Uşor, de vară...

Publicat în Dilema Veche nr. 644 din 23-29 iunie 2016
Uşor, de vară    jpeg

Studiile arată că, pentru copiii aflaţi în plin proces de învăţare a citirii, lipsa lecturilor în vacanţa de vară are efecte serioase. Întorşi, toamna, la şcoală, le trebuie cam trei luni să recupereze ceea ce au pierdut în privinţa uşurinţei lecturii, lă­sînd cărţile deoparte, peste vară. Cititul se uită la vîrste fragede şi educatorii sînt destul de alarmaţi din acest motiv. Nu cred că speculez prea mult dacă spun că şi pentru adulţi, teoretic obişnuiţi deja cu lectura fluentă, un asemenea hiatus are efecte serioase. Desigur, nu în privinţa capacităţii de a citi, ci în privinţa capacităţii de a „metaboliza“ textele uzuale, de orice fel, cu care se întîlnesc în lunile de activitate. Lectura de vacanţă nu este, aşadar, numai un loisir. Citim de plăcere nu doar pentru că, peste an, am citit de nevoie. Dar, vara, citim în general ceea ce ne place, ceea ce ne interesează, ceea ce ne provoacă. Este un fel de regăsire a unui sine ocultat de agenda zilnică a lucrului care aduce pe masă pîinea de fiecare zi.

Editurile se întrec în oferte estivale. Ne stau la dispoziţie şi cărţi uşurele, dar şi cărţi mai serioase de care nu ne-am apucat, ocupaţi fiind cu altele. Vara pare a fi momentul în care sîntem disponibili pentru o altă (pre)ocupare. Dilema veche propune cîteva titluri pe care membrii redacţiei şi cîţiva invitaţi le consideră potrivite pentru acest anotimp. Discutăm, de asemenea, şi despre cît este de important (dacă e important!) suportul pe care citim. Nu în ultimul rînd, aducem şi experienţele celor care recomandă poporului cărţi, la televizor. Şi facem tot acest Dosar cu un singur scop: să vă îmbiem la citit…

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Traian Băsescu îi acuză pe Ciucă și Ciolacu de criza bugetară în care se află România: „Trebuie să răspundă în faţa legii”
Fostul preşedinte Traian Băsescu arată cu degetul spre foştii premieri Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, pe care îi consideră vinovaţi de criza bugetară şi de încălcarea legii.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
Tren direct către Istanbul, Sofia sau Varna. Prețuri și program
Românii pasionați de călătorii pot încerca o nouă experiență cu trenul internațional „România” care va asigura un traseu zilnic și legături directe între București și Varna (începând cu 13 iunie), precum și către Sofia și Istanbul/Halkali (din 14 iunie), reiese din comunicatul CFR Călători, după cu
Anca Alerxandrescu Captura YouTube realitatea plus png
Realitatea Plus a primit noi sancțiuni din partea CNA. Cu cât a fost amendat postul TV
CNA a sancţionat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei şi 5.000 de lei şi cu două somaţii publice postul Realitatea Plus şi a emis o serie de decizii privind ordinul de a acţiona împotriva conţinutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok şi Facebook.
donald trump Cyril Ramaphosa, captura video jpg
Reuters: A doua „ambuscadă a lui Trump” în Biroul Oval i-ar putea face pe liderii străini să evite Casa Albă
Comportamentul lui Donald Trump ridică semne de întrebare în rândul liderilor străini, care ar putea deveni reticenți în a mai răspunde invitațiilor Casei Albe.
dragulescu s a insurat jpg
Marian Drăgulescu și Simona s-au căsătorit. Mireasa a purtat o rochie atipică. Foto
Marian Drăgulescu a mai dat încă o șansă iubirii; astfel, el și aleasa inimii sale, Simona Carmen, au devenit soț și soție în decursul zilei de 19 mai. Evenimentul a fost unul discret, așa cum ei și-au dorit.
operatiune cisiordania/ FOTO:AFP
MAE infirmă rănirea diplomaților în incidentul armat din Cisiordania: „Au fost trase focuri de avertisment”
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi un comunicat în care a informat că niciun diplomat nu a fost rănit în timpul incidentului de la Jenin.
Banner Natalia Guberna png
Cum își păstrează silueta Natalia Guberna, la 67 de ani. Rețeta ei de ciorbă, care nu îngrașă: „O acresc cu corcodele”. De ce nu renunță definitiv la carne?
Natalia Guberna, solista de muzică ușoară, nelipsită din emisiunile TVR de divertisment, din anii comunismului, și-a păstrat cochetăria și la vârsta de 67 de ani.
autospeciala politie jpg
Persoana care a anunțat amplasarea unui bombe în ziua alegerilor a fost identificată. Ce pedeapsă a primit
Un bărbat de 35 de ani a fost identificat după ce, în ziua turului doi al alegerilor prezidențiale, a anunțat fals amplasarea unei bombe într-o biserică din Arad.
raton 2, IJJ Constanţa jpg
Un raton buclucaș, urcat pe acoperişul unei case din Mihail Kogălniceanu, le-a dat de furcă jandarmilor constănțeni
Jandarmii constănțeni au avut parte de o misiune neobișnuită joi, în localitatea Mihail Kogălniceanu, unde au fost solicitați să intervină pentru capturarea unui raton aflat pe acoperișul unei case.