Vîrstele beției

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
AMSandu NOU jpg

Pe strada pe care am copilărit, în cartierul de case din orașul de provincie, oamenii făceau vin pe care îl țineau în damigene și țuică din fructele care creșteau în pomii din grădină. Bețivii cartierului întîi cîntau, apoi începeau să se certe și, uneori, să se bată. "Alcoliștii“ m-au speriat întotdeauna. Unele familii s-au distrus cu totul și cîțiva vecini au murit tineri. Bunica îi disprețuia profund. Într-o seară de iarnă, cînd am găsit-o pe nebuna care locuia la cîteva case distanță mai mult moartă decît vie în zăpadă și am cărat-o cu mama să nu înghețe de frig, ne-a certat. "Ăștia sînt rezistenți, au un Dumnezeu al lor.“ Și avea dreptate, pe Leana am văzut-o apoi de nenumărate ori căzută în șanț și apoi cum revenea la viață ca o floricică.

Atunci cînd am venit la București la facultate, oamenii beau altfel. Ne întîlneam, de obicei într-o cameră de cămin, cu niște sticle de busuioacă de Bohotin, pe care nu le deschideam, că nu aveam tirbușon, ci le băgam dopul în sticlă cu cîte o tijă de la un umeraș. Vorbeam mult, asta erau efectele bahice și rîdeam și ne simțeam liberi. Acea amețeală tînără, naivă, nu însemna neapărat ebrietate, ci apartenența la o lume. Erau chefuri de pomină în căminul în care am locuit, cu muzică pînă dimineața. Cînd am împlinit 20 de ani, mama a venit cu două bidoane de căpșunică de la noi de acasă. Dulceag, nepretențios, amicii mei au băut vinul ca pe suc. În două ore toți erau pulbere. 

Vodcă n-am putut să beau niciodată. Nu-mi plăcea mirosul. Cînd am plecat prima dată cu un iubit la munte, ca să mă impresioneze a cumpărat o sticlă de Lacrima lui Ovidiu. Un vin licoros, scump, pentru bugetele noastre de atunci, care mi s-a părut oribil. Maturizarea a adus cu ea și pretențiile, am descoperit că vinul poate să fie minunat de-a dreptul. Cu vechime, buchet și cu nenumărate și fascinante arome. Fiecare țară în care am călătorit a însemnat și descoperiri culinare și bahice. Am învățat ce se potrivește cu ce, am făcut pasiuni pentru diverse sortimente de vinuri roșii sau albe. Briza mării mi se pare că face bulele dintr-un pahar de prosecco hipnotice. Într-un an, am fost la un festival de literatură în Franța, în regiunea Champagne. Ne serveau cu șampanie de la ora 11. Seara se încheia în aceleași clinchete de pahare. După o săptămînă am decis că, oricît de mult te-ar fascina șampania, nu poți să o bei o viață întreagă.

În urmă cu niște ani, prietenul meu Chiri a descoperit ginul și capacitatea lui versatilă. A devenit un maestru al combinațiilor aromatice. Datorită lui am încercat toate gusturile posibile. Nu mai era vorba despre băutură, ci despre un aer de familie și despre plăcerea de a ne strînge și a ne iniția împreună. Mirodenii, pahare cu burți mari, ca de balenă, crenguțe de rozmarin și felii de fructul pasiunii, povești nenumărate, luxe, calme et volupté, vorba poetului Baudelaire. 

În Dosarul de acum o să găsiți tot felul de "alcooale“: tari, literare, filozofice, melancolice, cinefile. Deci, noroc și sănătate! 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Soția și copilul unui fotbalist, răpiți în timpul unei spargeri. Bărbatul s-a ascuns sub pat
Soţia fotbalistului ecuadorian Jackson Rodriguez şi copilul lor în vârstă de doar cinci ani au fost răpiţi miercuri, când mai mulți bărbaţi necunoscuţi au pătruns în locuinţa lor în căutarea fundaşului echipei Emelec.
Donald Trump Bioul Oval FOTO PRODIMEDIA jpg
Trump a stabilit o dată limită pentru a obţine un acord de pace între Rusia şi Ucraina. „Dorim ca aceasta să fie rapidă”
Președintele Donald Trump a declarat că a stabilit o dată limită pentru a obţine un acord de pace între Rusia şi Ucraina, iar această dată se apropie, dar nu a precizat-o.
avion aeroport gisborne jpg
Aeroportul unde avioanele dau prioritate trenurilor!
Aterizarea unui avion este oricum o experiență tensionată, dar la aeroportul Gisborne din Noua Zeelandă, piloții trebuie să aibă grijă nu doar la vânt sau vizibilitate scăzută, ci și la... trenuri.
featured image jpg
Jucători recreaționali vs. profesioniști – cum îți dai seama cu cine joci poker?
Jucători recreaționali vs. profesioniști – cum îți dai seama cu cine joci poker?
492454367 29732728356318620 1130938661071784162 n jpg
Strălucirea ochilor care ascultă
Se spune că cei care mor în Săptămâna Luminată sunt aleși de Dumnezeu și merg direct în Rai.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a făcut recurs împotriva deciziei privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a declarat recurs împotriva deciziei de joi a Curţii de Apel Ploieşti privind anularea hotărârii Curţii Constituţionale a României prin care erau anulate alegerile prezidenţiale de anul trecut.
Marcel Ciolacu și Crin Antonescu FOTO gov.ro
Liderii Coaliției cer organizațiilor locale mobilizare exemplară pentru Crin Antonescu
Reuniunea comună a PNL, PSD și UDMR, organizată în format online, marchează un moment esențial în campania pentru alegerile prezidențiale: întreg spectrul coaliției de guvernare s-a reunit pentru a transmite un semnal clar de unitate și sprijin total pentru Crin Antonescu.
Ministerul afacerilor Externe Rusia
Ce avertisment a emis Kremlinul pentru rușii care vor să călătorească în Republica Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a emis un avertisment prin care recomandă cetățenilor ruși să ia în considerare riscurile la care se pot supune dacă vor călători în Republica Moldova, printre care un control riguros la intrarea în țară și posibilitatea de a li se interzice accesul.
Faial, Portugalia, foto Instagram jpg
Insula „albastră” din Europa care se mândrește cu plante unice și peisaje superbe. Puțini știu că acest loc este strâns legat de o legendă care a adus culoare regiunii
Insula „albastră” din Europa care se mândrește cu plante unice și peisaje superbe. Acest loc este strâns legat de o legendă care a adus culoare regiunii.