Unde au dispărut soldățeii?

Cătălin AVRAMESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Îmi amintesc cum, în copilăria mea, mă opream, în preajma sărbătorilor, în fața vitrinelor împodobite. Era în anii 1970 – adică înainte de criza brutală care avea să lovească România socialistă în anii 1980. Așa că magazinele mai afișau, cît de cît, în acea perioadă, o iluzie a prosperității. Vitrinele erau împodobite cu beteală și cu zăpadă din polistiren alb. Iar noi, copiii, ne înghesuiam să vedem ce cadouri erau expuse.

Iar printre cele favorite erau soldățeii. Îmi cumpăram neapărat cîte unul, cînd reușeam să strîng cîțiva lei. Îl puneam în buzunar și apoi îmi făceam loc prin zăpadă, către casă. (Vă vine să credeți că pe atunci iarna ningea?) Apoi îl scoteam și îl aliniam în colecția de figurine pe care o scoteam dintr-o cutie. Cavaleri medievali, indieni și cow-boys, artileriști sau infanteriști. Fiecare băiat avea o asemenea colecție.

Nebunia a început din secolul al XVIII-lea, cînd niște meșteri din Prusia s-au gîndit să facă soldăței din cositor. (Abia mai tîrziu au fost turnați în plumb.) Ideea era ca băiețeii să se joace de-a trupele lui Frederic cel Mare, regele a cărui armată era admirată și temută în toată Europa.

În secolul al XIX-lea, moda soldățeilor în miniatură se răspîndește. La Londra, în 1838, peste 100.000 de oameni s-au înghesuit să vadă cea mai mare reconstrucție a unui cîmp de bătălie, aceea de la Waterloo. Circa 190.000 de soldăței au fost folosiți. Spre indignarea lui Wellington, modelul dezvăluia contribuția decisivă a celor 50.000 de soldați prusaci conduși de mareșalul Blücher la victoria asupra lui Napoleon. (Autorul acestei diorame, un tînăr locotenent englez, William Siborne, era cunoscut drept bonapartist.)

Eu nu am prins perioada soldățeilor din metal. Pe undeva mă bucur că am sărit peste ea. În Germania nazistă s-au produs nu doar soldăței, ci și figurine care înfățișau trupele paramilitare ale partidului nazist. Ideea era ca băiețeii „arieni” să le alinieze la paradă, pe covor. Exista, în set, și o tribună cu drapele cu zvastică și cu… Adolf Hitler la microfon. Lucrurile sînt suficient de serioase pentru ca pe prima pagină a ziarului Chicago Daily Times, din 14 septembrie 1937, un articol să denunțe „jucăriile de război naziste” care sînt importate și vîndute copiilor americani. 

Dar nu toți autorii sînt convinși că micii soldăței strică mintea copiilor. În 1913, H.G. Wells a publicat o carte, Războaiele mici (Little Wars), unde prezintă reguli pentru un joc de război cu soldăței și cu tunuri în miniatură, capabile să tragă cu bețe de chibrit. Pentru Wells, care era pacifist, joaca cu soldățeii i-ar putea educa pe copii cu privire la război și ar duce, de fapt, la o scădere a apetitului pentru violență.

Nu am idee ce aveau în cap comuniștii atunci cînd au permis comercializarea soldățeilor care acum erau fabricați ieftin, din plastic. Judecînd după celelalte jucării vîndute în „comerțul de stat”, suspectez că unul dintre motive s-ar putea să fi fost naționalismul de cazarmă încurajat de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Daci și romani, turci și voievozi – puteai cumpăra tot felul de jocuri și de figurine cu teme de „istorie națională”. Dar mai probabil este că aveam de-a face, pur și simplu, cu o imitație a jucăriilor din Occident. Pînă la urmă se vindeau bine, asta conta.

Pentru noi, copiii, soldățeii din plastic erau amuzanți. Cum altfel să creezi, pe o masă, o luptă între un cavaler teuton și un indian nord-american? Sau între un parașutist și un samurai? Pe de altă parte, nici măcar copiii nu puteau ignora total lumea în care trăiau. Era și un fel de a învăța ceva despre război. Măcar să ne reamintim că oricînd ne poate da tîrcoale.

Acum soldățeii de altădată au fost înlocuiți cu figuri grotești: roboți sau mutanți de tot felul. Iar felul în care copiii trebuie să se joace cu ei s-a schimbat. Soldățeii din vechime nu aveau mare valoare luați fiecare în parte. Ideea era să îi pui într-o formație de luptă. Acum, Godzilla sare în capul lui Robotron – o dezlănțuire de violență pură, o ciocnire între două brute.

Ieșirea din scenă a soldățeilor ne-a sărăcit nu doar sărbătorile, ci și mintea. Generațiile de astăzi nu mai înțeleg mare lucru despre război. Mă uit la studenții din generațiile recente. Pentru mulți, al Doilea Război Mondial putea, foarte bine, să se petreacă în Paleolitic. Ei nu văd deloc relevanța sa pentru lumea de astăzi. Nu au nici informații și nici cea mai elementară înțelegere asupra motivelor care au împins atîtea comunități sau guverne să se războiască unele cu altele. Trăiesc într-un fel de utopie „woke”.

Am încercat să cumpăr un soldățel pe un site, probabil cel mai cunoscut în comerțul nostru online. Fac click pe „Figurine”. Găsesc un fel de șopîrlă maro, hidoasă: „Scorpios Rex Slash and Battle”. Mă întorc, speriat, la pagina precedentă. Încerc la „Jucării de rol”. Bucătării de plastic. Nici aici. Pînă la urmă găsesc ceva. „Soldățel decorativ de Crăciun”. Pare un personaj de desene animate, nu un soldățel ca pe timpuri. Asta este, avem alte bătălii de purtat…

Cătălin Avramescu este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Cum alegem? Un portret al democrației pe înțelesul tuturor, Editura Humanitas, 2016.

Foto: wikimedia commons

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.