Vinul și simțurile

Publicat în Dilema Veche nr. 822 din 21–27 noiembrie 2019
Vinul și simțurile jpeg

Galileo Galilei a rămas în istorie pentru felul nou în care a privit locul Pămîntului în sistemul solar și pentru problemele pe care le-a avut cu Vaticanul din cauza aceasta. Dar, cu mult înainte ca scandalul să izbucnească din cauza cosmologiei sale, el scrisese remarcabila lucrare Il sagiatorre („Probatorul“). Publicat în 1623, volumul trecea în revistă științele contemporane lui Galileo, insistînd asupra opticii. Recent, istoricii științifici Marco Piccolino și Nicholas J. Wade au arătat cît de inovatoare au fost ideile lui Galileo cu privire la percepție. Astfel, Piccolino și Wade îl citează pe Galileo care ar fi afirmat: „Ar trebui să înțelegem destul de clar că, fără viață, nu ar exista strălucire și culoare. Înainte să apară viața, mai ales formele ei superioare, totul era invizibil și tăcut, deși soarele lumina, iar munții se năruiau“. Galileo spunea că, deși atributele fizice ale planetei sînt prezente, ele nu există perceptual pînă nu sînt interpretate de simțurile noastre. Teoria aceasta se aplică în egală măsură și vinului, iar Galileo, care a descris vinul ca fiind „lumină solară ținută laolaltă de apă“, n-a uitat asta. Așa cum a scris el însuși în Il sagiatorre: „Gustul bun al unui vin nu aparține determinărilor obiective ale vinului și prin urmare ale unui obiect, nici chiar ale unui obiect considerat ca aparență, ci aparține caracterului special al simțului degustătorului“.

Ceea ce ne spune în mod inteligent Galileo este că, pentru a descrie gustul, aspectul, sunetul și mirosul unui vin, trebuie mai întîi să înțelegem cum funcționează simțurile. Oricine a participat vreodată la o degustare de vinuri a aflat cele cinci etape ale sale: privit, rotit, mirosit, sorbit, savurat. Etapele acestea ne îngăduie să ne folosim direct trei dintre cele cinci simțuri: văzul, mirosul și gustul. În felul acesta rămîn două simțuri pe care le asociem rareori cu vinul: auzul și pipăitul. Ignorarea lor ar fi totuși o eroare. Puține lucruri sînt mai satisfăcătoare decît pocnetul dopului unei sticle de șampanie, oricît de inferior l-ar putea considera puriștii (ei preferă un șuierat neostentativ). Mai important încă, ceea ce o persoană a auzit despre un vin îi influențează de obicei percepțiile despre el. De altfel, industria de multe milioane de dolari a publicității vinurilor depinde tocmai de acest aspect al aprecierii lor. Cît despre al cincilea simț, pipăitul are de asemenea o importanță esențială în felul în care percepem vinul – nu prin intermediul degetelor, ci al senzorilor tactili din gură și din gît. Dacă nu am putea simți vinul în gură, nu l‑am putea percepe complet.

(Ian Tattersall & Rob DeSalle, Istoria vinului, Editura Baroque Books & Arts, 2017, traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

wedding 4764625 1280 jpg
Doi tineri căsătoriți au mers la vot, direct de la nuntă: „Corectitudine, loialitate şi sinceritate, o viaţă mai bună, un trai mai bun”
Alegerile din acest an au adus un val de participare civică remarcabil, într-o atmosferă dominată de hotărâre și speranță. Dincolo de votul politicienilor, cetățenii români și-au făcut simțită prezența la urne, conștienți că decizia le aparține.
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (8) jpg
Rezultate EXIT-POLL, turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. Primele estimări ale votului de pe 18 mai, pe adevărul.ro
Primele rezultate EXIT-POLL vor fi publicate pe adevărul.ro, duminică, la ora 21.00, ora închiderii secțiilor de votare în țară și în străinătate.
GettyImages 1912230257 jpg
Radu Umbreș, antropolog: „La sat, lumea simte că votul are prea puțină putere“
În alegerile prezidențiale din 2025, România rurală nu a mai răspuns comenzilor politice, transmise prin influența primarului sau a rețelei politice locale. Ceva s-a schimbat. Votul nu a mai fost, în multe cazuri, „dirijat“, ci a venit din convingere, frustrare sau neîncredere.
rachetă balistică intercontinentală Yars
Rusia va testa o rachetă intercontinentală în noaptea de duminică spre luni, avertizează Ucraina
Rusia intenționează să lanseze un test cu o rachetă balistică intercontinentală în noaptea de duminică spre luni, potrivit informațiilor furnizate de serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR).
sepsi bodo fb jpg
S-au stabilit retrogradatele din Superliga de fotbal: un ucrainean a trimis-o pe Sepsi în liga secundă
În Superliga de fotbal se cunosc formațiile care s-au salvat după ultima etapă a play-out-ului.
Dennis Man (EPA) jpg
Probleme pentru Chivu: accidentare de ultim moment a lui Dennis Man
Fotbalistul român a acuzat dureri, în ultimul moment.
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
Horoscop luni, 19 mai. Racii primesc vești foarte bune, iar Berbecii au o zi productivă pe toate planurile
Horoscop luni, 19 mai. Racii primesc vești bune, iar Berbecii au o zi productivă.
Fondatorul Telegram Pavel Durov FOTO GETTY IMAGES  teve Jennings / Stringer
Rețeaua rusă „Telegram” acuză că se încearcă „reducerea la tăcere” a vocilor conservatoare din România
Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul Telegram, acuză că a fost contactat de un guvern „vest-european” care a cerut „reducerea la tăcere” a vocilor conservatoare din România.
dimineata pexels jpg
Ce să eviți dimineața dacă nu vrei să te îngrași. Obiceiul care îți sabotează silueta și îți pune în pericol sănătatea
Dacă vrei să eviți acumularea de kilograme în plus, este esențial să acorzi atenție obiceiurilor alimentare de zi cu zi. Unele dintre ele ar trebui eliminate complet. De exemplu, anumite alimente consumate dimineața pot influența negativ greutatea corporală. În plus, lipsa mișcării încă din primele