Un pui de somn

T.O. BOBE
Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Un pui de somn jpeg

Ai aflat și dumneata, mai mult ca sigur, că în ultima vreme din ce în ce mai multă lume se plînge de lipsa de somn. De altfel, atunci cînd vine vorba de somn, prima și, vai, aproape singura tentație a oamenilor este să îți povestească despre insomniile lor. Nu despre somn, despre insomie. E ca și cum ai întreba pe cineva ce-a făcut în concediu și ar începe să ți se plîngă despre cît de multă treabă are la serviciu, cum îl persecută șeful de birou, cîte ore suplimentare a făcut în ultima lună. Sau ca și cum ai fi invitat la o nuntă și te-ai trezi, dimpotrivă, la o petrecere de divorț. Nu țin minte să fi auzit în ultima vreme altceva care să se definească mai mult prin opusul său decît somnul. Pînă și poveștile despre creșterea economică sînt cîteodată doar povești despre creșterea economică, nu despre dezechilibrul de plăți externe sau despre rata minusculă de absorbție a fondurilor europene.

Așadar, avem o problemă: din ce în ce mai mulți oameni suferă de insomnii. Și, dacă avem o problemă, s-ar cuveni să căutăm soluțiile, iar, ca să căutăm soluțiile, ar trebui să identificăm cauzele lipsei de somn. Nu spun că n-ar fi și altele, dar, din ce am auzit eu pînă acum, acestea ar fi stresul, anxietatea, grijile (toate trei cam din aceeași categorie), dar și oboseala. Cum așa, ai fi tentat să întrebi, cum să nu poți să dormi de oboseală? Ei bine, da, și sînt sigur că și dumitale, stimată cititoare sau stimat cititor, ți s-a întîmplat cel puțin o dată să nu poți dormi de cît de obosit sau de obosită ai fost. Nu pretind că am soluții pentru stres, anxietate, griji, nevoi, necaz, durere. Le las în seama psihologilor sau a altor feluri de specialiști. Dar, pentru oboseală, aș îndrăzni să-ți supun atenției, nu atît o soluție miraculoasă, cît mai degrabă o mică sugestie, și anume somnul.

Pare un paradox, dar nu e. Pentru că nu un somn propriu-zis, nu opt ore de somn pe noapte, cu moment fix pentru culcare, îți sugerez. N-aș avea îndrăzneala asta, n-aș putea să-ți propun altceva decît un nevinovat pui de somn. Și ți-o spun fiindcă, în general, lumea tinde să acorde atenție numai somnului și pierde din vedere faptul că se cuvine și el cultivat, că se cuvine crescut încă de mic. Dacă avem puericultură, nu ar fi logic să avem și somnicultură? Nu s-ar cuveni să avem grijă de somnul nostru încă de cînd e somnic, așa cum avem grijă de copii, de boboci (v. bobocicultura), de mînji (v. mînjicultura), de iezi (v. iezicultura) ș.a.m.d.? Cum să ai un somn sănătos, bine dezvoltat, cu vise frumoase și odihnitor, dacă-l neglijezi atunci cînd are cea mai mare nevoie de tine, atunci cînd, ca să zic așa, e încă în fașă? Tindem să suprimăm puiul de somn, să-l anihilăm cu cafele, cu exerciții fizice, ba chiar și, horribile dictu, cu ceaiuri, dar pe urmă ne plîngem că noaptea nu putem adormi. Nu e asta mai mult decît o crimă, nu i o greșeală?

Nu crezi și dumneata, onorabile cititor, gracilă cititoare, că, pentru a evita insomiile cauzate de oboseală, un pui de somn după-amiaza ar fi binevenit? Știu, o să-mi obiectezi că n-ai cînd, că n-ai unde, că ești la serviciu, că ești în trafic sau că trebuie să stai la rînd la ANAF, ca să-ți plătești o datorie de 17 lei, din 2008. Însă, dacă ai fi pe deplin cinstit sau cinstită cu dumneata, ai recunoaște că îți găsești timp pentru o mie de alte lucruri, pentru stat pe Facebook, pentru ieșit la o țigară, pentru un chat scurt cu o colegă de școală generală plecată de acum 16 ani în Spania, pentru un orez cu lapte, o revistă glossy, un horoscop, pentru cîte și mai cîte futilități.

Dar să zicem că n-ai condițiile optime pentru un pui de somn propriu-zis, că nu ești la Biblioteca Academiei ca să studiezi viața lui Ion Cristoiu din perioada cînd se retrăgea în Biblioteca Academiei și că nu poți să-ți pui capul pe pupitru pentru o oră. Să zicem că n-ai nici propriul birou, ca să poți să te întinzi pe o canapea, cu televizorul pe CNN sau pe Profit.ro TV și cu o păturică pe tine. Să zicem că nu ți-ai -luat nici liber, ca să aștepți cîteva ore instalatorul și să te poți întinde în patul matrimonial de acasă. Cu puțină bunăvoință, ai putea totuși să picotești la volan, cît timp aștepți într-un ambuteiaj spre Băneasa, ai putea să moțăi și în cîte-un bistro, pînă ți se aduce comanda, ai putea să te închizi și în cabina de probă a vreunui magazin, ca să ațipești cu capul sprijinit de oglindă. Dacă ai vrea să ai grijă de somnul tău de noapte, ai găsi prilejuri să-l cultivi încă de mic, de cînd e doar un pui.

Sînt sigur că, dacă în urmă cu 30 de ani eu reușeam să dorm pe o canapea de lemn de 110/25 cm sau pe o masă de 100/50 cm, ai avea și dumneata suficientă imaginație ca să găsești unde și cînd. Sau, dacă ai avea spirit întreprinzător, așa cum unii și-au deschis afaceri dedicate obținerii orgasmelor, ai putea scoate și dumneata profit dintr-un cluster pentru facilitarea puilor de somn, fiindcă știm că există o analogie străveche între moarte și somn și mai știm și ce înseamnă „la petite mort“. 

T.O. Bobe este scriitor.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Prețul scandalos cu care se vinde același iepuraș de ciocolată în România comparativ cu Marea Britanie: „E japcă pe față“
Un român care locuiește în Marea Britanie a făcut o fotografie în care arată diferența de preț pentru un iepuraș din ciocolată, față de cât costă în România.
image
Romi sau țigani. Sociolog: „Și-au inventat romii un nume ca să-i facă de râs pe români?“
Sociologul Gelu Duminică a publicat un text, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, celebrată la 8 aprilie, în care explică diferențele între termenii rom și țigan, spunând care este preferat de către comunitate.
image
Legenda înfricoșătoare a nucului. De ce crea teamă acest pom, în trecut. „Încă mai există această credință“
Țăranul român a fost întotdeauna însoțit de legende și credințe din bătrâni, chiar dacă unele nu aveau nicio logică. Una dintre aceste vechi credințe se referă la nuc. Lemnul, de altfel, era o materie primă de bază în vechiul sat românesc, iar nucul avea o semnificație aparte.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.