Virtuțile ceaiului

Moni STĂNILĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
Virtuțile ceaiului jpeg

Cel mai bun sfat despre răbdare l-am primit de la părintele Gheorghe Benga. Porneşte din Patericul egiptean, dar cum teologiei nu-i lipseşte dinamismul, s-a dezvoltat cu timpul. Toţi am auzit că atunci cînd nu mai ai răbdare trebuie să treci la îndelungă răbdare. Dar ce mi-a spus mie părintele (nu ştiu dacă lui i-a spus altcineva) era o continuare aproape perfectă: cînd nu mai ai nici îndelungă răbdare, fă-ţi un ceai. Cu nerăbdarea e tot aşa cum e cu mînia. 

Situaţia 1: Spargi telefonul din greşeală şi te enervezi. Se schimbă ceva? Îl ia frica pe telefon şi se aranjează la loc? Păi, şi atunci care e rostul nervilor? Crezi că, dacă n-ai răbdare, se rezolvă situaţia? Nu naşti în cinci luni fiindcă nu ai răbdare să aştepţi nouă. Dar nici nu zîmbeşti suav televizorului, plin de răbdare şi pace, cînd vezi că puşcăriabilii stau în Parlament. E cazul să te înfurii şi să îţi pierzi răbdarea. 

Situaţia 2: Da, ştiu, sînt şi împrejurări în care răbdarea nu ţine neapărat de virtute. Dacă nu am răbdare să mănînc friptura şi vreau să sar direct la îngheţată, nu văd de ce aş fi considerată fără virtute. Păi, dacă nu e pe stomacul gol, nici măcar nu îmi afectează sănătatea. Poate ţine de alegere mai mult decît de răbdare. Mie îmi place friptura, dar mai durează pînă o primesc şi atunci nu mai vreau să aştept, mănînc îngheţata. Hai să fim serioşi, să se jure cu mîna pe inimă cel care, la o masă mare, cu zeci de invitaţi, a stat întotdeauna cu furculiţa în mînă şi cu salata în faţă să vină şniţelul. 

Niciodată nu am suficientă răbdare. Mor să aştept la semafor. Dacă prind momentul, fug pe roşu. Dacă nu mi-ar fi ruşine, aş fenta toate cozile la care trebuie să aştept. Nici măcar la biserică, atunci cînd trebuie să iau anafura, nu am destulă răbdare. Dar trec pe rînd de la o viteză la alta. Mut schimbătorul pe îndelunga răbdare, apoi îmi fac un ceai. Motivul pentru care nu m-am adaptat niciodată în Bucureşti e că nu am răbdare. Îmi vine să mă las la pămînt şi să plîng în hohote lovind asfaltul cu pumnii după timpul meu pierdut, după viaţa mea cea minunată, după cele două ore pe care le fac de acasă pînă la Tîrgul de Carte. Prefer microbuzele din Chişinău, în care întotdeauna mai încap cinci oameni, oricîţi ar urca, decît un tramvai care mă duce şi mă tot duce şi parcă în veci nu mai ajunge. Bun, mai suni un prieten, mai citeşti o carte, dar treaba rămîne aceeaşi: două ore din viaţa ta pe zi se scurg într-un fel de navetă internă. Păi, nu mai bine stau acasă şi dorm? Dacă e să discutăm foarte serios, lucrurile sînt cum nu se poate mai simple. Un om (viu!) are afecte naturale. De la somn la sete, la poftă. Poţi să le converteşti, să le dai o dimensiune spirituală – setea de lectură, sau să le perverteşti – setea de vodcă. Aşa că, din acest unghi, putem spune că răbdarea, ca şi afectele, poate fi pervertită sau convertită. Şi deja am ajuns la disciplină. 

Graba strică treaba, ştim bine, dar graba nu strică răbdarea!

Situaţia 3: Dacă eşti cumva într-o cursă de atletism, sau dacă eşti un atacant la naţionala de fotbal a României, care aleargă în acelaşi timp cu un adversar spre mingea apropiată serios de zona de pedeapsă în lipsa portarului, n-ai nici un motiv din lume să nu te grăbeşti. E momentul ideal să devii răbdător în grabă. Mulţi confundă graba cu răbdarea. Ai răbdare, ce eşti aşa repezită? Păi, am un temperament coleric, să zicem, dar mi-am disciplinat răbdarea. Dacă, în schimb, sînt fratele atacantului şi în minutul 43 închid televizorul de ciudă că frate-miu n-a dat gol, atunci chiar se cheamă că n-am răbdare.

Situaţia 4: Dacă privesc spre cadoul de sub brad şi nu aştept după ceilalţi fiindcă vreau să văd ce am primit, tot nu îmi poţi reproşa că nu am răbdare. Sînt curioasă, mor de curiozitate, aşa sînt eu. Şi la o adică, aştept să vină şi ceilalţi, dar aştept cu bucurie. Oare ce am eu în cadou? Şi fiecare aşteptare mă agită, dar plăcut. 

