Vîrstele beției

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
AMSandu NOU jpg

Pe strada pe care am copilărit, în cartierul de case din orașul de provincie, oamenii făceau vin pe care îl țineau în damigene și țuică din fructele care creșteau în pomii din grădină. Bețivii cartierului întîi cîntau, apoi începeau să se certe și, uneori, să se bată. "Alcoliștii“ m-au speriat întotdeauna. Unele familii s-au distrus cu totul și cîțiva vecini au murit tineri. Bunica îi disprețuia profund. Într-o seară de iarnă, cînd am găsit-o pe nebuna care locuia la cîteva case distanță mai mult moartă decît vie în zăpadă și am cărat-o cu mama să nu înghețe de frig, ne-a certat. "Ăștia sînt rezistenți, au un Dumnezeu al lor.“ Și avea dreptate, pe Leana am văzut-o apoi de nenumărate ori căzută în șanț și apoi cum revenea la viață ca o floricică.

Atunci cînd am venit la București la facultate, oamenii beau altfel. Ne întîlneam, de obicei într-o cameră de cămin, cu niște sticle de busuioacă de Bohotin, pe care nu le deschideam, că nu aveam tirbușon, ci le băgam dopul în sticlă cu cîte o tijă de la un umeraș. Vorbeam mult, asta erau efectele bahice și rîdeam și ne simțeam liberi. Acea amețeală tînără, naivă, nu însemna neapărat ebrietate, ci apartenența la o lume. Erau chefuri de pomină în căminul în care am locuit, cu muzică pînă dimineața. Cînd am împlinit 20 de ani, mama a venit cu două bidoane de căpșunică de la noi de acasă. Dulceag, nepretențios, amicii mei au băut vinul ca pe suc. În două ore toți erau pulbere. 

Vodcă n-am putut să beau niciodată. Nu-mi plăcea mirosul. Cînd am plecat prima dată cu un iubit la munte, ca să mă impresioneze a cumpărat o sticlă de Lacrima lui Ovidiu. Un vin licoros, scump, pentru bugetele noastre de atunci, care mi s-a părut oribil. Maturizarea a adus cu ea și pretențiile, am descoperit că vinul poate să fie minunat de-a dreptul. Cu vechime, buchet și cu nenumărate și fascinante arome. Fiecare țară în care am călătorit a însemnat și descoperiri culinare și bahice. Am învățat ce se potrivește cu ce, am făcut pasiuni pentru diverse sortimente de vinuri roșii sau albe. Briza mării mi se pare că face bulele dintr-un pahar de prosecco hipnotice. Într-un an, am fost la un festival de literatură în Franța, în regiunea Champagne. Ne serveau cu șampanie de la ora 11. Seara se încheia în aceleași clinchete de pahare. După o săptămînă am decis că, oricît de mult te-ar fascina șampania, nu poți să o bei o viață întreagă.

În urmă cu niște ani, prietenul meu Chiri a descoperit ginul și capacitatea lui versatilă. A devenit un maestru al combinațiilor aromatice. Datorită lui am încercat toate gusturile posibile. Nu mai era vorba despre băutură, ci despre un aer de familie și despre plăcerea de a ne strînge și a ne iniția împreună. Mirodenii, pahare cu burți mari, ca de balenă, crenguțe de rozmarin și felii de fructul pasiunii, povești nenumărate, luxe, calme et volupté, vorba poetului Baudelaire. 

În Dosarul de acum o să găsiți tot felul de "alcooale“: tari, literare, filozofice, melancolice, cinefile. Deci, noroc și sănătate! 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Petronel Corduneanu si Alina Filip sursa Dezvaluirea jpg
Petronel Corduneanu, condamnat în urma unui scandal. De la ce a pornit totul
Unul din frații Corduneanu, Petronel, a fost condamnat de Judecătoria Iași după ce ar fi pornit un scandal într-o instituție publică în 2022.
Arabi jpg
Turneul Campioanelor începe, astăzi, la Riad: televizarea meciurilor și suma uriașă pusă la bătaie
În premieră, WTA Finals a ajuns în Arabia Saudită, după ce șeicii au pus petrodolarii pe masă.
FOTO Captură video
Atac cu rachete în Israel. Mai multe persoane au fost rănite după ce un proiectil a lovit o clădire de locuințe
Mai multe persoane au fost rănite în noaptea de vineri spre sâmbătă la Tira, în centrul Israelului, după ce o rachetă a căzut pe un imobil, au anunţat serviciile de salvare.
Orasul Cluj Napoca, toamna  Foto Primăria Cluj Napoca Facebook (8) jpg
Weekend între două extreme. Ce spun meteorologii despre vremea de duminică
Dacă sâmbătă va fi o vreme frumoasă, temperaturile se vor schimba brusc duminică.
raceala jpg
Trucurile ingenioase care ne scapă de nasul înfundat! Sunt naturale și ușor de pus în practică
Mulți dintre noi suntem răciți în această perioadă a anului, în care diminețile sunt, de cele mai multe ori, extrem de reci, dar spre prânz, temperaturile urcă surprinzător de mult.
insula pixabay jpg
„Tărâmul fără întoarcere”, insula misterioasă înconjurată de povești despre fenomene paranormale. Unde se află
În inima Asiei Centrale, între Kazahstan și Uzbekistan, se află Marea Aral, cunoscută și ca Marea Ostroavelor. Marea conținea cândva undeva la 1.500 de insule mici, dintre care multe au fost „înghițite” de apă în urma unor furtuni devastatoare. Cea mai mare și mai enigmatică dintre insulele supravie
paine jpg
Care este cea mai sănătoasă pâine? Sfatul nutriționistului
Cu numeroase produse pe piață, alegerea celei mai sănătoase pâini poate părea dificilă. Nu și dacă acorzi atenție ingredientelor de pe etichetă!
gustari vara mancare istock jpg
Secretul siluetei după 50 de ani: Trei alimente anti-inflamatorii care topesc kilogramele
Menopauza este o perioadă de mari transformări hormonale, care pot duce la o creștere în greutate nedorită. Încetinirea metabolismului și acumularea de grăsime în zona abdominală sunt probleme comune cu care se confruntă multe femei.
Nan madol jpg
A opta minune a lumii și secretele întunecate ale orașului-fantomă. Unde se află "Veneția Pacificului" și de ce localnicii se tem să ajungă acolo
Pe coastele îndepărtare ale Asiei, în arhipelagul Micronezian, se află cea de-a opta minune a lumii, așa cum au numit exploratorii europeni, un misterios oraș lacustru. I s-a mai spus și ”Veneția Pacificului” dar și ”Orașul fantomelor", stârnind totodată admirație dar și teamă.