„Vi-l puteţi imagina pe James Bond agitat?“

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
„Vi l puteţi imagina pe James Bond agitat?“ jpeg

Într-un articol publicat pe time.com, autorul, Eric Barker, analizează conceptul de atitudine cool, pornind de la un studiu semnat de Olivia Fox Cabane, specialist în leadership, lector la Universităţi precum Stanford, Yale sau Harward, preocupat de charismă, ca domeniu predilect de cercetare.

În cartea sa, The Charisma Myth/Miturile charismei, Olivia Fox Cabane explică în ce mod poate fi educată o anumită atitudine: „Unul dintre cele mai întîlnite mituri despre charismă este că aceasta este o atitudine înnăscută. Fie o ai, fie nu. Se mai spune că trebuie să te mulţumeşti cu acele calităţi pe care le ai din naştere. Însă poţi fi charismatic într-o împrejurare şi total lipsit de farmec în alta, iar charisma este de fapt o atitudine pe care o poţi învăţa şi o poţi educa. Mulţi dintre liderii charismatici ai lumii de azi au învăţat să fie aşa, pas cu pas.“

Cum poţi învăţa, aşadar – se întreabă autorul articolului – să fii cool?

„Dacă ar fi să răspunzi la această întrebare cu un singur cuvînt, acesta ar fi «moderaţie»“. A fi cool înseamnă să nu te oboseşti prea mult. Cu toate astea, se ştie că tocmai prin perseverenţă reuşeşti în viaţă. Deci, care este adevărul? Potrivit Oliviei Fox Cabane, James Bond, de pildă, nu se chinuieşte niciodată să convingă pe cineva, nu zîmbeşte ca să se facă plăcut, nu se agită. El vorbeşte încet şi calm. „Vă puteţi imagina un James Bond agitat? Aranjîndu-şi tot timpul hainele, clătinîndu-şi capul sau tresărind din umeri? Sau dregîndu-şi glasul şi tuşind înainte să vorbească? Bineînţeles că nu. Bond este chintesenţa atitudinii cool, a calmului şi a unui caracter bine închegat. Această eleganţă, acest limbaj al corpului care emană foarte multă încredere de sine este caracterizată de cîteva etape: oamenii cool etalează acea relaxare descrisă uneori ca fiind o poză. Evită să facă gesturi largi şi inutile, precum să-şi aranjeze în permanenţă hainele, să se joace cu părul, să-şi atingă faţa, să dea întruna din cap sau să înceapă mereu o propoziţie cu «...ăăă».“

Vorbind despre James Bond ca despre o figură simbol a atitudinii cool, în alt articol, acelaşi Eric Barker aminteşte şi de un studiu antropologic dedicat celebrului personaj:

„Bond este extrem de încrezător în puterile sale. Iar asta îl face sexy. Asta îl face să fie atît de bun în misiunile sale: căci este mult mai bine să fii extrem de încrezător în tine, decît să fii obiectiv şi raţional. Nimănui nu-i plac oamenii modeşti. Bond are personalitatea unui luptător antrenat: membrii echipelor de intervenţie SWAT se deosebesc de oamenii normali prin faptul că li i se inoculează sentimentul de încredere excesivă – datorită căruia devin mai stabili emoţional şi mult mai rezistenţi.“

Una peste alta, dintre concluziile articolului, dacă vreţi să fiţi „cool à la James Bond“ trebuie să fiţi încrezători, calmi, să beţi alcool, să aveţi ochi buni, să ştiţi să faceţi bani, să fiţi inteligenţi şi să aveţi o sănătate de fier. (S.G.)

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.