Foarte multe nuanţe sînt legate de o stare pe care ne e la îndemînă să o numim nerăbdare. De la grabă la curiozitate, de la conştientizarea faptului că pot face mai bine la convingerea că timpul meu se scurge aiurea. Şi totuşi, cred, nu mi se poate reproşa că n-am răbdare. Situaţia N: Dacă mă sună editorul din acelaşi oraş cu mine şi mă întreabă dacă vreau să îmi trimită ultimul roman prin poştă sau trec eu să îl iau, îi spun că vin imediat cu un taxi: „Sînt nerăbdătoare, vreau să îl văd cât mai repede!“. Ar fi bizar să fiu acuzată de lipsă de virtute. Dar dacă acelaşi editor mă sună să îmi spună că lucrurile s-au aglomerat şi că amînă cu o săptămînă apariţia cărţii, iar eu îi spun că e neserios, că dacă ştiam nici nu aş fi apelat la el, că aşa ceva nu se face, apoi îi trîntesc receptorul – eh, da, în cazul ăsta îmi lipseşte răbdarea. Răbdarea ca virtute. 

Aici e diferenţa între toate celelalte. Nu trebuie să am răbdare decît atunci cînd răbdarea e o virtute. Să îmi educ copilul, să îl înţeleg, să îi ascult pe cei de lîngă mine cînd vor să îmi povestească un mare necaz sau o mare bucurie, să pot citi o carte pînă la capăt cînd e cît Biblia, cît Ulise, cît Orbitor, să stau la rînd la paşapoarte fără să mă cert cu ceilalţi, să nu înjur chelnerul care aleargă la o sută de mese, să nu mă supăr pe prietenul care nu a apucat să mă sune deloc în ultimele două săptămîni, să nu plec de la o întîlnire fiindcă cel care trebuie să sosească a rămas blocat în trafic, să nu intru în depresie doar pentru că tratamentul pe care îl urmez cînd mă îmbolnăvesc nu dă rezultate în 24 de ore. 

În rest, n-ai răbdare să aştepţi trenul care e în întîrziere? Fă-ţi un ceai sau du-te în calea lui.  

Colonia fabricii

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

sports car 8318207 1280 jpg
Semnele că se apropie un „tsunami economic ca în 2008”. Avertismentul unui bancher
Criza economică din 2008 l-a marcat pe Radu Gheorgescu, pe atunci director financiar de bancă. Economistul avertizează că, la fel ca atunci, și astăzi se sparg toate bulele: de la cea a bugetarilor, la cea imobiliară, cea din IT și bula mașinilor.
Materialul lemnos urma să devină lemne de foc (foto: arhivă)
Firmele care vând lemn de foc, cărbune sau antigel, scutite de impozitul suplimentar pe cifra de afaceri
Firmele care vând lemn de foc, peleţi, cărbune sau antigel vor fi scutite de impozitul suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri, potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor.
horoscop
Bani și noroc la sfârșit de februarie 2025. Cele două zodii care vor atrage prosperitatea
Sfârșitul lunii februarie 2025 vine cu promisiunea unor schimbări semnificative în plan financiar pentru anumite zodii.
musaca profimedia 0173239175 jpg
Rețeta delicioasă pe care gospodinele o pregăteau încă din 1957! Cum se face cea mai bună musaca
Este o rețetă delicioasă, care poate fi pregătiă în nenumărate feluri! Există atât de multe variații ale acestui preparat, însă, dacă ne dorim să gustăm o formă cât mai tradițională a acesteia, putem apela la rețeta folosită de gospodinele din anul 1957!
AEP observatori internationali foto AEP jpg
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor în ianuarie: PSD primește cea mai mare sumă
În luna ianuarie, Autoritatea Electorală Permanentă a alocat aproape 22 de milioane de lei subvențiilor partidelor politice din România. Cele mai mari sume au fost primite de PSD, AUR și PNL, care au beneficiat de milioane de lei pentru activitățile politice.
carmen serban jpg
De ce nu s-a căsătorit Carmen Șerban până la 53 ani. A trecut prin momente grele: „Am ajuns să clachez”
Carmen Șerban (53 de ani) este ceva mai discretă atunci când vine vorba despre viața ei personală, însă la un moment dat, îndrăgita cântăreață a dezvăluit motivul pentru care nu s-a căsătorit niciodată.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Un șofer român a murit în Franța după ce a făcut infarct la volan. Camionul său a traversat benzile de circulație pe contrasens
Un șofer român de TIR a murit după ce a suferit un infarct în timp ce se afla la volan. Camionul său a traversat benzile de circulație pe contrasens.
 Cunoscuta influenceriță și prezentatoare TV o ține dintr-o vacanță în alta iar acum a ales o destinație îndepărtată, mai precis Boracay, o insulă din Filipine
Emily Burghelea a ajuns cu toată familia în vacanță, la aproape 10.000 de kilometri distanță de București! Ce destinație a ales: „A fost o adevărată aventură”
Atunci când vine vorba despre vacanțe exotice, Emily Burghelea (26 de ani) spune “Prezent”, fie ea o călătorie de cuplu sau împreună cu cei doi copii ai familiei, micuțul Damian care tocmai ce a împlinit 2 ani și fetița ei de 3 ani, Amedea.
raluca badulescu si fostul sot (1) jpg
Cine este Florin Stamin, fostul soț al Ralucăi Bădulescu? Are o afacere în Spania și, după 15 ani de căsnicie, cei doi au divorțat
În sezonul cu numărul 8 al show-ului „Asia Express”, un cuplu surprinzător atrage atenția publicului: Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Florin Stamin.