Viitorul e o construcție morală

Constantin VICĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
image

Știm ce este viitorul: un timp, prin excelență, al datoriei și acțiunii morale. Așa cum observa și Vladimir Jankélévitch (în Curs de filosofie morală, Polirom, 2011; referințele care urmează sînt la acest text), ne concepem realitatea morală (nu cea fizico-materială sau istorică) prin raportare la viitor, o raportare care se află chiar în timpul verbal al imperativelor morale. Jankélévitch oferă două exemple: imperativul aristotelician („Rușinează-te de tine însuți!”), dar, mai ales, imperativele kantiene („Acționează astfel încît…”). De altfel, și morala religioasă iudeo-creștină este concentrată în jurul unor porunci, adresate tot acțiunii viitoare („Să nu furi!”, „Să nu ucizi!”). Și cînd gîndim despre consecințe, urmărind ramificațiile unei acțiuni, privim tot spre viitor. Poruncile, ordinele, imperativele, ca și întrebările, prin natura lor, nu au valoare de adevăr, chiar dacă dețin o structură sintactică și un înțeles semantic. Timpul moralei este fixat în acte performative de limbaj, care îndeamnă spre acțiune, spre a face, de aceea, după cum observa J. Austin, ele pot fi fericite sau nefericite, adică individul le va pune în practică sau nu, dînd dovada performanței sale (sociale sau morale). Prin această continuă aruncare în viitor, morala scapă ceasului temporalității, care macină totul.

Determinismul fizicalist nu implică determinism moral. Chiar dacă la nivelul lumii atomice sau chiar la cel neuronal pare c-ar exista o predeterminare, iar studiile din neuroștiințe și psihologie dezvăluie mai degrabă imaginea omului ca un automat, supus unor legi implacabile, ceva scapă acestei regularități: înfăptuirea morală. Din cel puțin două motive: primul privește chiar procesul individual al judecății și deliberării morale – care se face în raport nu doar cu intuițiile noastre, ci și cu principii sau norme supuse întotdeauna reevaluării; nu are sens să o vedem drept o relație cauză-efect; al doilea: înscrierea acestui proces individual într-o comunitate morală, socială – moralitatea presupune o serie de acte împărtășite social, într-un sistem de obligații și cerințe reciproce.

Nu are sens discuția despre moralitatea acțiunii dacă nu asumăm și afirmăm libertatea – lumea moralității este, după cum observa Kant în Critica facultății de judecare, mai degrabă o lume virtuală. Viitorul este actualizarea uneia dintre virtualități, dintre posibilitățile deschise, născute din indeterminarea fizică a acțiunii bune sau rele, drepte sau incorecte, fericite sau nefericite, sau undeva între acestea, pe un interval care are foarte multe grade.

Profeția și viitorul moral

Nu doar morala se face în timpii verbali ai imperativului și viitorului, dar și profețiile sau filosofia utopistă, mai observă Jankélévitch, apelează la aceleași forme verbale. Dar aceasta nu înseamnă că în mod automat orice variantă de viitor este una morală. Chiar dacă „acțiunea datoriei implică viitorul” – viitorul ca o „vocație” spre care sîntem chemați –, nu orice viitor devine semnificativ moral, ci doar acel viitor pentru care există o chemare. Viitorul, în sine, ne este la fel de indiferent ca orice nu se află sub puterea noastră. Viitorul nostru este un ideal spre care tindem. Desigur, acest ideal ar putea să fie reprezentat prin mitologizarea unui trecut, așa cum fac reacționarii, conservatorii și paseiștii, dar el este orientat tot spre viitor. Pentru că timpul acțiunii este eminamente timpul unui „viitor nemijlocit”, cum zice același Jankélévitch. Orice acțiune este prinsă în experiența trecutului și dorința, dezideratul, năzuința, cum ar spune limba veche, de a prevedea viitorul. 

Ceea ce este deja făcut nu poate să țină de viitor. Utopiștii au o aplecare deosebită către viziunea schematică, geometrică și abstractă, susține filosoful francez, ca și cum ar vrea să zidească deja viitorul, să-l dea gata făcut, ordonat și rațional. Prin aceasta, utopiile devin inumane, sînt proiecții suspendate în afara acțiunii umane. Unde mai găsim loc pre-ocupării și angajamentului? Cine ar mai fi responsabil cînd totul e deja dat și clădit? 

