CREDE CĂ SCHIMBĂ, FOARTE SIMPLU, FLORILE-N AMENDĂ 

● Rog să fiu ajutat să-mi lămuresc o dilemă. Statul român, prin Codul Fiscal și prin alte reglementări, a zis că ștampila nu mai e obligatorie pe tot felul de documente. Și că e valabilă, bunăoară, factura electronică (pe care și scrie, de altfel, că e valabilă fără ștampilă). Cu toate acestea, tot statul român (prin tot felul de instituții ale sale, în care lucrează oameni ca mine și ca dvs.) cere ca orice căpețel de hîrtie să aibă ștampila, că altfel nu e valabil. Vorba „clasicului“, ce i de făcut? (M. V.)

● Înțeleg că Elena Udrea a spus, într-un interviu pentru Digi24, că nu va candida la alegerile parlamentare din toamnă și că i se pare că politica s-a degradat. Despre ea crede că a fost „unul dintre politicienii buni și unul dintre miniştrii foarte buni pe care i a avut această țară“. Ați auzit/citit ceva mai absurd în ultima vreme? (A. M. S.)

● Cum se curtează poeţii: „Bacovia avea 35 de ani. Deşi era mare diferenţă de vîrstă între poet şi tînăra şi vechea lui admiratoare Agatha Grigorescu, o comuniune sufletească se legă între ei. Ea nu cuteza nici să publice, nici să citească din versurile ei. Prin 1918, poetul o întîlni într-o zi pe stradă, prin dreptul Poştei. O conduse spre casă şi o rugă să-i spună o poezie. Ea se decise cu greutate. Îi spuse poezia «Declin». Poetul o rugă să o repete de 2-3 ori, ceea ce ei i se păru ciudat. El stărui apoi să publice şi dînsa.“ (dintr-o biografie nepublicată a poetului) Am căutat poezia şi iată strofa finală: „Se schimbă florile-n fantome / Cu tainice priviri de mort, / Şi nu ştiu:
Florile sînt moarte? / Ori poate sufletul ce port!“ (M. C.)

● Pe un pliant al Castelului „Iulia Hasdeu“: „După moartea fiicei sale, B.P. Hasdeu comunică cu spiritul acesteia.“ Puțin mai jos, sub pictura înfățișînd-o pe Iulia, o adresă de e-mail: pihasdeu@yahoo.com. Ce nevoie, deci, de vrăjitoare sau de medium-uri? Putem comunica cu spiritele, foarte simplu, scriindu-le un e-mail… (C. Ș.)

● În Italia, un deputat a inițiat un proiect de lege prin care părinții care își obligă copiii să devină vegetarieni sînt pasibili, după caz, de amendă sau închisoare. Mă întreb care e acel caz care face diferența? Anghinare vs morcov? (S. G.

PE CĂLDURA ASTA,
SÎNTEM CONTEMPORANI CU FORME DE VACANȚĂ CONTRACEPTIVE 

● În Piața Amzei, pe o firmă: „Torturi personalizate“. Cît pe ce să cer un tras pe roată, m-am răzgîndit, zicîndu-mi c-ar fi mai bună, pe căldura asta, o picătură chinezească… (C. Ș.)

● Se pare că biodiversitatea planetei a scăzut din cauza schimbărilor climatice sub o limită considerată „necesară“. În acelaşi timp, se estimează că pînă acum au fost identificate mai puţin de 10% din formele de viaţă care trăiesc în oceane. Pe cale de consecinţă, sîntem contemporani cu forme de viaţă care însă vor dispărea înainte să le cunoaştem. (M. C.)

● Teme la matematică, în vacanţă. La ora la care ar fi trebuit să ajung deja la destinaţie (Constanţa), trenul de-abia se urnea din loc (Costineşti). A întîrziat o oră pentru un parcurs ce ar fi trebui să dureze 50 de minute. Un drum de 35 de kilometri a durat, astfel, două ore. A se calcula… (completaţi enunţul). (M. M.)

● Un punct de vedere foarte exact: „Emanciparea femeii nu s-ar fi produs dacă ştiinţa n-ar fi dezvoltat metodele contraceptive şi tehnologia electrocasnicelor“ – Max Perutz, Premiul Nobel pentru Chimie în 1962. (M. C.)

Foto: Mirel Bănică

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.