Un ''eşec'' pozitiv <p> -<i>interviu cu Ciprian NECULA, coordonator de programe, Agenţiade Monitorizarea Presei</i> -

Publicat în Dilema Veche nr. 241 din 25 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Am făcut împreună cu Realitatea TV o campanie amplă, prin care strîngeam de la români amprente, ca formă de protest la decizia autorităţilor italiene de a amprenta romii din Italia. A fost o turnură logică de de abordare a unui eveniment vizibil rasial şi extremist. Asta pînă am început să ne gîndim mai bine şi să ne punem problema că poate lucrurile nu stăteau chiar aşa de rău cum le vedeam noi, şi poate că în Italia nu este un rasism generalizat. Care a fost scopul proiectului? Am vrut să vedem cum e să fii ţigan în Italia. Ideea a fost să ne travestim în ţigani, să vedem care sînt reacţiile culturale asupra ţiganilor. Prima observaţie: haina, simbolul etniei, nu a stîrnit nici o reacţie acolo, pentru că italienii nu au reperul cultural pe care îl avem noi în România. Acolo păream mai mult nişte personaje hippy, nefiind identificaţi cu ţiganii. În România însă, îmbrăcaţi aşa, am avut experienţe negative. O ziaristă de la Gândul a mers îmbrăcată în ţigancă prin diferite locuri din Bucureşti. A încercat să intre într-o bancă. Bodyguard-ul i-a pus o mînă în geam, împingînd uşa s-o închidă. Pînă la urmă, după mai multe insistenţe, ziarista deghizată a reuşit să intre în clădire. La biroul de credite, toată lumea, mai puţin ea, a fost invitată să ia loc... Ce s-a întîmplat în Italia? Am ales Roma şi Napoli pentru că cele mai grave probleme s-au petrecut aici. Am pornit de la premisa că în Italia dreapta are un interes în a-şi consolida poziţia prin controlul presei, iar presa română a preluat modelul italian, a adăugat emoţie la el, a transformat totul într-o criză, au sărit ONG-urile, parlamentarii români, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Parlamentul European, Amnesty International, Comisia Europeană. S-au pus în mişcare pe fondul acesta, pe care noi de fapt nu-l cunoşteam, o sumedenie de mecanisme. Iar aceasta a fost motivaţia pentru care ne-am dus acolo în travesti. Ce s-a întîmplat a fost fabulos. La Poliţie ni s-a spus să ne aşezăm unde vrem, să le comunicăm unde ne-am hotărît să ne stabilim ca să ne protejeze. Ne-au spus că trei luni, ca în orice ţară europeană, putem sta legal, după care trebuie să venim să ne facă acte. Întrebînd de amprentări, ni s-a spus: vedem atunci... Pentru că în prezent amprentarea se face doar celor fără nici un fel de act. Ceea ce e OK. Cazi pe stradă, nu ai acte, ce faci? Problema cea mai mare este generalizarea fenomenului. Pentru mine, experimentul a avut ca miză descoperirea realităţii. Chiar dacă am stat acolo puţin, ne-a ajutat să ne formulăm o opinie mult mai clară, mai aproape de adevăr. Poate nu 100% autentică, dar mult mai aproape de realitate decît cea pe care o aveam mai înainte. Experimentul a fost astfel un fel de "eşec" pozitiv.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.