Unde plecăm de-acasă?

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Unde plecăm de acasă? jpeg

Ce locuri credeți că sînt insuficient cunoscute de români?

Cosmin BUMBUŢ, fotograf

Acuma, locuri frumoase insuficient cunoscute de români nu e neapărat un lucru rău. De trei ani, de cînd locuim în motorhome, percepția asupra unui loc frumos mi s-a schimbat. Pentru mine, loc frumos înseamnă să văd o priveliște frumoasă la masa de seară pe geam și tot o priveliște frumoasă dimineața, pe geamul de la dormitor, care e sus. Poate să fie pădurea, marea, un sat de munte sau un lan de floarea-soarelui, atîta timp cît e liniștit și sigur, pot să-mi las somnul în seama locului respectiv. Dar eu nu sînt turist în România, eu locuiesc în România. În toată România, la propriu.

Ruxandra CESEREANU, scriitoare

Castelul-ruină Kornis, la 50 de kilometri de Cluj, devine, cu toți anii (vreo patru secole) pe care îi poartă în spinare, o descendență a anotimpului și a arșiței. Odinioară aici s-au aflat 9000 de volume într-o bibliotecă pe care mi-o închipui că a fost fabuloasă și pe care J.L. Borges ar fi invidiat-o. Acum doar cele două licorne de la intrarea în castel mai sînt intacte și fascinează statornic. Cred că din pricina lor nu s-a dărîmat totul, complet. În ele se mai găsește încă vigoarea acestei ruine pe care, de trei ani încoace, am ajuns să o caut și să o vizitez ritualic. Fotografiate în alb-negru, precum odinioară, ruinele castelului Kornis, deși spectrale, au o patină dincolo de melancolie și de nebunia vremurilor care au distrus acest loc, fără să mai existe șansa unei reînvieri.

kornis castle in manastirea cluj county old design jpg jpeg

Tudor GIURGIU, regizor de film

Țara Hațegului, pentru că înseamnă mult mai mult decît Prislop și Arsenie Boca. Castele și biserici de piatră neștiute. O vizită la Densuș e un must. Ținutul Secuiesc – te poți plimba prin orășele de poveste, respiri aer curat și mănînci dumnezeiește. Nu mai zic de castele...

Vlad MIXICH, jurnalist

Vă spun, dar vă rog să mergeți pe rînd acolo, că poate îi dispare farmecul cînd se aglomerează prea tare. Mie mi-a rămas sufletul lîngă Dunăre, în sudul Olteniei, pe lîngă Cetate, pe unde și-a plantat și Dinescu îngerii, printre dealurile cu vie, drumurile cu măgari blînzi, unde ziua umblă fete frumoase și noaptea moroi timizi. În dimineața de Paști, în cimitirele de acolo se aprind focuri pe morminte și vine și ceața dinspre Dunăre, miroase a ceară, a covrigi calzi și a zaibăr de te-m­prietenești și cu moartea.

