Unde sînt experții?

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Unde sînt experții? jpeg

Unde sînt experții? Întrebarea plutește în aer de fiecare dată cînd ceva nu merge bine. De pildă, cînd un proiect de lege traversează etapă cu etapă procesul legislativ, întrunește o majoritate, e adoptat și apoi promulgat pentru ca apoi să se constate că legea e caducă sau nu poate fi aplicată; cînd un mare proiect de infrastructură se împotmolește într-o problemă tehnică aparent fără soluție pentru că nimeni nu a luat în calcul un obstacol evident; cînd ratezi o finanțare europeană doar pentru că din dosar lipsesc niște detalii banale pe care un funcționar neatent a uitat să le completeze la timp; sau cînd pe bordul mașinii apare un semnal de avertizare și nici cel mai versat mecanic nu poate găsi nici explicația, nici soluția problemei. Deficitul de experți pare insurmontabil și atinge toate domeniile: economie, administrație, științe juridice, educație, cultură.

S-a scris deja mult și consistent despre fenomenul migrației creierelor: specialiști în domenii de vîrf pleacă din țară pentru că pur și simplu nu există organizații care să le ofere contextul dezvoltării profesionale și pentru că nu se simt valorizați de societate. Subfinanțarea cercetării, lipsa infrastructurii, ocuparea pozițiilor de influență de către impostori nu încurajează dezvoltarea unei comunități științifice, iar experții, mai ales cei tineri, preferă să emigreze. Cei puțini care rămîn și cei care, poate, se întorc nu reușesc decît în mică măsură să schimbe sistemul. Și asta e valabil în aproape toate domeniile: în științele „tari”, ca și în științele umaniste. În Dilema veche de săptămîna asta am încercat să depistăm și cîteva exemple pozitive. O să vedeți, situația nu e chiar disperată: experți în diverse domenii ale științelor politice reușesc să ajungă în funcții înalte și să influențeze administrația și decizia politică; tineri savanți hiperspecializați reușesc să facă cercetare la nivel de top chiar și în România – și pun presiune pe instituții pentru a schimba modul în care sînt văzute cercetarea și educația…

Și percepția publică trebuie schimbată. Adesea, adevărații experți sînt invizibili pentru că spațiul public e ocupat de pseudo-specialiști sau chiar de falși experți. Mulți sînt pe rețelele de socializare, unde dau lecții despre cît de proști sînt alții; ori la televiziuni, invitați prin talk-show-uri zgomotoase, unde vorbesc mult și, adesea, fără să aibă expertiză. Au cîștigat autoritate prin notorietate.

Cum îi identificăm pe experții adevărați? 

În primul rînd, după parcursul academic. O diplomă obținută la o Universitate de prestigiu e o atestare sigură a cunoștințelor. Apoi, după istoricul profesional: cît timp a lucrat în domeniul specializării sale? Cu ce rezultate? Este recunoscut de comunitatea profesională drept un specialist? În fine, ar mai fi un criteriu ceva mai greu de evaluat: integritatea. Un expert trebuie să fie, înainte de orice, un om integru. Pe ei îi căutăm în acest număr al Dilemei vechi!

Foto: Alix Vrana

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

prezervativ 0 jpeg
Șancru moale: boala cu transmitere sexuală care duce la ulcerații genitale
Dacă ai o viață sexuală activă, este important să fii informat despre diversele infecții cu transmitere sexuală.
loto shutterstock jpg
Câștigătorul marelui premiu de peste 6,34 milioane de euro la Loto 6/49 și-a revendicat banii. Câți ani are și cu ce se ocupă
Câștigătorul marelui premiu de categoria I la tragerea Loto 6/49 din 30 martie 2025 s-a prezentat la sediul Loteriei Române pentru a-și ridica banii.
 Edward N. Luttwak (©  DLuttwak / Wikimedia Commons)
Un manual despre cum se dă o lovitură de stat
În 1968, se tipărea la Harvard University Press, Cambridge, cartea „Coup dʼÉtat. A Practical Handbook”. Într-o traducere mai liberă, am putea-o intitula: „Lovitura de stat – ghid practic”.
mihai bendeac
Mihai Bendeac îi răspunde dur lui Dan Negru, în scandalul piesei „Proorocul Ilie”: „Își devoalează noua lui veche pasiune: Mama Rusie”
Actorul Mihai Bendeac a reacționat vehement la o postare a realizatorului TV Dan Negru, care a condamnat spectacolul „Proorocul Ilie” pus în scenă la Teatrul Național București (TNB).
Eruptie vulcan Islanda Facebook jpg
Un vulcat a erupt în Islanda. Alertă roşie şi turişti evacuaţi dintr-o stațiune populară
La primele ore ale dimineţii de marţi a fost emisă alertă roşie în Islanda şi mai mulţi turişti au fost evacuaţi dintr-un hotel, după erupţia vulcanului Sunddhnúksgígar.
Jean Claude Van Damme, acuzat într un dosar de trafic de minori jpg
Jean-Claude Van Damme este acuzat că a făcut sex cu cinci fete din România, într-un dosar de trafic de minori, instrumentat de DIICOT
Celebrul actor Jean-Claude Van Damme, cunoscut pentru rolurile sale din filmele de acțiune ale anilor ’90, este menționat într-un dosar penal de mare gravitate, investigat de DIICOT Iași.
Liceu Anghel Saligny Tulcea FOTO Prefectura Tulcea jpeg
Calendarul anului școlar 2025-2026. Când încep cursurile și ce vacanțe vor avea elevii
Anul școlar 2025-2026 începe pe 8 septembrie 2025, iar cursurile se vor încheia pe 19 iunie 2026. În total, elevii vor avea 34 de săptămâni de școală.
image png
TIR distrus de flăcări pe DN6, lângă Drobeta Turnu Severin. Traficul este complet blocat
Un incendiu devastator a avut loc astăzi, 1 aprilie 2025, pe DN6, la ieșire din Drobeta Turnu Severin, unde un autotren a luat foc în timp ce circula pe drum. Flăcările au cuprins inițial compartimentul motor, iar mai târziu s-au extins la întreaga cabină, făcându-o complet inutilizabilă.
Pete Hegseth FOTO facebook Pete Hegseth jpg
Șeful Pentagonului, Pete Hegseth, obligă femeile din trupele SUA să dea aceleași teste fizice ca și bărbații
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, care s-a opus deja ca femeile să participe la operațiuni de luptă, a ordonat ca testele de aptitudine fizică pentru trupele combatante să nu mai țină cont de gen, arată un memoriu publicat luni.