Unul dintre cei mai norocoși pămînteni

Irina GHERMAN
Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Unul dintre cei mai norocoși pămînteni jpeg

Cînd am plecat de acasă, la facultate, am avut unul dintre cele mai frumoase sentimente. Am simțit că în septembrie 2017 am apăsat butonul restart și am început Level 1 din Viața 2. Am avut sentimentul că lumea îmi aparține, că pot să fac ce vreau eu cu ea, mai ales acum, că am plecat de la părinți de acasă. Am simțit că lumea era prea mică, iar eu prea mare, și nu mai încăpeam în casa de acasă. Și așa am plecat în Marea Britanie la Facultatea de Arhitectură.

Nu voi regreta niciodată că am plecat din România la facultate. Acel sentiment pe care-l ai la 18 ani cînd pleci în altă țară e probabil cel mai fain pe care-l vei avea în tinerețe. A fost extraordinar în ultimii ani: am avut o experiență foarte mișto la facultate, am avut colegi de cămin de treabă, mi-am făcut prieteni buni, am trăit și am crescut. De multe ori simt că, poate, chiar am fost unul dintre cei mai norocoși pământeni: am rîs, am iubit, am împărtășit și am dobîndit, și asta este rar. Nici nu știu să spun ce a fost mai frumos: serile în care dansam pînă dimineața, prieteniile pe care le-am legat, excursiile pe care le-am făcut, nopțile pe care le-am cîștigat vorbind despre viață și visuri.

Cînd am plecat, am făcut-o cu ideea că nu te judec, nu mă judeci, deci putem să ne bem oricînd împreună pint-ul de bere. Am plecat cu ideea că eu îmi văd de poezie, tu îți vezi de calcule și e OK. Dacă înveți să asculți poveștile oamenilor, să înțelegi de unde vin și unde pleacă, o să-ți fie bine. Dacă conștientizezi că, da, ești român și te duci în altă țară unde încerci să-ți impui niște tradiții și niște obiceiuri, și dacă-ți dai seama că, în situația inversă, se putea să nu-ți convină asta, deja ești cu un pas în fața multor oameni, fie ei imigranți sau localnici.

Să fii student în străinătate a fost, pentru mine, și foarte bine, dar și frustrant. Mi-am petrecut multe clipe frumoase cu oamenii de-aici: cu Phoebe și Marina, cu Jan și Harri, cu fetele. Englezi, malaezieni, polonezi, galezi și români, nații diverse. Am purtat discuții pe teme controversate, am legat prietenii veșnice, prietenii trecătoare. Toate astea rămîn cu tine. De la oameni ca ei am învățat să fiu mai bună, să empatizez, să înțeleg și să ascult. Am aflat lucruri frumoase și multe altele pe care nu le voi uita vreodată. După conversațiile cu ei despre relații abuzive în familie, la serviciu sau în relații, despre tradiții și politici neetice sau care anulează anumite drepturi, am înțeles în ce bulă am trăit acasă, în ce bulă caldă și ocrotitoare mi-au fost liceul și casa – și e OK, atîta timp cît conștientizezi acest fapt și înveți ceva din asta. Am avut parte și de frustrări, însă, de cele mai multe ori, prin afirmații precum: „A, e doar umorul englezesc, nu te simți jignită!”, „Ăsta nu pare un ID valid în această țară” sau „Nu știu cum e la voi în țară, dar aici...”

M-aș întoarce?

Există momente în care e greu să nu fii acasă, mai ales acum, în pandemie, și mai ales în contextul Brexit-ului. M-am gîndit de multe ori dacă să mă întorc acasă, dar, sinceră să fiu, nu mă văd în această postură. Mi-ar plăcea, dar nu cred că ar funcționa pentru mine. Pe cît de mult iubesc Bucureștiul și țara, nu-mi pot imagina că aș avea aceleași oportunități profesionale acasă. Școala de acolo m-a învățat să proiectez cu entuziasm și grijă pentru cei din jur. M-a făcut să-mi doresc să construiesc următoarea galerie de artă, următorul teatru, centru cultural sau social, o școală pentru copiii cu dizabilități. Și, din păcate, mi-e greu să-mi imaginez că în România astfel de proiecte s-ar face cu ușurință, cu arhitecți, ajutor de la stat ș.a.m.d. Simt că, dacă m-aș întoarce în București, ar trebui să mă lupt cu un sistem cu care nu (mai) sînt obișnuită. Aparent, și în Marea Britanie am crescut într-o bulă...

Irina Gherman este absolventă a Facultății de Arhitectură, Universitatea Cardiff.

Foto: Irina Munteanu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.