Vom trăi mai bine în 2010?

Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Vom trăi mai bine în 2010? jpeg

Dac─â a┼č fi nevoit─â s─â fac o list─â cu cele mai bune lucruri care s-au ├«nt├«mplat ├«n Rom├ónia anul acesta, nu a┼č ┼čti ce s─â spun. Fie a┼č fi acuzat─â de nep─âsare (asta pentru c─â lista mea ar sf├«r┼či goal─â, ├«n ciuda faptului c─â unii ar ├«ncerca s─â m─â conving─â c─â au fost ┼či evenimente de bine), fie de pesimism, pentru c─â nu a┼č mai conteni cu lucrurile negative care, se pare, au primat.

Dac─â a┼č fi nevoit─â s─â fac o list─â cu cele mai bune lucruri care s-au ├«nt├«mplat ├«n Rom├ónia anul acesta, nu a┼č ┼čti ce s─â spun. Fie a┼č fi acuzat─â de nep─âsare (asta pentru c─â lista mea ar sf├«r┼či goal─â, ├«n ciuda faptului c─â unii ar ├«ncerca s─â m─â conving─â c─â au fost ┼či evenimente de bine), fie de pesimism, pentru c─â nu a┼č mai conteni cu lucrurile negative care, se pare, au primat.

Trece un an de criz─â total─â, f─âr─â sor┼úi de izb├«nd─â. Nici nu apuc─â un ministru s─â se instaleze, c─â ├«ncep discu┼úiile despre ÔÇ×greaua mo┼čtenireÔÇť pe care a fost nevoit s─â o preia ┼či, evident, din aceast─â cauz─â trebuie modificat sistemul. Se schimb─â ministrul o dat─â la dou─â luni, se schimb─â ┼či tactica de lucru, f─âr─â nici o rezolvare fireasc─â ┼či ra┼úional─â a problemelor deja existente. Parc─â am fi predispu┼či spre a complica sau ignora o situa┼úie, ├«n loc s─â o rezolv─âm. Circul politic ┼či mediatic, r─âsturn─ârile de situa┼úie, i┼úele ┼či intrigile dintre politicieni au p─ârut s─â primeze ├«n fa┼úa crizei economice ┼či a dezechilibrelor provocate de aceasta. Cum spune unul dintre colaboratorii acestui dosar, un englez care tr─âie┼čte de mult timp ├«n Rom├ónia, politicienii no┼čtri s├«nt mai interesa┼úi de bun─âstarea grupului pe care ├«l reprezint─â ┼či din care fac parte, dec├«t de solu┼úiile care ar putea clarifica ┼či rezolva problemele vitale. A fost un an ├«n care ne-am jucat de-a guvernul ┼či pre┼čedintele: ba am avut guvern, ba l-am dizolvat. Am ales un pre┼čedinte, dar, peste noapte, s-a sucit roata ┼či a fost desemnat contracandidatul. Parc─â circul din ultimul an (o spun cu ironie, dar ┼či cu p─ârere de r─âu) a fost unul dintre cele mai nostime ┼či, z─âu, dac─â dup─â at├«ta criz─â, deprecieri, m─âsuri de urgen┼ú─â, ┼čomaj, disponibiliz─âri etc. nu meritam ┼či noi un moment de amuzament. Care ne-a fost prezentat din plin, cu toat─â artileria de rigoare: s-au ├«mp─âr┼úit pumni care de fapt erau palme ┼či nici m─âcar, s-au f─âcut dona┼úii care s-au dorit a fi mit─â sau viceversa, au ie┼čit la iveal─â ├«nt├«lniri la ceas de noapte, care au fost, de fapt, vizite de curtoazie la un suc etc.

Mult a fost, pu┼úin a r─âmas ┼či ├«ncepe 2010! Acum avem pre┼čedinte, un guvern desemnat ┼či nu ne r─âm├«ne dec├«t s─â vedem c├«te dintre promisiunile f─âcute vor fi respectate, sper├«nd c─â nu va mai ap─ârea prea cur├«nd vreo caset─â sau vreo scen─â compromi┼ú─âtoare care s─â ne distrag─â aten┼úia. De┼či, la ce haz isc─â, una la c├«teva luni ne-ar mai descre┼úi frun┼úile... Pentru cine mai are r─âbdare de a┼ča ceva. ├Än a┼čteptarea unui nou an, am invitat c├«teva persoane s─â traseze scenarii, s─â analizeze, s─â ne spun─â la ce ar trebui s─â ne a┼čtept─âm. Dac─â ├«n opiniile lor predomin─â optimismul sau pesimismul, dac─â ├«n 2010 vom tr─âi... bine sau nu, ve┼úi afla doar citind dosarul de fa┼ú─â. ├Än rest, pentru opinii, impresii, comentarii ne vedem ├«n 2010!

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.