Turneul hipercaloric

Diana POPESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
image

Am fost copilul-coșmar al meselor în familie. Ani la rînd, mi-am terorizat competent părinții și, pînă să ajung la școală, preponderent bunicii de la Brăila: mămăița și tătăițu. Rugăminți, insistențe, strategii, ritualuri, farse, tertipuri, asta se-ntîmpla în fiecare zi. De trei ori pe zi. La micul dejun mai era cum mai era: de pildă, laptele fierbinte cu cacao și pîinea înmuiată în el păreau destul de prietenoase, întrucît nu necesitau cine știe ce efort masticator. Prînzul, în schimb, era un perpetuu calvar, întrucît conținea carne. Nu de puține ori s-a descoperit, la jumătate de ceas după terminarea mesei, că păstram într-o falcă o bucată de carne pe jumate mestecată. Pînă pe la vreo 10 ani, singurele chestii care-mi plăceau cu adevărat erau ouăle, aripile și pielea de pasăre, supa și icrele. Dar nici pe astea nu consideram necesar să le mănînc suficient de des încît să conteze.

Vorbeam de ritualuri: adesea, mămăița gătea supă de găină. La prînz (care se lua întotdeauna la ora 1 fix), se întîmpla după cum urmează: în fiecare dintre cele trei farfurii aterizau două polonice de supă, o ceapă și-un morcov (eram OK și cu astea, avînd deja consistență apropiată de a unui piure) și cîteva găluște. Apoi, mămăița scotea din oală, pe un platou, găina întreagă, iar eu o jupuiam cu măiestrie, înfulecînd toată pielea. Nu mai conta că biata pasăre arăta sinistru după operațiune, împrăștiasem deja fericire în jur, halind ceva. Carnea devenea, ulterior, ostropel sau alte chestiuni cu sos roșu, ceea ce mi se părea cu precădere neinteresant: mă ocupam de aripi, după care încetam colaborarea.

Pomeneam și de tertipuri: unul dintre ele era „masa în oraș”. Tătăițu mă lua la plimbare, cu bicicletele, pînă la Grădinița Mică. Pe drum, opream la măcelăria domnului Antohi, de unde cumpăra parizer feliat foarte subțire. Odată ajunși la destinația finală, parcul, ne așezam pe-o bancă, desfăcea pachetul și scotea din el cîte o felie de parizer, pe care o acceptam doar rulată în formă de „țigară”. Și, în vreme ce căscam ochii la trecători, căscam și gura la proteină. (N-am fumat niciodată. În schimb, și-acum mai rulez cîte o felie de parizer, ca-n copilărie.)

O altă stratagemă își făcea loc la gustarea de după-amiază. Bunicii mei stăteau la casă și împărțeau curtea cu alte două familii: soții Gheorghiu, de la mijloc, oameni cam de vîrsta lor, și soții Stoian – Rodica și Nelu –, cam de vîrsta părinților mei, care stăteau în spatele curții. Pe la 5 p.m., mămăița își începea, plină de speranță, preparativele. De exemplu, ungea sîrguincios felii de pîine cu unt, peste care punea brînză, iar alături, pe farfurie, roșii tăiate felii. Așeza totul pe masa de sub nucul din curte, trăgînd nădejde că s-a petrecut ceva magic și mi-e foame. Nimic magic nu se petrecea. Stăteam bosumflată cu farfuria în față și cam atît. Așa că biata de ea dădea o fugă la familia Stoian, convocînd-o la „job” pe simpatica Rodica. Venea întotdeauna în pas vioi și se oprea în dreptul meu: „Mmm, ce bine arată pîinea aia cu unt și brînză! Și roșiile... Nu le mănînci?”. Dădeam din cap că nu. „Atunci le vreau eu!” Era momentul în care zgîrcenia învingea sclifoseala și purcedeam la a hali. Mission accomplished.

Odată cu anii liceului, s-a petrecut o schimbare dramatică: am început să mănînc ca o apucată. Nu orice, să ne-nțelegem. Dar în cantități considerabile. Am o colegă de clasă care-și amintește și-acum cele șase sendvișuri cu care mă trimitea mama zilnic la școală. Probabil că subconștientul a luat atitudine: încerca să recupereze tot ce nu s-a consumat în copilărie.

