Voluntariatul - importanţa gestului de a ajuta

Carmen MARCU
Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Conceptul de voluntariat se bazează în principal pe convingerea intrinsecă a voluntarului că el sau ea poate să ajute. Crezi şi eşti convins că există un impact ca urmare a activităţii de voluntariat în care te implici. Voluntariatul este o activitate neobligatorie, neplătită şi în beneficiul interesului public. Poate cele mai cunoscute activităţi de voluntariat din România sînt cele din domeniul social: meditaţii şi jocuri pentru copii provenind din diverse categorii defavorizate, sprijin pentru vîrstnici, construirea de case sau reabilitarea de locuinţe, igienizare şi campanii eco, organizarea de evenimente.

Un optimism crescut

Indiferent de cum privim conceptul şi practica voluntariatului, se pot observa nişte tendinţe la nivel global (care se manifestă şi în ţara noastră) cînd vine vorba despre dezvoltarea acestui domeniu: creşterea recunoaşterii importanţei voluntariatului pentru dezvoltarea comunităţilor; regîndirea activităţilor de voluntariat astfel încît să reflecte noile realităţi sociale; atenţie sporită acordată diferenţelor regionale şi culturale cu privire la cum anume este voluntariatul înţeles şi practicat; noi investiţii în dezvoltarea de programe de voluntariat bazat pe abilităţi şi voluntariat internaţional; un angajament crescut din partea companiilor de a plasa voluntariatul într-un loc central în strategiile lor de CSR.

Ne amintim cît de greu era să comunicăm în trecut, să ajungem cu diverse mesaje şi anunţuri către persoane care să se alăture unor cauze, să devină voluntari. Acum, însă, avem o explozie în ceea ce priveşte utilizatorii reţelelor sociale online care află şi doresc să se implice. Pentru că ne lăsăm convinşi să ne antrenăm în astfel de activităţi de către cei pe care îi cunoaştem şi în care avem încredere. Totodată, numărul ONG-urilor şi al instituţiilor, cît şi al companiilor care promovează voluntariatul a crescut permanent. Iar companiile sînt din ce în ce mai interesate şi mai deschise să dezvolte astfel de programe.

Un alt factor important care a ajutat mişcarea de voluntariat să ajungă şi la alt public îl constituie şi eforturile depuse de către Federaţia VOLUM, care a susţinut un nou proiect al Legii Voluntariatului în Parlament. Începînd cu 25 iulie 2014, se aplică Legea Voluntariatului 78/2014, în care au fost introduse articole privind recunoaşterea competenţelor dobîndite prin voluntariat, recunoaşterea acestora ca experienţă profesională, contract de voluntariat obligatoriu.

Despre voluntariatul sprijinit de angajator

Voluntariatul sprijinit de angajator, cunoscut mai degrabă la noi ca fiind voluntariat corporatist, este în ascensiune şi credem că politica de implicare în comunitate a multor companii conduce, treptat, la o creştere a iniţiativelor legate de activităţi de voluntariat cu implicarea angajaţilor. Nevoia de a fi mai aproape de clienţi, de a crea un mediu plăcut la muncă, de a valoriza şi de a păstra angajaţii constituie o mare deschidere către programe de voluntariat în care angajaţii vin în contact direct cu persoane care au nevoie de sprijin sau cu mediul înconjurător şi pot construi o viaţă mai bună pentru aceştia şi pentru cei din jur. Vorbim de companii mari, cu acoperire la nivel naţional, corporaţii care fie împrumută politici de CSR de la companiile internaţionale de care aparţin, fie construiesc pe cont propriu oportunităţi de voluntariat pentru angajaţii lor şi alocă diverse resurse pentru un departament dedicat. În afară de acestea, sînt iniţiative mai sporadice şi în rîndul IMM-urilor, care îşi propun cîte o acţiune pe an sau un şir de acţiuni în care toată firma este implicată. De cele mai multe ori sînt activităţi de echipă, care pot avea rol de team building, creşterea coeziunii în echipă, dezvoltarea comunicării în afara serviciului, cunoaştere.

Una dintre cele mai cunoscute activităţi de voluntariat corporatist este cea a organizaţiei Habitat pentru Umanitate, în care angajaţii se duc pe şantiere şi construiesc case pentru familii defavorizate. Persoane care nu au mai fost vreodată pe un şantier au ocazia să pună în practică abilităţi pe care le-au dobîndit în munca de zi cu zi: organizare, lucru în echipă, luarea deciziilor. United Way este o organizaţie dedicată voluntariatului corporatist care pune în contact companii cu organizaţii pentru activităţi în domenii variate de voluntariat.

Un eveniment important pe care unul dintre membrii noştri, Pro Vobis – Centrul Naţional de Voluntariat îşi propune să îl transforme într-unul de tradiţie în rîndul companiilor este Ziua Internaţională a Voluntariatului Corporatist, numită „Give and Gain“ (Dăruieşte şi Cîştigă). 

„Give and Gain“ în cifre, în 2013, înseamnă 24 de ţări, 600 de comunităţi şi 22.010 voluntari corporatişti. Se întîmplă deja de doi ani şi în Bucureşti, şi în Cluj, activităţi punctuale care marchează această zi prin înfrumuseţarea căsuţelor sociale ale copiilor orfani, pregătirea unei mese calde sau construirea unui foişor pentru vîrstnici.   

Carmen Marcu este director de comunicare la Pro Vobis.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.