Unde au dispărut soldățeii?

Cătălin AVRAMESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Îmi amintesc cum, în copilăria mea, mă opream, în preajma sărbătorilor, în fața vitrinelor împodobite. Era în anii 1970 – adică înainte de criza brutală care avea să lovească România socialistă în anii 1980. Așa că magazinele mai afișau, cît de cît, în acea perioadă, o iluzie a prosperității. Vitrinele erau împodobite cu beteală și cu zăpadă din polistiren alb. Iar noi, copiii, ne înghesuiam să vedem ce cadouri erau expuse.

Iar printre cele favorite erau soldățeii. Îmi cumpăram neapărat cîte unul, cînd reușeam să strîng cîțiva lei. Îl puneam în buzunar și apoi îmi făceam loc prin zăpadă, către casă. (Vă vine să credeți că pe atunci iarna ningea?) Apoi îl scoteam și îl aliniam în colecția de figurine pe care o scoteam dintr-o cutie. Cavaleri medievali, indieni și cow-boys, artileriști sau infanteriști. Fiecare băiat avea o asemenea colecție.

Nebunia a început din secolul al XVIII-lea, cînd niște meșteri din Prusia s-au gîndit să facă soldăței din cositor. (Abia mai tîrziu au fost turnați în plumb.) Ideea era ca băiețeii să se joace de-a trupele lui Frederic cel Mare, regele a cărui armată era admirată și temută în toată Europa.

În secolul al XIX-lea, moda soldățeilor în miniatură se răspîndește. La Londra, în 1838, peste 100.000 de oameni s-au înghesuit să vadă cea mai mare reconstrucție a unui cîmp de bătălie, aceea de la Waterloo. Circa 190.000 de soldăței au fost folosiți. Spre indignarea lui Wellington, modelul dezvăluia contribuția decisivă a celor 50.000 de soldați prusaci conduși de mareșalul Blücher la victoria asupra lui Napoleon. (Autorul acestei diorame, un tînăr locotenent englez, William Siborne, era cunoscut drept bonapartist.)

Eu nu am prins perioada soldățeilor din metal. Pe undeva mă bucur că am sărit peste ea. În Germania nazistă s-au produs nu doar soldăței, ci și figurine care înfățișau trupele paramilitare ale partidului nazist. Ideea era ca băiețeii „arieni” să le alinieze la paradă, pe covor. Exista, în set, și o tribună cu drapele cu zvastică și cu… Adolf Hitler la microfon. Lucrurile sînt suficient de serioase pentru ca pe prima pagină a ziarului Chicago Daily Times, din 14 septembrie 1937, un articol să denunțe „jucăriile de război naziste” care sînt importate și vîndute copiilor americani. 

Dar nu toți autorii sînt convinși că micii soldăței strică mintea copiilor. În 1913, H.G. Wells a publicat o carte, Războaiele mici (Little Wars), unde prezintă reguli pentru un joc de război cu soldăței și cu tunuri în miniatură, capabile să tragă cu bețe de chibrit. Pentru Wells, care era pacifist, joaca cu soldățeii i-ar putea educa pe copii cu privire la război și ar duce, de fapt, la o scădere a apetitului pentru violență.

Nu am idee ce aveau în cap comuniștii atunci cînd au permis comercializarea soldățeilor care acum erau fabricați ieftin, din plastic. Judecînd după celelalte jucării vîndute în „comerțul de stat”, suspectez că unul dintre motive s-ar putea să fi fost naționalismul de cazarmă încurajat de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Daci și romani, turci și voievozi – puteai cumpăra tot felul de jocuri și de figurine cu teme de „istorie națională”. Dar mai probabil este că aveam de-a face, pur și simplu, cu o imitație a jucăriilor din Occident. Pînă la urmă se vindeau bine, asta conta.

Pentru noi, copiii, soldățeii din plastic erau amuzanți. Cum altfel să creezi, pe o masă, o luptă între un cavaler teuton și un indian nord-american? Sau între un parașutist și un samurai? Pe de altă parte, nici măcar copiii nu puteau ignora total lumea în care trăiau. Era și un fel de a învăța ceva despre război. Măcar să ne reamintim că oricînd ne poate da tîrcoale.

Acum soldățeii de altădată au fost înlocuiți cu figuri grotești: roboți sau mutanți de tot felul. Iar felul în care copiii trebuie să se joace cu ei s-a schimbat. Soldățeii din vechime nu aveau mare valoare luați fiecare în parte. Ideea era să îi pui într-o formație de luptă. Acum, Godzilla sare în capul lui Robotron – o dezlănțuire de violență pură, o ciocnire între două brute.

Ieșirea din scenă a soldățeilor ne-a sărăcit nu doar sărbătorile, ci și mintea. Generațiile de astăzi nu mai înțeleg mare lucru despre război. Mă uit la studenții din generațiile recente. Pentru mulți, al Doilea Război Mondial putea, foarte bine, să se petreacă în Paleolitic. Ei nu văd deloc relevanța sa pentru lumea de astăzi. Nu au nici informații și nici cea mai elementară înțelegere asupra motivelor care au împins atîtea comunități sau guverne să se războiască unele cu altele. Trăiesc într-un fel de utopie „woke”.

Am încercat să cumpăr un soldățel pe un site, probabil cel mai cunoscut în comerțul nostru online. Fac click pe „Figurine”. Găsesc un fel de șopîrlă maro, hidoasă: „Scorpios Rex Slash and Battle”. Mă întorc, speriat, la pagina precedentă. Încerc la „Jucării de rol”. Bucătării de plastic. Nici aici. Pînă la urmă găsesc ceva. „Soldățel decorativ de Crăciun”. Pare un personaj de desene animate, nu un soldățel ca pe timpuri. Asta este, avem alte bătălii de purtat…

Cătălin Avramescu este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Cum alegem? Un portret al democrației pe înțelesul tuturor, Editura Humanitas, 2016.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Mesajul controversat al unui cunoscut economist român. „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net e doar eșecul tău”
Un cunoscut economist român cu studii în Elveția a stârnit o adevărată furtună afirmând că, în acest moment, oricine nu reușește să câștige cel puțin 1.500 de euro net este principalul vinovat de acest lucru.
image
De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
Unele deficite de nutrienți și starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de îmbătrânire. Schimbările în nutriție pot ajuta la încetinirea schimbării culorii dacă deficiențele de vitamine sunt cauza principală.
image
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
Piloții ucraineni efectuează misiuni periculoase de „nevăstuică sălbatică” pentru a suprima apărarea antiaeriană a Rusiei. Rachetele avansate furnizate de SUA au jucat un rol critic în aceste misiuni, scrie Business Insider.

HIstoria.ro

image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.
image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.