În puterea libertății noastre, în contingențele care se întîlnesc cu idiosincraziile umane și imperativele eticii, se află cheia vieții morale. Înfăptuirea viitorului este vocația naturală a omului, iar ea se identifică cu viața morală, conchide Jankélévitch. Ca șantier în lucru, spune același, viitorul așteaptă voința umană, care e creativă și capabilă de invenție. E un timp al voinței de a acționa, de a fi rodul unei singure puteri: puterea libertății. Datoria se va împlini, cîștigînd moral un timp care fizic, la scara existenței noastre, nu se poate comprima. Determinăm viitorul în acord cu voința, nu cu temporalitatea.

Nihilism, viitor așteptat și oracole tehnologice

O perspectivă nihilistă ar susține că viitorul nu mai are nevoie de noi. Poate fi scenariul apocaliptic al unei inteligențe artificiale care va deveni o specie superioară, care ne va considera cel mult materie primă pentru scopurile ei. Atunci nu va mai fi nici un viitor, căci doar în raport cu lumea oamenilor discuția are rost. Animalele, ca să-l citez pe Nietzsche, „stau pe pragul clipei”, într-un prezent continuu, neplanificat, neschimbat. La fel și roboții sau zombii.

Avem și viitorul ca așteptare – un viitor care „se va face” și „va fi primit de-a gata”, dar pentru care nu există luptă –, acesta este tot un fel de viitor, dar indiferent moral. A face viitorul, observă Nick Montfort (în The future, MIT Press, 2017), este un act al imaginației și contribuției la împlinirea acelei imaginații. Aceasta este perspectiva productivă asupra viitorului, care lasă preocuparea și provocarea la locul lor, și care pune greul pe agenți, pe indivizi. Predicția, pe care o facem ca să știm cum să reacționăm la ceva anticipat, este neproductivă; într-un sens, e pur reactivă, e o explicație inversată, care se modelează după experiența trecută. Desigur, un viitor trebuie să fie nu numai posibil, ci și plauzibil. Exagerarea imaginativă face viitorul să treacă drept absurd. Iar absurdul reprezintă, în fond, negarea libertății, libertatea care e condiție de posibilitate a moralei.

Interogarea oracolului, divinația, profeția, predicția futuristă, utopia – toate acestea sînt viitoruri inumane, în care sîntem invitați, dar niciodată actori autonomi, niciodată homo faber. Același Montfort vede interesul pentru ghicirea viitorului (atît de prezent în lumea antică, cea medievală și cea modernă) drept o delegare și o decădere din datoria de a gîndi viitorul pe cont propriu, cu tine însuți/însăți ca agent al său. Interogarea providenței este o demisie. Dar nu cumva astăzi toți facem divinație în Google? Nu cumva trimitem absurd în spațiu mașini electrice, în speranța că vor învinge timpul și energia astrelor? Citim mai mult despre viitor, folosim mai mult acest timp verbal ca-n ultimii ani. Avansul științei și inovația tehnologică devin noile oracole. Astăzi este întotdeauna prea puțin, mîine va fi mai bine. O perioadă de avînt tehnologic într-un mare ocean al eșecului moral, al nedreptății și cruzimii. Nu știu cum ne vom bucura de mașinile autonome cîtă vreme sisteme asemănătoare de inteligență artificială sînt folosite și pentru dronele care ucid din văzduhul nevăzut copiii uitați ai Orientului și Occidentului.

Șantierul viitorului și riscul existențial

Karl Marx a afirmat odată că oamenii își fac singuri istoria, dar nu în condiții alese de ei. Șantierul viitorului, plasat în prezent, pare a fi, din ce în ce mai mult, în mîna unor forțe care orientează oamenii spre propria obsolescență. Pare că nimic din ceea ce e de făcut nu ne mai necesită pe noi. Forțele care ne completau, mașinile, se pot descurca și singure. Ele nu se revoltă și nu se îmbolnăvesc. Nu se simt exploatate și nici alienate. Pot duce mai ușor, în viitor, regimul capitalist bazat acum pe o gîndire computațională colectivistă și totalizatoare. Shoshana Zuboff l-a numit „capitalismul supravegherii”, cel al unei logici a acumulării datelor, din care se realizează descoperirea, anticiparea și orientarea comportamentului uman. 

Viitorul are sens doar ca acțiune morală a omului, întemeiată sau justificată în credințe principiale, nu doar prudențial. Libertatea, chiar dacă este doar un postulat într-o lume de forțe naturale și tehnologice, este singura care ne (mai) garantează sensul unei existențe umane aici.

