Vremuri tulburi

Publicat în Dilema Veche nr. 467 din 24-30 ianuarie 2013
Vremuri tulburi jpeg

● DECRET nr. 504 din 17 octombrie 1957 privind producţia, vînzarea, circulaţia şi desfacerea băuturilor alcoolice.

ART. 1 Fabricarea spirtului, lichiorurilor, băuturilor alcoolice preparate din spirt, vermutului, vinului spumos gazificat, berei, precum şi drojdiei comprimate, se face numai în întreprinderile industriale ale Ministerului Industriei Bunurilor de Consum.

ART. 2 Vinificarea strugurilor se poate face numai de către întreprinderile şi organizaţiile economice socialiste care au sarcini de plan în acest scop şi de către cultivatorii de vii din producţia proprie de struguri.

ART. 4 Gospodăriile agricole colective, cooperativele agricole de producţie, întovărăşirile agricole şi gospodăriile individuale, deţinătoare de cazane pentru fabricat rachiuri naturale, care au autorizaţie de funcţionare, vor ţine într-un registru evidenţa producţiei proprii, precum şi a fiecărui producător care fabrică rachiuri naturale la cazanele respective. Acestea vor comunica zilnic comitetelor executive ale sfaturilor populare comunale sau orăşeneşti respective, cantităţile de rachiuri naturale produse, precum şi uiumul realizat.

ART. 5 Gospodăriile agricole individuale, întovărăşirile agricole, cooperativele agricole de producţie, gospodăriile agricole colective şi aşezămintele de orice fel cultivatoare de vii şi livezi au sarcina de a vinde statului, prin unităţile Ministerului Industriei Bunurilor de Consum, struguri sau vin şi rachiuri naturale, în cantităţile şi în condiţiile stabilite prin Hotărîre a Consiliului de Miniştri.

ART. 10 Se interzice vînzarea de către producători a vinului şi rachiurilor naturale în magazine sau localuri proprii de consum. De asemenea, se interzice comerţul particular cu aceste produse sub orice formă.
(sursa: www.comunismulinromania.ro)

● Cîteva beri comuniste (şi ce scria pe etichetele lor): Arădeana (bere blondă specială, 5,25 lei), Azuga (Termen de păstrare: 9 zile, 5 lei), Ateneu (bere tip Valea Prahovei, 6 lei), Basarab (Fabrica de bere Griviţa, 5,25 lei), Bihor (tip Azuga, Întreprinderea de bere, spirt, drojdie – Oradea, 4 lei), Bizon (bere tip Porter, 330 ml, Preţ cu amănuntul: 4, 25 lei), Brateş (bere Galaţi, 3,75 lei), Bucegi (Tarom Pasteurisated, Bottled for Tarom Only, 330 ml), Bucura (tip Bucegi, pasteurizată, termen de garanţie 120 de zile, concentraţie alcoolică 3,8), Carpatina (Calitate superioară, „Aurora“ Braşov, Preţ cu amănuntul fără sticlă 4 lei), Ciuta (Fabrica de bere Buzău, alcool maxim 2,8%), Copou (bere brună specială, Întreprinderea de bere şi spirt Iaşi, alc. min. 3,7%), Costineşti (bere cu alcool redus – maxim 0,3%, 3 lei), Bere blondă Cota 400 (Produs obţinut din materii prime naturale, malţ şi hamei, prin fermentaţie naturală, a se consuma pîna la data ştanţată), Haiduc (Fabrica de bere Scorniceşti, 5 lei), Mamaia (Export, 2,75 lei). Nufărul (Fabrica Tulcea), Primăvara (tip Azuga, 4 lei), Sirena (Fabrica de bere Constanţa, 4 lei).

(sursa Etimpu.com)

Foto L. Muntean

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Să ne alăturăm mulțimii!
Ai acasă la tine de toate – televizor, YouTube, platforme de streaming, poți urmări orice, de la filme la spectacole de operă.
index jpeg 12 webp
Ce mai înseamnă azi „publicul tînăr”?
Tinerii de azi sînt mai preocupați de a construi o societate echitabilă, un mediu de apreciere al artelor la adevărata lor valoare.
index jpeg 11 webp
Spectator
A merge la teatru ar trebui să fie un exercițiu de generozitate: nu doar cu aplauzele, la final de spectacol, ci și cu cei de lîngă tine.
index jpeg 10 webp
„Să-și închidă telefoanele, să vină la fix...” Trei întrebări pentru Tudor CHIRILĂ
La teatru, să-și închidă telefoanele. Să nu filmeze în timpul spectacolului, e o practică din ce în ce mai agasantă. Să vină la fix.
index jpeg 9 webp
O întoarcere în timp
Au apărut televiziuni private, care au fost atente la public și așa au depășit în viteză Televiziunea Română.
p 12 jpg
Gînduri răzlețe despre publicul de teatru
E publicul care vrea să uite de greutăți, de rate, de facturi, de eșecuri…
index jpeg 8 webp
Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti
Fix pe 9 martie, virusul a plecat pe șest de la noi din țară, așa, ca și cum nu ar fi fost, și bunicii voștri au rămas cu întrebarea dacă nu cumva totul a fost doar un vis.
MV5BZWU1YWQyZmYtMDNhYS00NDdhLWExZDUtMjc1M2JjOTI0MzAzXkEyXkFqcGdeQXVyMzg3NDY5Mzk@  V1  jpg
Cazul Teambuilding - Ce ne mai scoate din „bulă” și din casă?
Un film românesc lansat în septembrie anul trecut a depășit pragul psihologic de un milion de bilete vîndute în cinematografele românești.
index jpeg 7 webp
(Tele)spectator de cinema de pe canapeaua din provincie
recut. Cîndva prin 2002, mergeam pentru ultima dată la Cinematograful Central din Cîmpina, la comercialul Men in Black II.
index jpeg 6 webp
Publicul-loterie
Educație, cultură, solidaritate, dialog și spectacol par a fi cuvintele-cheie. Poate că abia de aici putem construi.
index jpeg 5 webp
Despre spiritul FILIT și publicul său
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), înființat în 2013 prin efortul a trei scriitori curajoși, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici și Florin Lăzărescu
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.