Un science f─âr─â fiction: programul ÔÇ×Mobile for GoodÔÇť

Publicat în Dilema Veche nr. 607 din 1-7 octombrie 2015
Un science f─âr─â fiction: programul ÔÇ×Mobile for GoodÔÇť jpeg

La 71 de ani locuia singur ├«n casa lui din Harghita, fiind v─âduv, cu copiii pleca┼úi la munc─â ├«n str─âin─âtate. A fost g─âsit, dup─â trei zile de c├«nd c─âzuse, de o angajat─â a Organiza┼úiei Caritas, din Alba Iulia. Este prima persoan─â care a primit un telefon prin programul ÔÇ×Mobile for GoodÔÇť.

Ce este Mobile for Good? 

Despre programul derulat de Funda┼úia Vodafone ├«n Rom├ónia aveam s─â aflu c─â a fost lansat ├«n 2012, fiind cel mai amplu program care folose┼čte tehnologia mobil─â ÔÇ×pentru a cre┼čte calitatea vie┼úii oamenilor ┼či pentru mobilizare social─âÔÇť. Concret, ÔÇ×Mobile for GoodÔÇť a debutat cu proiecte care au venit ├«n sprijinul a trei categorii de beneficiari: bolnavii de diabet, b─âtr├«nii care au nevoie de ├«ngrijire medical─â la domiciliu ┼či tinerii cu dizabilit─â┼úi intelectuale care particip─â la competi┼úii sportive. ├Än 2013, num─ârul beneficiarilor a fost dublat, iar proiectele s-au axat pe solu┼úii de telemedicin─â ├«n noua sec┼úie de terapie intensiv─â pentru nou-n─âscu┼úi din Spitalul ÔÇ×Marie CurieÔÇť din Bucure┼čti ┼či un call-center pediatric ├«n jude┼úul Cluj, pentru p─ârin┼úii care au nevoie de sfaturi medicale pentru copiii lor. ÔÇ×├Än ianuarie 2015, Funda┼úia Vodafone Rom├ónia a selectat 11 proiecte noi prin ┬źMobile for Good┬╗, continu─â opt proiecte ├«ncepute ├«n anii anteriori cu o investi┼úie total─â de 860.000 de euro, astfel ├«nc├«t num─ârul beneficiarilor a crescut la 16.735 de oameni ajuta┼úi: v├«rstnici bolnavi, izola┼úi ┼či f─âr─â acces la servicii medicale, persoanele cu traumatisme ale coloanei vertebrale, b─âtr├«ni singuri ┼či izola┼úi, copii cu autism, copii ┼či tineri cu diabetÔÇť. 

Singur acas─â cu mobilul 

Spre finele anului trecut, Asocia┼úia Caritas din Alba Iulia a primit, ├«n cadrul Galei Funda┼úiei Vodafone ÔÇ×16 ani de fapte buneÔÇť, premiul ÔÇ×Mobile for GoodÔÇť. 

ÔÇ×Acest premiu reprezint─â, de fapt, munca colegilor no┼čtri, a ├«ngrijitorilor ┼či asistentelor medicale care ├«ngrijesc aceste persoane. Dincolo de cifre ┼či tehnologie stau totdeauna oamenii care muncesc zilnic cu devotament, r─âbdare ┼či dragoste ├«n folosul ┼či pentru bun─âstarea semenilor. Acest premiu este meritul lorÔÇť ÔÇô mi-a declarat Fodor Vanyo Csaba, project manager ├«n cadrul Asocia┼úiei Caritas, Alba Iulia, care mi-a vorbit despre cele dou─â proiecte pe care Asocia┼úia Caritas le desf─â┼čoar─â sub umbrela programului ÔÇ×Mobile for GoodÔÇť: ÔÇ×Singur acas─â cu mobilulÔÇť ┼či ÔÇ×Supravegherea pacien┼úilor cu probleme cardiovasculare la domiciliuÔÇť. 

Despre proiecte ┼či ideile din spatele lor aflu c─â au luat na┼čtere ├«n urma unor ÔÇ×necesit─â┼úi reale ├«nt├«lnite pe parcursul a mul┼úi ani de experien┼ú─â ├«n acordarea serviciilor de ├«ngrijire socio-medicale la domiciliuÔÇť.

Dintre beneficiarii acestor proiecte, aproximativ 65% tr─âiesc singuri ori ├«mpreun─â, so┼ú sau so┼úie, ├«ntr-o gospod─ârie. ÔÇ×Pornind de aici, ne-am dat seama c─â este important─â ├«nfiin┼úarea acestor servicii de teleasisten┼ú─â. Ne-a condus speran┼úa c─â poate unii, depista┼úi la timp, ├«n momentul ├«n care li s-a f─âcut r─âu sau ├«n ziua ├«n care nu s-au mai putut ridica din pat, pot fi salva┼úi.ÔÇť 

├Än plus, pe l├«ng─â ajutorul real pe care acest sistem ├«l ofer─â persoanelor v├«rstnice, el reu┼če┼čte ┼či s─â le dea ├«ncrederea necesar─â ÔÇ×pentru a continua s─â duc─â o via┼ú─â normal─â ├«n propria cas─â, ┼čtiind c─â, ├«n caz c─â se ├«nt├«mpl─â ceva, pot cere imediat ajutor, printr-o simpl─â ap─âsare a unui buton de pe un telefon mobilÔÇť. 