Marius VINTILĂ, jurnalist radio

Grea treabă. Un soi de „capcană 22”, fiindcă locurile la care țin cel mai mult îmi doresc să rămînă „mai puțin cunoscute”. Din fericire însă, sînt în România locuri numeroase, recomandabile conform indicațiilor anchetei, unde să te simți bine fără să fii înghesuit de mașini. Fiindcă pentru mine pericolul numărul unu este mașina, această iubită, mamă și soție a bărbatului român (dar care nu îi comentează deciziile), ținta unui respect nemăsurat și, pentru mine, de neînțeles. Acest reper fiind primul de luat în calcul în ceea ce mă privește și singurul care va fi amintit aici, iată unde v-aș trimite: Colțul Chiliilor. La ieșirea din Zărnești spre Plaiul Foii, aproape o oră de mers la deal, chestie care îi ține la distanță pe dependenții de mașini, se găsește o mănăstire care are ca „anexă” un schit rupestru. O grotă unde liniștea îngheață chiar și în cele mai fierbinți zile de vară. Pășind înăuntru și dînd cu ochii de icoanele agățate pe pereți, dar mai ales de altarul din fundul grotei, uiți mintenaș hăhăiala de pe drum cu colegii de potecă și starea ți se schimbă într-una de respect tăcut. Dacă încă îți mai vine să faci bancuri înseamnă că trebuie să ceri sfat de la călugării pe care îi găsești mai jos. Alt loc, aflat așa de aproape, încît poate fi văzut chiar în aceeași zi, este Prăpăstiile Zărneștilor, un canion spectaculos prin care trec trei dintre drumurile spre cabana Curmătura. Și aici peisajul te îndeamnă mai degrabă la tăcere și la contemplare decît la glume de grătar. Din fericire, cei de la Parcul Național Piatra Craiului te obligă să lași mașina înaintea barierei, ceea ce predispune mai degrabă la întîlniri cu grupuri de turiști germani înarmați cu lentile uriașe, veniți să fotografieze fluturele de stîncă, decît la figuri de coridă care să te ferească de mașini. Iar dacă dați de oameni care fac escaladă, comentariul de care e necesar să vă feriți este: „A, da’ stai, mă, că au frînghii… Așa e ușor!” Și încă un sfat: considerați Prăpăstiile Zărneștilor închise între orele 22 și 7 dimineața (mai restrîns iarna), aceasta fiind vremea zilnică de plimbare a urșilor. 

Bogdan ȘERBAN, jurnalist radio

În ultimii zece ani, am descoperit pe îndelete multe dintre localitățile rurale de la poalele munților Făgăraș: Măliniș, Dejani, Breaza și Viștișoara – așezări mocănești ce țin de județul Brașov. Conjunctural, am ajuns în fosta Țară a Făgărașului în toate anotimpurile și de fiecare dată am avut trăiri contradictorii: senzația de capăt și început de lume, de loc neumblat, dar însuflețit, de spațiu necunoscut, dar familiar. Satele acestea nu sînt ultra-expuse precum este „surata” lor, celebra Sîmbăta de Sus, dar beneficiază de infrastructură rutieră decentă, de cîteva locuri de cazare (pensiuni sau gospodării țărănești), de trasee montane (marcate sau nu), iar pentru doritorii de experiențe ecumenice există Mănăstirea Dejani, reconstruită în anii ’90, după ce a fost distrusă de „marea urgie a catolicilor” din secolul al XVII-lea.

anchetă realizată de Marius CHIVU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
Un județ din Transilvania va primi titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027
Județul Harghita a obținut o recunoaștere deosebită pe scena internațională, fiind desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Titlul, acordat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT),
univers paralel pixabay jpg
Google susţine că a descoperit dovada uluitoare că „trăim într-un multivers”. Ce rol are noul cip Willow în această teorie
Hartmut Neven, fondatorul Google Quantum AI, susţine că existenţa multiversului poate fi dovedită de performanţele extraordinare ale cipului Willow.
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.
realitatea plus emisie jpg
CNA a decis întreruperea emisiei televiziunii Realitatea Plus, după abateri repetate. Reacția postului
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât oprirea emisiei postului de televiziune Realitatea Plus începând de joi, 12 decembrie, ora 19:00. Decizia, motivată prin încălcări
Brexit FOTO Shutterstock
Britanicii plâng după UE. Majoritatea votanților Brexit „ar accepta libera circulație” pentru a avea acces la piața unică
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu realizat în Europa, care a constatat și o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Regatul Unit.
corvinul jpeg
Ce s-a ales de cel mai faimos restaurant din Hunedoara? Aici au luat cina Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nikita Hrușciov
Cândva acest restaurant era unul dintre cele mai faimoase din Hunedoara, cât și din întreaga țară. Unele dintre cele mai importante personalități istorice au luat cina aici, printre care și Nicolae Ceaușescu. Însă, astăzi, această locație istorică a fost uitată de lume.