Zodia oii cu șorici

Cosmin DRAGOMIR
Publicat ├«n Dilema Veche nr. 923 din 16 ÔÇô 22 decembrie 2021
Zodia oii cu șorici jpeg

├Än urm─â cu c├«╚Ťiva ani, ├«n timpul mandatului de la Ministerul Agriculturii, Petre Daea propunea oaia ca brand de ╚Ťar─â. Cu fostul demnitar am fost de acord ├«n ceea ce prive╚Öte efortul guvernamental de ├«ncurajare a consumului de carne de ovine ╚Öi caprine, dar de acolo ╚Öi p├«n─â la a pune o mioar─â pe drapel sau a ├«nlocui frunza problematic─â n─âscocit─â de Ministerul Turismului condus de Elena Udrea e cale lung─â. Ba mai mult, ar fi o m─âsluire grosier─â a realit─â╚Ťii, o imagine spoit─â a na╚Ťiunii, o ├«mp─âunare f─âr─â fond. Oaia nu are cum s─â ne fie reprezentativ─â ├«n ciuda unui istoric pastoral consistent. Totu╚Öi, cred c─â fostul ministru al Agriculturii nu a nimerit chiar ├«n mijlocul ╚Ťintei, dar nici nu a fost departe ╚Öi, ├«n stilu-i alambicat ╚Öi amuzant de verbalizare a ideilor, a l─âsat povestea neterminat─â, a omis un detaliu care schimb─â ├«ntreaga poveste. G├«ndesc c─â Petre Daea s-a referit la oaia cu ╚Öorici.

Un fel de bere-suc de la pisi-c├«ine, de╚Öi cele dou─â g─âselni╚Ťe publicitare s├«nt constructe care unesc du╚Ömani tradi╚Ťionali de moarte. Oaia cu ╚Öorici e, mai degrab─â, o stru╚Ťo-c─âmil─â. Ovina cea cuminte, bl├«nd─â, ascult─âtoare, resemnat─â ╚Öi s─âr─âcu╚Ť─â cu duhul devine brusc obraznic─â. Ar da cu r├«tul ├«n troac─â, ar r├«ni ╚Öi ar beh─âi baritonal l├«ng─â g─âleata cu l─âturi r─âsturnat─â. S-ar sui ca scroafa ├«n pom. Ba chiar unele dintre ele, cele cu ╚Öoriciul gros, ar fi impertinente, deloc empatice, nefrecventabile.

Totu╚Öi, ╚Öoriciul, snack na╚Ťional, parc─â nu merit─â asemenea conota╚Ťii. ╚śoriciul poate fi marker identitar pentru apuc─âturile necivilizate enumerate mai sus doar c├«nd e lipit de porc. Pentru c─â e ÔÇ×de porcÔÇŁ s─â faci una sau alta. Decupat de pe suin─â, el devine delicates─â. O recompens─â masticabil─â mult r├«vnit─â. Se d─âdea pe sub m├«n─â. Ba chiar ╚Öi acum exist─â ├«n Obor c├«╚Ťiva comercian╚Ťi care ├«ncearc─â s─â limiteze cantitatea de ╚Öorici cump─ârat─â de diferi╚Ťi samsari care o rev├«nd la botul calului pe la col╚Ťurile pie╚Ťei. ╚śi asta ├«n condi╚Ťiile ├«n care, ├«n preajma Cr─âciunului, ╚Öoriciul ajunge ├«n galantare la pre╚Ťuri prohibitive.

Dar nu tot ╚Öoriciul e la fel. Nimeni nu vrea buc─â╚Ťi de pe spate de acolo unde ba╚Ťi porcul ╚Öi crede c─â ├«l scarpini (nu s─âri╚Ťi, e doar o zical─â, nu ├«ncurajez violen╚Ťa ├«mpotriva animalelor). ─éla e ciung─â. Cel de pe burt─â, care crap─â imediat dac─â nu dozezi bine p├«rlitul, ofer─â cel mai bun echilibru ├«ntre gust ╚Öi consisten╚Ť─â. El opune cea mai mic─â for╚Ť─â la masticare, aproape c─â se tope╚Öte ├«n gur─â. O alt─â variabil─â important─â e rasa porcului. Bazna, Marele Alb, vietnamezul sau ibericul s├«nt de duzin─â. Mangali╚Ťa rupe acum gura t├«rgului. Apoi e musai s─â lu─âm ├«n calcul tehnica de preparare. Cel fiert sau op─ârit e bleah. Cel p├«rlit industrial sau cu butelia e, iar─â╚Öi, de evitat. Signature dish-ul m─âcelarului e cel p├«rlit cu m─âiestrie la foc de paie. ╚śi e ╚Öi mai bun dac─â e cald, abia smuls de pe le╚Öul lui Ghi╚Ť─â. ÔÇ×Mai proasp─ât de at├«t nu se poate!ÔÇŁ