Viitorul trebuie privit ca alternative, ca viitoruri. Acest lucru, coroborat cu observația lui Derek Parfit, conform căreia prin deciziile noastre noi generăm sau închidem căi de apariție pentru persoanele viitoare, astfel că nu alterăm sau modificăm viața cuiva anume, ci stăpînim asupra apariției sale pe lume, ne poate pune cea mai mare problemă morală. Avem datoria sau grija față de viitor, dar ea nu este neapărat o grijă față de persoane viitoare precise. Orice schimbă fața viitorului și a entităților care îl vor popula. De la decizia de a nu mai consuma poluînd la decizia de a liberaliza piața tehnologiilor genetice – toate acestea fac ca ceva să existe sau nu în acel viitor.

Dar acestea sînt posibile ca deziderat comun al omenirii, ca imperative pe care noi le vom urma sau nu. Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a readus în prim-plan cea mai mare amenințare: armele nucleare, care ridică riscul existențial la cel mai înalt nivel. Prin întoarcerea amenințării nucleare asistăm la eșecul unei etici a nepericlitării viitorului, cum ar spune Hans Jonas. Este un eșec al responsabilității prezentului, eșec al unor persoane, al unor politicieni mînați de orgoliu și frică, incapabili să controleze hazardul chiar dacă cred, în mod absurd, că o fac. Imperativul lui Jonas, „acționează în așa fel încît efectele acțiunii tale să fie compatibile cu permanența unei vieți autentic umane pe Pămînt”, rămîne fără ecou în mințile lor.

Un ultim gînd: viitorul nu înseamnă cu necesitate progres. Dar despre aceasta, poate altă dată, într-un viitor mai bun.

O parte din ideile acestea se regăsesc și în articolul scris alături de Cristina Voinea, „Artificial intelligence, robots and the ethics of the future”, Revue Roumaine de Philosophie, 63 (2), 2019, pp. 223-234.

Constantin Vică este lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București și director-adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (ccea.ro).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

dus jpg
Simptomul precoce al unei boli neurologice grave ar putea apărea sub duș, avertizează medicii. „Lipsa mirosului de șampon și săpun ar putea fi un semn”
Un medic neurolog a dezvăluit că incapacitatea de a simți mirosul de șampon și săpun la duș ar putea fi un posibil indicator al problemelor cognitive.
Centrala de la Zaporojie FOTO Profimedia
Tensiune la la Zaporojie. Centrala nucleară, „la un pas de a rămâne în pană” din cauza atacurilor rușilor
Centrala nucleară Zaporojie se află "la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat Ministerul Energiei de la Kiev.
image png
Zonele care intră sub Cod roşu de viscol. Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă se reunește la Ministerul Mediului
Ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, joi 21 noiembrie, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU).
zodii norocoase jpg
Zodii cu mare noroc până la final de an. Ar putea câștiga la Loto, au parte de susținere din partea lui Pluto în Vărsător
Astrologii anunță un final de an plin de oportunități pentru câteva zodii privilegiate. Cu Pluto în Vărsător, energia transformatoare a acestei planete le oferă șanse nesperate, inspirație și noroc.
casa incendiu shutterstock jpg
Tragedie în Suceava: Doi copii au murit într-o casă cuprinsă de flăcări din localitatea Voitinel
Doi copii, cu vârste de 3 și 5 ani, din localitatea Voitinel, și-au pierdut viața în interiorul unei case cuprinse de flăcări. Pompierii au intervenit la fața locului și au stins incendiul.
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Orașele din țara peste care a căzut prima ninsoare consistentă. În Botoșani, două accidente în câteva ore
Ninsorile au început să apară în mai multe zone din țară, iar temperaturile continuă să scadă sever, a anunțat Agenția Națională de Meteorologie (ANM). Drumurile sunt acoperite de zăpadă, iar circulația feroviară este întreruptă.
Metropolitan Life picture jpg
Metropolitan Life SAFPAP anunță modificarea prospectului schemei de pensii private
METROPOLITAN LIFE SOCIETATE DE ADMINISTRARE A UNUI FOND DE PENSII ADMINISTRAT PRIVAT S.A. (“Administratorul”) cu sediul social în Bucureşti, Europe
netflix pixabay jpg
Filmul din 2015 care face furori pe Netflix! E în top 10 și te va impresiona
O scurtă privire în calendar ne arată că deja ne apropiem cu pași repezi de începutul lunii decembrie, iar cei mai mulți dintre noi deja începem să resimțim spiritul sărbătorilor.
fani romana kosovo facebook1 jpg
Ce șanse are România să scape de „piaza rea” Kosovo. Calcule pentru viitoarele preliminarii
România și Kosovo nu se pot întâlni în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026.