„Vi-l puteţi imagina pe James Bond agitat?“

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
„Vi l puteţi imagina pe James Bond agitat?“ jpeg

Într-un articol publicat pe time.com, autorul, Eric Barker, analizează conceptul de atitudine cool, pornind de la un studiu semnat de Olivia Fox Cabane, specialist în leadership, lector la Universităţi precum Stanford, Yale sau Harward, preocupat de charismă, ca domeniu predilect de cercetare.

În cartea sa, The Charisma Myth/Miturile charismei, Olivia Fox Cabane explică în ce mod poate fi educată o anumită atitudine: „Unul dintre cele mai întîlnite mituri despre charismă este că aceasta este o atitudine înnăscută. Fie o ai, fie nu. Se mai spune că trebuie să te mulţumeşti cu acele calităţi pe care le ai din naştere. Însă poţi fi charismatic într-o împrejurare şi total lipsit de farmec în alta, iar charisma este de fapt o atitudine pe care o poţi învăţa şi o poţi educa. Mulţi dintre liderii charismatici ai lumii de azi au învăţat să fie aşa, pas cu pas.“

Cum poţi învăţa, aşadar – se întreabă autorul articolului – să fii cool?

„Dacă ar fi să răspunzi la această întrebare cu un singur cuvînt, acesta ar fi «moderaţie»“. A fi cool înseamnă să nu te oboseşti prea mult. Cu toate astea, se ştie că tocmai prin perseverenţă reuşeşti în viaţă. Deci, care este adevărul? Potrivit Oliviei Fox Cabane, James Bond, de pildă, nu se chinuieşte niciodată să convingă pe cineva, nu zîmbeşte ca să se facă plăcut, nu se agită. El vorbeşte încet şi calm. „Vă puteţi imagina un James Bond agitat? Aranjîndu-şi tot timpul hainele, clătinîndu-şi capul sau tresărind din umeri? Sau dregîndu-şi glasul şi tuşind înainte să vorbească? Bineînţeles că nu. Bond este chintesenţa atitudinii cool, a calmului şi a unui caracter bine închegat. Această eleganţă, acest limbaj al corpului care emană foarte multă încredere de sine este caracterizată de cîteva etape: oamenii cool etalează acea relaxare descrisă uneori ca fiind o poză. Evită să facă gesturi largi şi inutile, precum să-şi aranjeze în permanenţă hainele, să se joace cu părul, să-şi atingă faţa, să dea întruna din cap sau să înceapă mereu o propoziţie cu «...ăăă».“

Vorbind despre James Bond ca despre o figură simbol a atitudinii cool, în alt articol, acelaşi Eric Barker aminteşte şi de un studiu antropologic dedicat celebrului personaj:

„Bond este extrem de încrezător în puterile sale. Iar asta îl face sexy. Asta îl face să fie atît de bun în misiunile sale: căci este mult mai bine să fii extrem de încrezător în tine, decît să fii obiectiv şi raţional. Nimănui nu-i plac oamenii modeşti. Bond are personalitatea unui luptător antrenat: membrii echipelor de intervenţie SWAT se deosebesc de oamenii normali prin faptul că li i se inoculează sentimentul de încredere excesivă – datorită căruia devin mai stabili emoţional şi mult mai rezistenţi.“

Una peste alta, dintre concluziile articolului, dacă vreţi să fiţi „cool à la James Bond“ trebuie să fiţi încrezători, calmi, să beţi alcool, să aveţi ochi buni, să ştiţi să faceţi bani, să fiţi inteligenţi şi să aveţi o sănătate de fier. (S.G.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

alibec bataie kosovo jpg
Ne trec fiori înainte de preliminariile CM 2026. Depunctarea, următoarea măsură a UEFA împotriva României
Tricolorii vor debuta în calificările Cupei Mondiale în luna martie.
husky harghita jpg
Locul superb din România care rivalizează cu Laponia! Aici te poți plimba cu sania trasă de husky și poți admira peisaje de poveste
Laponia este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lume, faimoasă pentru peisajele sale înghețate, aurora boreală și săniile trase de husky. Însă, o vacanță în această zonă magică poate costa câteva mii de euro, un buget care depășește posibilitățile multora dintre noi.
MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.
dacii  jpg
Care era, de fapt, originea dacilor. În școală am învățat cu toții total altceva despre ei
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi o enigmă. De-a lungul timpului, istorici și arheologi au oferit multiple ipoteze, dar un consens clar asupra acestui subiect nu există.