Un permanent du-te-vino intermedial

Arinda CRĂCIUN
Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
image

Procesul meu de muncă ca ilustratoare este unul hibrid între analog și digital. De cele mai multe ori combin desenul analog cu digitalul pentru ilustrație editorială sau de carte. Desenez cu peniță și tuș negru pe hîrtie foto lucioasă, imprim desenul încă ud, succesiv, pe altă foaie de hîrtie (tehnica blotted line – linie întreruptă), apoi scanez și editez desenul pe calculator, adaug culori, texturi – și ele desenate de mînă și scanate la rîndul lor. Și, chiar dacă desenez cu carioci de acril în caietul de schițe sau fac o rizografie, de aici pînă la a pregăti de tipar imaginile pentru o carte sau o revistă mai urmează cel puțin o etapă de digitalizare a desenelor, pentru a putea fi văzute pe un ecran (unde pot fi, eventual, editate), trimise pe e-mail sau publicate pe Internet.

Scanner-ul digitalizează – explorînd cu un zgomot familiar, sub capacul de pe suprafața de sticlă, prin baleiaj, linie cu linie și punct cu punct – imagini de pe o foaie de hîrtie și produce ca rezultat o imagine digitală care ajunge astfel pe ecran. Friedrich Kittler (Computergraphik. Eine halbtechnische Einführung, Basel, 1998) privește dincolo de imaginea de pe calculator – la prima vedere, „un amestec aditiv bidimensional din trei culori primare, care se arată în cadrul carcasei sau parergonului unui monitor” – ca să ajungă, parcurgînd istoria tehnologiei, la radar, precursorul din domeniul militar, un mediu din cel de-al doilea război mondial, care detecta bombardierele inamice: „Au existat momente în care imaginea de pe ecranul computerului arăta puncte albe pe un fundal de culoare chihlimbar sau verde“.

Astăzi, imaginile analogice și digitale coexistă și se influențează reciproc.

Am vrut să testez fluxul de lucru complet computerizat, să desenez direct pe ecranul tabletei cu un stilou special. Avantajele sînt foarte mari: aș putea să lucrez practic de oriunde pe o tabletă, mult mai rapid și cu o flexibilitate mult mai mare pentru schimbări. Dar nu pot și nici nu vreau să renunț la desenul pe hîrtie și la imprevizibilitatea, spontaneitatea, surprizele lui, la liniile organice cu grosime care variază, la elementul tactil și, da, nici la petele de tuș aferente cu formele lor numai bune de interpretat. Fac toate parte din stilul meu.

Desenul analog cu mînjelile tipice unui creion moale, tiparul offset, cărbunele, hașura, efectul semiton, aspectul unei fotocopii, toate aceste tehnici și multe altele influențează digitalul, au „echivalentul“ lor digital și pot fi imitate de felurite pensule digitale. Există de asemenea o multitudine de filtre care conferă unui desen digital sau vectorial texturi cu vibe„retro“, îl fac mai „autentic“, mai cald, mai puțin perfect și adaugă chiar și efecte de zgîrieturi, pliuri, pete sau fundaluri de phantom paper” – care arată ca o hîrtie de ziar, de benzi desenate vechi sau ca un carton de cutii cu chibrituri vintageetc.

Modul de lucru digital influențează la rîndul său procesul desenului analog. De exemplu, modul de a gîndi o compoziție cu mai multe elemente desenate pe straturi diferite derivă din programele de editare digitală a imaginilor. A desena figurile separat de fundal și uneori chiar ochii, nasul, gura separat de față este necesar pentru o animație, dar poate fi și foarte util pentru a încerca diverse variante sau pentru corecturi.

Tot hibrid am lucrat pentru cartea de gramatică ilustrată Hunde im Futur. Am utilizat o tehnică clasică, monotipia, în care desenez pe partea superioară a hîrtiei, plasată pe un suport de sticlă, cu culoare aplicată subțire. Prin desen cu pixul sau alte instrumente moi, în funcție de efectul dorit, monotipia apare prin transfer pe partea inferioară a hîrtiei, unde culoarea aderă prin presiunea mîinii. Am combinat monotipia cu colajul digital, am imprimat elementele de cele mai multe ori separat, ele putînd fi repoziționate, rotite sau redimensionate digital mai ușor. Pe piața de carte ilustrată pentru copii din Germania funcționează încă foarte bine modul de lucru analog: cunosc ilustratori care încă mai trimit acuarelele prin curier, iar editura se ocupă de scanarea și de procesarea imaginilor. Dar se lucrează și complet digital; pentru ilustrația editorială există o preferință pentru digital, pentru că este mai rapid și mai ușor de modificat.

Dar influența digitalului nu afectează doar, în mod abstract, desenele – fie ele pe ecran sau pe hîrtie. Afișarea pe ecran a chipului uman influențează și realitatea corporală. Statisticile arată că, odată cu pandemia de coronavirus, numărul operațiilor estetice a crescut foarte mult, deoarece mulți oameni au fost nemulțumiți de cum se vedeau pe ecranul calculatorului, în aplicațiile pentru conferințe video. În germană există deja termenul „Zoom-Kinn“, adică „bărbia de Zoom“, cauzată de perspectiva nu tocmai flatantă a camerei de la laptop (Ästhetische Medizin: Boom durch Zoom, Katja Knoll, 2022).

Analogul și digitalul se influențează reciproc – unii artiști care desenează exclusiv digital fac schițe în creion sau au chiar o rutină de a lucra analog, cu caiete de schițe, pentru a experimenta și a se „juca“, și utilizează apoi ideile din această adevărată „bibliotecă de idei“ pentru comenzi de ilustrație editorială sau de carte. Invers, cei care desenează analog, fie cu creion, brushpen sau orice altceva, pot prelucra și colora mai departe digital. Sau pot alege numai o paletă digitală de culori și reiau tot procesul analog, folosind schița digitală ca pe o unealtă. Este un permanent du-te-vino intermedial.

Arinda Crăciun, ilustrator de reviste și de carte, laureată a numeroase premii, a studiat germanistică la Köln și arte plastice la Berlin, unde trăiește și lucrează, la „Atelier petit 4” (atelierpetit4.blogspot.com).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.