Lucrurile stau la fel și-acum: mîncatul e un hobby pe care-l cultiv conștiincios și entuziast. Iar faptul că, aproape în fiecare week-end, luăm prînzul la ai mei e unul dintre obiceiurile de familie la care țin cel mai mult. Ca și la mesele festive: aniversări și, firește, Paști + Crăciun. CRĂCIUN! Cînd văd în fața ochilor tobă, jumări, șorici, cîrnați, sarmale, plus un lighean cu salată de boeuf, atunci mă străfulgeră cu adevărat spiritul sărbătorilor. Mi se citește fericirea în ochi și mă simt ca-ntr-un Disneyland al gurmanzilor.

Obiceiul crăciunistic complet e s-ajungem nu doar la ai mei, ci și la părinții lui Dragoș, ca să repetăm figura cu chiolhanul. Ba, de cînd sîntem nași de botez, pe fiecare 24 decembrie mergem să-mpodobim bradul la Andreea, fina noastră. Și, după ce inspectăm, la miezul nopții, ce-a adus Moșul, „inspectăm” și ce-au gătit părinții ei. Profesioniști se cheamă că sîntem...

Carevasăzică, de Crăciun avem tradiționalul „turneu hipercaloric”. Prin urmare, stresul principal al sărbătorilor e că n-o să reușesc să probez chiar toate nebuniile care umplu mesele. Urmat imediat de a doua grijă majoră: „Unde mă-sa înghesui într-un singur frigider toate caserolele, cutiile, găletușele și celelalte pachete pe care le-am căpătat?”. Nu vă-ngrijorați și voi: reușesc, întotdeauna, să fac loc la tot. Prin nu știu ce permutări savante, combinate cu echilibristică supranaturală, îmi iese de fiecare dată. Vă spun, abia asta e magia Crăciunului.

Diana Popescu este jurnalistă și scriitoare.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Putin, criticat de proprii suporteri din cauză că aduce imigranți musulmani în Moscova: „Radicali islamici, rusofobi și bandiți”
Un lider al miliției ruse a afirmat că populația este pe cale de dispariție și că tot ce poate face Kremlinul este „să aducă imigranți”.
mercenari Potra sosire Congo Inquam George Calin jpg
Jandarmi și polițiști au activat ca mercenari în Congo, în timp ce figurau în concedii medicale. Unii dintre ei aveau acces la informații clasificate
Opt jandarmi și trei polițiști ar fi mers în Congo să lucreze pentru firme private de securitate în ultimii ani, deși în România apăreau în concedii medicale, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
donald trump tarife/ FOTO: X/@PopBase
Rusia ar putea profita de taxele impuse de Trump. „Dacă întreaga lume este implicată într-un război comercial, nimănui nu-i va păsa de Rusia și Ucraina”
Moscova ar putea avea de câştigat după ce administraţia Trump a declanşat un adevărat război economic global, prin creşterea semnificativă a taxelor vamale, care nu se aplică, însă, pentru Rusia şi Belarus.
capita de fan foto FB jpg
Căpițele de fân, pe cale de dispariție în România. Ce amenință simbolul vieții rurale din țara noastră
Căpițele de fân au fost un simbol al vieții rurale timp de sute de ani, însă devin tot mai rare pe măsură ce agricultura se mecanizează.
 Andreea Bălan e mai fericită că niciodată în brațele iubitului său tinerel, jucătorul de tenis român Vlad Victor Cornea
Lichiditățile împrumutate de BCE băncilor se întorc la banca centrală sub formă de depozite „peste noapte”
Politicile administrației Trump vor duce la noi achiziţii de aur ale băncilor centrale
Băncile centrale sunt aşteptate să contribuie la continuarea tendinţei de apreciere a aurului în acest an, graţie achiziţiilor lor de metal galben prin care să îşi diversifice rezervele dincolo de dolar, pe fondul riscurilor care decurg din politicile preşedintelui SUA, Donald Trump.
miros
Motivul surprinzător pentru care unele „vânturi” miros mai urât decât altele. Ce trebuie să mâncăm pentru a reduce... riscurile
Deși flatulența este complet naturală și un semn că sistemul digestiv funcționează, din când în când apare câte un miros neașteptat.
Foto: Facebook / Muzeul Județean Buzău
Replică 1 la 1 după fildeșul unui mamut lânos descoperit la Buzău, realizată de elevi
Elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după fildeșul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primele populații de homo sapiens, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca.
thumbnail WhatsApp Image 2025 04 03 at 15 47 26 (1) jpg
IICCMER anunță inițierea unui denunț penal împotriva APOLLO CHEIA pentru promovarea lui Ceausescu
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță inițierea unui denunț penal împotriva societății APOLLO CHEIA S.R.L., ca urmare a acțiunilor de „promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra uman