Vîrstele eroilor

Publicat în Dilema Veche nr. 454 din 25-31 octombrie 2012
Vîrstele eroilor jpeg

- argument -

Să lămurim chestiunea din capul locului: basmele româneşti n-au supereroi. Harap Alb nu are nici o superputere, are doar un cal care îi face o favoare vorbindu-i şi dîndu-i sfaturi. Cît despre ciudaţii lui prieteni, fiecare are cîte o meteahnă care, în anumite circumstanţe, poate trece drept superputere. Noroc că sînt mulţi. Doar Greuceanu se poate da de trei ori peste cap pentru a se preface în albină. Superputere care, trebuie să recunoaşteţi, e mai mult un tertip, o formă de a refuza confruntarea. Dacă n-ar exista caii vorbitori, apa vie şi obiectele magice primite de la vrăjitoare sau alte animale năzdrăvane, zmeii ar muri de plictiseală, de sedentarism sau de obezitate, înfulecînd, din zori şi pînă-n seară, bucatele grase, foarte sărate sau foarte dulci gătite de fiicele împăraţilor.

Dacă basmele nu ne ajută, poate istoria ne oferă niscaiva eroi. Decebal s-a sinucis, Neacşu scria scrisori, domnitorii plăteau tribut otomanilor în ciuda răsunătoarelor victorii obţinute otrăvind fîntîni şi pîrjolind holde, Andrii Popa făcea negoţ cu fecioare (lucru pe care nici balada lui Alecsandri, nici cîntecul Phoenix-ilor nu-l spun), revoluţionarii aveau legături cu masoneria, Vasile Roată a fost erou, dar de ficţiune propagandistă, nu ştiu ce intelectual a fost informator sau avusese convingeri legionare, iar Rodion Cămătaru trebuia ajutat să dea cîte goluri era nevoie...

În afara anonimilor şi universalilor soldaţi căzuţi pe cîmpurile de luptă, care (mai) sînt adevăraţii eroi din imaginarul românesc? Şi, mai ales, de unde provin ei: din politică, din ştiinţă, din sport, din arte? Mai produce societatea românească noi eroi sau i-a descoperit pe cei pe care-i avea deja?

Multe (alte) întrebări am avut în cap înaintea acestui dosar dedicat eroilor de ieri şi de azi, chipurilor şi vîrstelor lor. Ce face un erou să fie erou? Şi, mai ales, de ce avem nevoie de eroi? (Pentru că avem nevoie de modele, veţi spune.) Cum se cinsteşte mai bine un erou: ridicîndu-i un monument, numind o stradă cu numele lui, introducîndu-l în manuale sau integrîndu-l culturii pop?

P.S. Ce-ai fi în stare să sacrifici pentru a deveni erou?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Captură de ecran 2025 07 22 130416 png
OZN la orizont? Partenera lui Joao Felix, convinsă că a filmat extratereștri din avion
Valentina Rueda Velez (24 de ani), cea mai nouă „captură” a atacantului celor de la Chelsea, Joao Felix, a devenit virală pe rețelele de socializare.
Banner Adina Buzatu
Ce a făcut Adina Buzatu la nunta doctorului care a operat-o la picior! „Tot ce s-a putut”
Adina Buzatu, distracție maximă la nunta medicului care o operat-o la picior.
Ilie Bolojan FOTO Profimedia
Ilie Bolojan, conferință despre reforma companiilor de stat, la ora 17.00. Va fi prezent și viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu
Prim-ministrul Ilie Bolojan și viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu vor susține marți, 22 iulie, o conferință de presă pe tema reformei companiilor de stat.
pamantul jpg
Pământul își accelerează rotația: 22 iulie, una dintre cele mai scurte zile din istoria sa
Ziua de 22 iulie 2025 marchează un nou record în istoria rotației Pământului: planeta noastră își finalizează mișcarea zilnică cu 1,34 milisecunde mai repede decât cele 24 de ore obișnuite.
banner viata la tara jpg
Ele sunt vedetele care au ales viața la țară! Mirela Retegan își face casă în Prahova! „O să fie locul meu de liniște și inspirație”
Adela Popescu și Radu Vâlcan petrec toată vara la Șusani, iar Dana Nălbaru și Dragoș Bucur s-au mutat definitiv la Moșteni-Greci, în Argeș.
trotinete electrice slatina   foto alina mitran (5) jpeg
Trotinetele electrice, interzise în weekend în parcuri și în centrul unui oraș din România
Trotinetele electrice vor fi interzise în weekend în toate parcurile din oraș.
Ilie Bolojan FOTO Profimedia
Primarii PSD şi PNL din Buzău reclamă blocarea finanțărilor prin Programul „Anghel Saligny”, într-o scrisoare adresată lui Bolojan
Primarii şi reprezentanţii administraţiilor locale din judeţul Buzău au transmis o scrisoare deschisă către premierul României, Ilie Bolojan, exprimându-şi „profunda îngrijorare” faţă de decizia de a bloca finanţările pentru proiectele derulate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
Drona shahed jpg
Rusia pregătește atacuri masive: ar putea lansa simultan 2.000 de drone mai letale împotriva Ucrainei
Rusia ar putea ajunge să lanseze în curând până la 2.000 de drone kamikaze simultan împotriva Ucrainei, de patru ori mai multe decât în prezent, semnalează oficiali occidentali și surse ucrainene.
lamaie pexels jpg
Metoda naturală pe care puțini o cunosc. De ce să dai cu lămâie pe clanţele ferestrelor şi uşilor de acasă
O locuință cu podele impecabile și ferestre sclipitoare nu este, neapărat, și o casă cu adevărat curată. Curățenia înseamnă și atenție la detalii, mai ales la acele zone care, deși atinse zilnic, sunt adesea uitate: clanțele ușilor și ferestrelor. Acestea sunt printre cele mai expuse suprafețe din o