╚śi acum v─â rog s─â revedem ├«ntreaga scen─â de la c├«╚Ťiva metri dep─ârtare. C├«╚Ťiva b─ârba╚Ťi zdraveni, ├«nglodi╚Ťi, ├«ncuraja╚Ťi cu ni╚Ťic─â ╚Ťuic─â fiart─â, dulce ╚Öi aromat─â, spal─â cu perii ╚Öi bure╚Ťi cadavrul ├«nnegrit al unui porc. Unul ├«l r─âzuie╚Öte cu lama neascu╚Ťit─â a cu╚Ťitului abia sp─âlat de s├«nge (asomarea este excep╚Ťie), altul ├«l cur─â╚Ť─â ├«n urechi, unii se opintesc s─â desfac─â unghia de pe ÔÇ×adidasÔÇŁ. C├«╚Ťiva copii se ├«nv├«rt ├«n jurul animalului sacrificat abia a╚Ötept├«nd s─â-l c─âl─âreasc─â ├«ntr-un ritual ce ├«nc─â d─âinuie pentru ca, apoi, fiecare s─â stea cuminte la r├«nd ca s─â-╚Öi primeasc─â por╚Ťia de ╚Öorici cald, ca ni╚Öte pui h─âmesi╚Ťi din cuibul unei zbur─âtoare necrofage. De multe ori chiar ├«nainte s─â vin─â rezultatele de la veterinar.

Iar tu, cel care prive╚Öti scena, e╚Öti un turist englez ├«nso╚Ťit de familie, venit ├«n Rom├ónia pe urmele Prin╚Ťului Charles. Vezi c├«te un Dracula Park ├«n fiecare ograd─â. E╚Öti ├«ngrozit de barbarismul gastronomic. Te ├«ntorci ├«ntre ceilal╚Ťi ÔÇ×sirÔÇŁ-i ╚Öi le spui c─â rom├ónii nu s├«nt m─âm─âligari, ci ╚Öoricari. Noi traducem ╚Öi adapt─âm disfemismul ╚Öi ne ├«ntreb─âm de ce cred ─âia c─â m├«nc─âm ╚Öoareci. Ar─ât─âm, indigna╚Ťi, c─âtre Est. Nu noi, asiaticii m─ân├«nc─â toate dr─âcoveniile p─âm├«ntului. Invoc─âm liliacul ╚Öi pangolinul. Apoi le d─âm peste nas occidentalilor cu tunelurile ╚Öi laboratoarele din Bucegi.

╚śi asta pentru c─â nu s├«ntem ├«n stare s─â identific─âm ╚Öi s─â respect─âm diferen╚Ťele culturale. Ceea ce nou─â ne place, altora le pare dezgust─âtor. M├«ncarea cu care am crescut noi poate fi gunoiul altcuiva. Probabil c─â 90% din cei care se arat─â sc├«rbi╚Ťi de un biftec tartar gust─â f─âr─â vreo opreli╚Öte mental─â din compozi╚Ťia crud─â pentru sarmale. Iar acolo nu e doar vit─â, e mai ales porc.

Totu╚Öi, lui Anthony Bourdain i-a pl─âcut. De fapt, a fost cam singura experien╚Ť─â ingurgitabil─â din acel documentar dezastruos. A plecat de la t─âierea porcului ╚Öi beat, ╚Öi ├«ndestulat. Fericit. ├Än restul film─ârilor am ar─âtat fix ca o oaie cu ╚Öorici. Pro╚Öti ╚Öi fuduli.

├Äntre timp, s├«rbii ╚Öi maghiarii ╚Öi-au asumat ╚Öi promovat inversul oii cu ╚Öorici: porcul cu l├«n─â. Adic─â Mangali╚Ťa.

Cosmin Dragomir este jurnalist culinar, scrie la gastroart.ro. Recent a publicat volumul Curatorul de zacusc─â, o antologie de texte gastronomice.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.