Veşnicul rapper, veşnicul scormonitor

Ara ŞEPTILICI
Publicat în Dilema Veche nr. 389 din 28 iulie - 3 august 2011
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Am stat şi m-am întrebat de ce are cuvîntul doar conotaţii negative. Cînd spui „dependent” te gîndeşti automat la beţivi şi la drogaţi. Şi asta e rău. Desigur, rămîne în continuare în dezbatere  ce e aia beţiv şi de unde pînă unde ajungi  să fii junky. Dependenţa, din punctul meu de vedere, este o stare de plăcere prelungită dincolo de epicureismul de fiecare zi (a nu se confunda cu lenea), şi de orgiile dyonisiace care,  nu-i aşa, de asta se chemau orgii, fiindcă erau ritualice şi provocate la diverse ocazii tocmai, între altele, cu scopul de a ţine dependenţele cît mai departe.

Adică, puneai de-o orgie egal vinuri din cele mai de preţ băute din diverse receptacole, te uşurai de toate alea, de sex pur şi simplu, de sex în grup de la un punct încolo, de tendinţe pederaste, pedoeo file, lesbiene, etc., şi-ţi ajungea pentru, să zicem..., dar aici nimeni nu poate să spună pentru cîtă vreme. Oamenii aceia trebuie că reacţionau cel puţin în două feluri la astfel de petreceri. Prima categorie îşi încasa solda de orgii şi pleca, după cîteva zile de somn bun, înapoi la treburile de rutină, plini de o energie nouă şi benefică. Munceau cu spor şi cu gîndul şăgalnic, dar niciodată melancolic, la minunatele zile în care puteau face aproape tot ce voiau şi le era interzis în celelalte, cele lucrătoare. Îi ţinea nădejdea că vor apuca şi sărbătoarea care bătea la uşă. Seara mergeau acasă şi făceau copii cu nevestele lor care, şi ele, se gîndeau că pînă data viitoare nu mai e chiar aşa de mult de aşteptat. Nici bărbaţii, nici femeile lor nu-şi mai aduceau aminte mai nimic din miezul petrecerii. Nici nu se străduiau, că nu aveau de ce. Aşa era rînduiala. O dată la o vreme li se dădea liber la orgii, aşa după cum li se dăduse şi liber la muncă, chiar dacă era cu biciul pe spinare uneori. Copiii, cînd plecau părinţii la sărbătoare, aveau orgiile lor. Beau vin din butoi, adormeau care pe unde apucau, mai ştiu eu ce făceau, nu li se întîmpla niciodată nimic, bătăiţă la popou sau altele, că întotdeauna era unul mai mare care avea grijă de cei mici. Copilul tampon, între băieţandru, indiferent de sex, şi tînăr. Toată lumea era bine şi mergea înainte.

De partea cealaltă rămîneau cei care nu puteau uita plăcerile sărbătorii. Dormeau puţin şi zbuciumat, după ele. Se răsuceau în pat după trupuri fierbinţi, nu mai erau acolo decît izmene jegoase, le tremura mîna după un pahar de vin şi se tăiau în cioburi, murmurau descîntece de sărbătoare din care nu-şi mai aminteau a doua zi decît frînturi şi, de aceea, niciodată nu-şi făceau efectul.  (A doua zi e întotdeauna împuţită. ) Mai întîi şi-au dat seama că efortul de a se ridica din pat le va reduce, dacă nu chiar le va anihila amintirea, puţină cîtă reuşeau s-o păstreze, a minunăţiilor deabia încheiate. Apoi au înţeles că, puţin cîte puţin, stările pot fi recuperate.
De partea cealaltă, din nou, melancolicul, mereu visătorul după paradisul pierdut. „Unde e paharul de azi noapte?”, poate deveni o dilemă de-o viaţă. Şi, chiar aşa! Unde e?

Ultima dată şi-a adus aminte de el peste cineva. Cine? Trebuie să facă ceva cu el, orice, să-şi aducă aminte. Nu poate singur (sau sigur?), oricît ar încerca.

Ea e ţigancă. Sau olteancă, sau amîndouă, ceea ce ar fi foarte mişto, iaca, nu avusese niciodată combinaţia asta, şi după aia ce face cu ea? Dacă-i face, futui, vreun plod? O să fie o treime român, o treime ţigan şi o treime oltean. Nu, că o să se supere oltenii şi îi cheamă pe cumani. Şi cumanii va de taie la rrrromanii şi se supără ungarii. Dar asta era acum cincimiideani.

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.