Av├«nd avantajul unei infrastructuri ample de telecomunica┼úii fixe ┼či mobile ┼či acces crescut la Internet, inclusiv ├«n band─â larg─â, Rom├ónia este printre ┼ú─ârile cele mai avansate ├«n conectarea la distan┼ú─â ├«n ceea ce prive┼čte medicina de urgen┼ú─â, ÔÇ×dispun├«nd de sisteme de transmitere imagistic─â a tomografiilor computerizate, a radiografiilor sau a altor ├«nregistr─âri medicale de la ambulan┼úe c─âtre spitale sau de la spitale mai mici c─âtre spitale de urgen┼ú─â din centrele universitare. Telemedicina este a┼čadar una din cele mai bune solu┼úii disponibile la ora actual─â, at├«t pentru sistemul sanitar, c├«t ┼či pentru beneficiarii finali, cei care necesit─â ├«ngrijire ┼či aten┼úie medical─âÔÇť. 

Despre proiectul ÔÇ×Supravegherea pacien┼úilor cu probleme cardiovasculare la domiciliuÔÇť aflu c─â principala activitate este monitorizarea EKG-ului persoanelor v├«rstnice care sufer─â de boli cardiovasculare. ÔÇ×Aceast─â activitate se realizeaz─â cu ajutorul dispozitivului pentru ├«nregistrarea EKG-ului. Aparatul HeartView este u┼čor de folosit ┼či ├«nregistreaz─â electrocardiograma complet─â cu 12 deriva┼úii, ├«nlocuind procedura clasic─â ┼či dificil─â de aplicare a celor 12 electrozi cu aplicarea unui singur electrod ┼či a dou─â br─â┼ú─âri.ÔÇť 

Datele ├«nregistrate de c─âtre asistentele medicale de la Caritas s├«nt transmise prin telefon mobil c─âtre un software special pentru decodare, dup─â care medicii speciali┼čti din cadrul Centrului de monitorizare interpreteaz─â datele, evalueaz─â starea pacientului ┼či transmit rezultatul interpret─ârii prin asistenta medical─â de la Caritas c─âtre medicul de familie. 

ÔÇ×Astfel, ├«n decurs de c├«teva minute, medicul care a ├«nregistrat ┼či a transmis EKG-ul prime┼čte opinia specialistului prin e-mail/SMS/telefon. Mai apoi, rezultatul va fi printat ┼či ├«nm├«nat pacientului.ÔÇť 

C├«nd telefonul mobil salveaz─â vie┼úi 

Nu pot s─â neg, toate informa┼úiile care ├«mi erau date, ├«ntr-un mod at├«t de firesc, le asimilam cu uimirea cu care prive┼čti un film de

O uimire dublat─â de faptul c─â nu mai era doar fic┼úiune, ci se ├«nt├«mpla ├«ntr-un mod concret la nivel na┼úional. Pentru mine, discu┼úiile despre telefoanele mobile, via expansiunea tehnologiei comunic─ârii, erau la un nivel ideologic, de baz─â, av├«nd, recunosc, u┼čoara tendin┼ú─â de a demonetiza folosirea acestora. 

Ce ├«nseamn─â ├«ns─â, dincolo de frivolit─â┼úi simpliste, pentru cei asista┼úi ├«n aceste programe, existen┼úa acestei tehnologii? 

ÔÇ×Tehnologia mobil─â este ├«n permanent─â cre┼čtere ┼či dezvoltare ├«n zilele noastre. Acest lucru este cunoscut de toat─â lumea, ├«ns─â de┼či folosim zilnic aceste aparate, rareori ne d─âm seama c─â ele chiar pot salva vie┼úi ┼či pot transmite date medicale, vitale, ├«n timp util. Aceast─â idee de a folosi tehnologia mobil─â pentru ajutarea persoanelor v├«rstnice sau bolnave este de mai mult timp printre priorit─â┼úile strategice ale Caritas, Alba Iulia. Tocmai de aceea ne-a f─âcut mare pl─âcere s─â aplic─âm cu proiectele noastre la finan┼ú─ârile Funda┼úiei Vodafone Rom├ónia. Cu ajutorul Funda┼úiei am reu┼čit astfel s─â aducem tehnologia mobil─â mai aproape de acele persoane care, de altfel, nu prea folosesc telefoane mobile, dar care au mare nevoie de ajutorul lor.ÔÇť 

Pentru aceste persoane, tehnologia mobil─â ┼či solu┼úiile oferite de Caritas, Alba Iulia reprezint─â siguran┼ú─â, ├«ncredere ┼či, ├«ntr-un fel, via┼ú─â. Beneficiarii proiectelor ÔÇ×Singur acas─â cu mobilulÔÇť s├«nt persoane v├«rstnice, care tr─âiesc singure ┼či nu au apar┼úin─âtori, care au nevoie de serviciile noastre de ├«ngrijire la domiciliu. 

ÔÇ×Datorit─â proiectului de teleasisten┼ú─â, persoanele v├«rstnice care folosesc un telefon mobil cu buton de panic─â se simt mai ├«n siguran┼ú─â, iar pe l├«ng─â acest aspect, cu aceste telefoane ele pot comunica cu rudele, apar┼úin─âtorii, vecinii ┼či chiar cu ├«ngrijitorii Caritas. Acelor persoane care sufer─â de boli cardiovasculare li se pot efectua EKG-uri f─âr─â ca ele s─â-┼či p─âr─âseasc─â domiciliul ┼či s─â se deplaseze ├«n ora┼če, ├«n centre medicale.ÔÇť  

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.