Văzul şi auzul

Publicat în Dilema Veche nr. 581 din 2-8 aprilie 2015
Văzul şi auzul jpeg

- argument -

La spitalul bucureştean „M.S. Curie“ s-a inaugurat, acum mai bine de un an, un cabinet de audiologie. La Biblioteca Naţională a României se desfăşoară de luni bune proiectul „DReam“ (Digital Resources – Easy to access and manage), un proiect prin care se asigură accesul la informaţie persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţă de vedere.

Exemple sînt multe – ele chiar continuă în Dosarul de faţă –, dar cît ştim de fapt despre aceste iniţiative? Despre aceste bule de oxigen?

De ani buni, marile companii din România derulează campanii de CSR – termen care desemnează implicarea lor reală în problemele cetăţii. Multe dintre aceste companii şi-au format fundaţii axate în special atît pe identificarea acestor probleme, cît şi a actorilor de pe scena societăţii civile (ONG-uri), prin care ar putea acţiona, finanţînd proiecte de reabilitare sau de susţinere a grupurilor dezavantajate. 

Astfel, datorită lor, în România s-au rezolvat şi se rezolvă probleme stringente, lăsate capitole deschise din partea statului, din lipsă de bani. S-au renovat spitale, s-au îmbunătăţit condiţii de mediu, s-au schimbat mentalităţi prin îmbunătăţirea accesului la educaţie şi sănătate. 

Dosarul de faţă aduce în prim-plan Fundaţia Orange, o fundaţie care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea proiectelor de filantropie menite să schimbe în bine destinul comunităţii şi viaţa persoanelor dezavantajate.

Proiectele Fundaţiei sînt destinate în special persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere. Alături de instituţii şi organizaţii nonguvernamentale specializate, descriem implicarea Fundaţiei în dezvoltarea proiectelor în domeniul educaţiei, al culturii, sănătăţii, toate vizînd facilitarea integrării sociale a acestor persoane.

Dosarul cuprinde, astfel, pe lîngă explicarea terminologiei şi a conceptului de CSR, atît în România, cît şi în lume, descrierea în amănunt a proiectelor, a organizaţiilor şi a instituţiilor participante la programele Fundaţiei, reportaje şi interviuri cu oameni direct implicaţi în aceste proiecte: manageri de proiect şi beneficiari. 

Ilustratie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

VOT CRIN ELENA LASCONI 003 POOL INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Elena Lasconi a votat la Câmpulung: „Mi-aș dori ca puterea românilor să se vadă în fiecare zi, nu doar din cinci în cinci ani”
Fosta candidată la prezidențiale Elena Lasconi a declarat duminică, 18 mai, faptul că a votat „cu inima împăcată” și „speră să fie bine”.
CNa jpg
CNA, apel către radiodifuzori: „Până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral”
Consiliul Naţional al Audiovizualului le-a cerut radiodifuzorilor, duminică, la turul doi al alegerilor prezidențiale, respectarea prevederilor legale privind campania electorală pentru alegerea preşedintelui României.
iuly jpg
Premierul marcel Ciolacu si a dat demisia  4 mai 2025  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
Prima reacție a lui Marcel Ciolacu după demisia de la șefia Guvernului: „Am votat rațional”
Fostul premier Marcel Ciolacu a votat duminică „pentru viitorul românilor și al țării”, după ce, de la turul întâi încoace și după demisia sa de la șefia guvernului, el și partidul său, PSD, au refuzat să se poziționeze ferm de partea vreunuia dintre cei doi candidați intrați în turul doi.
istock vot votare jpg
Coaliția Vot Corect, asaltată de sesizări: Au fost raportate numeroase postări pe rețeaua TikTok cu buletine de vot ștampitale
Duminică 18 mai, până la ora 12, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002 și al platformei online www.votcorect.ro.
atac drona ucraineana asupra brigazii ruse 112 foto x png
Rusia anunță că a doborât 25 de drone ucrainene în mai multe regiuni. O femeie a murit în Kursk
Forțele de apărare aeriană ruse anunță că au doborât 25 de drone ucrainene în cursul nopţii de sâmbătă şi duminică dimineaţă, în regiunile Belgorod şi Briansk.
AFP  20121209  DV1365456  v1  HighRes jpg
Duminica indecișilor: cine sunt alegătorii nehotărâți care pot desemna viitorul președinte? Sociolog: „Chiar și 1% dacă decid să voteze, ei devin relevanți“
La 35 de ani de la primele alegeri libere, ne aflăm într-un moment de cumpănă politică, cu cea mai tensionată confruntare electorală din ultimele decenii. Într-un tur doi excepțional de strâns, votul alegătorilor indeciși – puțini, dar esențiali – poate decide totul.
Cahill
Dincu jpg
Vasile Dîncu: „Este prima duminică de alegeri fără PSD. Am ajuns aici din cauza propriilor noastre erori. Va trebui să decidem ce drum vom urma”
Vasile Dîncu, eurodeputat și lider PSD Cluj, și-a exprimat duminică, 18 mai, dezamăgirea că Partidul Social Democrat nu este prezent în confruntarea din turul doi al prezidențialelor. Social-democratul a vorbit de o datorie a partidului: „Să lăsăm să apară o nouă echipă”.