„Vi-l puteţi imagina pe James Bond agitat?“

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
„Vi l puteţi imagina pe James Bond agitat?“ jpeg

Într-un articol publicat pe time.com, autorul, Eric Barker, analizează conceptul de atitudine cool, pornind de la un studiu semnat de Olivia Fox Cabane, specialist în leadership, lector la Universităţi precum Stanford, Yale sau Harward, preocupat de charismă, ca domeniu predilect de cercetare.

În cartea sa, The Charisma Myth/Miturile charismei, Olivia Fox Cabane explică în ce mod poate fi educată o anumită atitudine: „Unul dintre cele mai întîlnite mituri despre charismă este că aceasta este o atitudine înnăscută. Fie o ai, fie nu. Se mai spune că trebuie să te mulţumeşti cu acele calităţi pe care le ai din naştere. Însă poţi fi charismatic într-o împrejurare şi total lipsit de farmec în alta, iar charisma este de fapt o atitudine pe care o poţi învăţa şi o poţi educa. Mulţi dintre liderii charismatici ai lumii de azi au învăţat să fie aşa, pas cu pas.“

Cum poţi învăţa, aşadar – se întreabă autorul articolului – să fii cool?

„Dacă ar fi să răspunzi la această întrebare cu un singur cuvînt, acesta ar fi «moderaţie»“. A fi cool înseamnă să nu te oboseşti prea mult. Cu toate astea, se ştie că tocmai prin perseverenţă reuşeşti în viaţă. Deci, care este adevărul? Potrivit Oliviei Fox Cabane, James Bond, de pildă, nu se chinuieşte niciodată să convingă pe cineva, nu zîmbeşte ca să se facă plăcut, nu se agită. El vorbeşte încet şi calm. „Vă puteţi imagina un James Bond agitat? Aranjîndu-şi tot timpul hainele, clătinîndu-şi capul sau tresărind din umeri? Sau dregîndu-şi glasul şi tuşind înainte să vorbească? Bineînţeles că nu. Bond este chintesenţa atitudinii cool, a calmului şi a unui caracter bine închegat. Această eleganţă, acest limbaj al corpului care emană foarte multă încredere de sine este caracterizată de cîteva etape: oamenii cool etalează acea relaxare descrisă uneori ca fiind o poză. Evită să facă gesturi largi şi inutile, precum să-şi aranjeze în permanenţă hainele, să se joace cu părul, să-şi atingă faţa, să dea întruna din cap sau să înceapă mereu o propoziţie cu «...ăăă».“

Vorbind despre James Bond ca despre o figură simbol a atitudinii cool, în alt articol, acelaşi Eric Barker aminteşte şi de un studiu antropologic dedicat celebrului personaj:

„Bond este extrem de încrezător în puterile sale. Iar asta îl face sexy. Asta îl face să fie atît de bun în misiunile sale: căci este mult mai bine să fii extrem de încrezător în tine, decît să fii obiectiv şi raţional. Nimănui nu-i plac oamenii modeşti. Bond are personalitatea unui luptător antrenat: membrii echipelor de intervenţie SWAT se deosebesc de oamenii normali prin faptul că li i se inoculează sentimentul de încredere excesivă – datorită căruia devin mai stabili emoţional şi mult mai rezistenţi.“

Una peste alta, dintre concluziile articolului, dacă vreţi să fiţi „cool à la James Bond“ trebuie să fiţi încrezători, calmi, să beţi alcool, să aveţi ochi buni, să ştiţi să faceţi bani, să fiţi inteligenţi şi să aveţi o sănătate de fier. (S.G.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru premierul Netanyahu și Yoav Gallant
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat instanța pe X/Twitter.
festival jpg
Chocolate Saga-ediția a IVa, ediție specială de Crăciun, începe pe 22 noiembrie, la Sala Polivalentă din București
Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă, la Sala Polivalentă din București. Expoziția va fi deschisă de vineri până duminică.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
Mesajul lui Nicușor Dan pentru bucureșteni înaintea referendumului de duminică
Duminică, bucureștenii vor da un vot în plus față de restul românilor. Ei vor decide soarta Capitalei, după ce Nicușor Dan, primarul general i-a chemat la un referendum unde vor răspunde la trei întrebări. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP: Am decis că o voi vota pe Elena Lasconi, are cele mai mari șanse să-l împiedice pe G. Simion să pătrundă în turul 2
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunțat că la alegerile prezidențiale de duminică o va vota pe Elena Lasconi. Are cele mai mari șanse să-l împiedice pe George Simion să pătrundă în turul 2, a mai transmis gazetarul. El susține că decizia a luat-o în urma unor analize matematice.
suc de lămâie beneficii jpeg
Fierbe lămâi seara și bea conținutul imediat după ce te trezești. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate
Rutina noastră de dimineață este extrem de importantă, iar dacă suntem atenți la ce mâncăm și bem, putem să ne oferim un plus de energie și de voie bună de-a lungul întregii zile.
dus jpg
Simptomul precoce al unei boli neurologice grave ar putea apărea sub duș, avertizează medicii. „Lipsa mirosului de șampon și săpun ar putea fi un semn”
Un medic neurolog a dezvăluit că incapacitatea de a simți mirosul de șampon și săpun la duș ar putea fi un posibil indicator al problemelor cognitive.
Centrala de la Zaporojie FOTO Profimedia
Tensiune la la Zaporojie. Centrala nucleară, „la un pas de a rămâne în pană” din cauza atacurilor rușilor
Centrala nucleară Zaporojie se află "la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat Ministerul Energiei de la Kiev.
image png
Zonele care intră sub Cod roşu de viscol. Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă se reunește la Ministerul Mediului
Ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, joi 21 noiembrie, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU).
zodii norocoase jpg
Zodii cu mare noroc până la final de an. Ar putea câștiga la Loto, au parte de susținere din partea lui Pluto în Vărsător
Astrologii anunță un final de an plin de oportunități pentru câteva zodii privilegiate. Cu Pluto în Vărsător, energia transformatoare a acestei planete le oferă șanse nesperate, inspirație și noroc.