„Turiști funerari”

Publicat în Dilema Veche nr. 997 din 18 mai – 24 mai 2023
image

„Oare ar fi trebuit să rămînem acasă?”, așa se intitula o ediție din 2021 a faimoasei antologii Granta, citînd un vers din poemul lui Elizabeth Bishop „Questions of Travel”. Contextul pandemic făcea ca interogația să reverbereze diferit, iar editorul și autorul de cărți de călătorie William Atkins răspundea cu provocarea unui alt vers, dintr-un alt poet, Gary Snyder: „Cel mai radical lucru pe care-l poți face este să rămîi acasă”. 

Dar cine este, de fapt, acel „noi” subînțeles: care dintre noi să fi rămas acasă?

Cineva ar putea formula suspiciunea că toate călătoriile cu adevărat importante s-au făcut deja: lumea a fost descoperită, cartografiată, reprodusă 3D, vizitabilă virtual, oricum supraexpusă de turismul compulsiv. Niciodată omenirea n-a avut atîția amatori de note, impresii, evocări de călătorie, pînă și cele mai îndepărtate și ascunse locuri ale planetei fiind acum de oricine postate și arhivate cu hashtag-uri în social media, această a doua natură a omului „supt vremi”, smintit de storytelling-ul de sine. 

Țesătura rutelor cu avionul îmbracă globul ca un ghem, sateliții mapează în detaliu necunoscutul, iar oglinzile ecranelor telefoanelor mobile reproduc lumea la infinit. Să călătorești acum este mai ieftin, mai ușor și mai sigur ca niciodată, iar agențiile de turism îți oferă lumea la pachete promoționale, după nevoi, necesități, posibilități. 

Activiștii de mediu însă ar spune că orice zbor cu avionul e un act de violență în acest moment în care moștenirea naturală a planetei este, într-o măsură greu de acceptat, compromisă, de vreme ce anumite părți ale sale au devenit ruine fumegînde. Acum sîntem cu toții niște „turiști funerari”, după cum foarte dramatic afirma cineva.

Dar ne putem întreba și ce înseamnă „acasă”: cine, unde și pentru cît timp să fi rămas acasă? Plecarea de acasă poate fi turism, temporară și de plăcere, dar poate fi și migrație, uneori definitivă și întotdeauna forțată (altă poveste). Dar dacă e turism, poate fi un turism rău? Ce fel de turism este acela care face risipă de energie și resurse, care lasă în urmă munți de gunoaie, nori de noxe, dîre de CO2, care blochează orașele, asaltează insulele, otrăvește apele?

Jan Morris, marea autoare de literatură de călătorie recent plecată dintre noi, considera că o călătorie presupune încercarea de împăcare cu natura, dar și cu oamenii, fiind strîns legată de etosul ospitalității și de sensul unității. Însă cum să mai judeci ospitalitatea și unitatea odată ce devii conștient de faptul că turismul face rău naturii și oamenilor? Oare ar trebui să rămînem acasă? Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru? 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

autostrada a7 focsani buzau jpeg
Sorin Grindeanu a anunțat când se va circula pe Autostrada Buzău-Focșani. Vești bune pentru toate cele patru loturi
Ministrul Transporturilor, Sorin Gringeanu, s-a aflat împreună cu premierul Marcel Ciolacu pe șantierul Autăstrăzii A7 de la Focșani, ocazie cu care a anunțat când se va circula de la Buzău la Focșani.
autostrada a7 jpeg
Circa 200 de muncitori lucrau ilegal pe șantierul Autostrăzii A7. Au fugit pe câmp când a venit controlul și au fost prinși de jandarmi
Inspecția Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău, a desfășurat o serie de acțiuni de control pe parcursul mai multor zile pe șantierul Autostrăzii A7, în zona Stîlpu, pe lotul 3 al proiectului.
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
Nouă taximetrişti şi şoferi de ridesharing, reținuți într-un dosar de proxenetism deschis de Poliţia Capitalei
Nouă bărbaţi care practică meseria de taximetrist sau de ridesharing au fost reținuți într-un dosar de proxenetism, după ce ar fi racolat clienţi străini, pe care i-ar fi condus la o adresă din Sectorul 2 al Capitalei, pentru a întreţine relaţii sexuale contra cost.
Marcel Ciolacu și Mircea Geoană / FOTO Inquam Photos
Maia Sandu FOTO Presedinte jpg
Maia Sandu speră că, odată reîntregită cu Transnistria, Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană
Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova își dorește soluționarea conflictului transnistrean înainte de integrarea în Uniunea Europeană, astfel încât să fie reîntregită atunci când va deveni membră a Uniunii. Totuși, lidera de la Chișinău a subliniat că acest conflict înghețat nu poate afecta parcu
Angel Tîlvar   Rusten Umerov Foto Facebook jpg
Convorbire telefonică între ministrul român al Apărării și omologul său de la Kiev: „Marea Neagră e un teatru de război”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut joi, 12 septembrie, o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov. Cei doi au discutat despre situația de securitate din zona Mării Negre, în condițiile războiului dintre Rusia și Ucraina.
ciolacu autostrada (1) jpeg
Ciolacu ironizează proiectul PNL de corectare a legii pensiilor: „Eu cu proiecte Fantomas nu am de discuta”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi despre proiectul PNL de corectare a legii pensiilor, că el cu proiecte Fantomas nu are de discuta, precizând că a anunţat deja că se obligă că va veni cu nişte măsuri.
Alfred Bulai este escortat de polițiști în timpul unei percheziții, în București. FOTO Inquam Photos / Cosmin Enache
De ce i-au anulat judecătorii mandatul de arestare sociologului Alfred Bulai
Sociologul Alfred Bulai își va petrece următoarele 23 de zile în arest la domiciliu. Asta pentru că judecătorii Tribunalului București i-au anulat mandatul de arestare preventivă.
daliana raducan si razvan simion jpg
Daliana Răducan, dezvăluiri despre relația cu Răzvan Simion. Cât de greu i-a fost să se acomodeze cu celebritatea prezentatorului TV: „Am avut și perioade dificile”
Daliana Răducan și Răzvan Simion trăiesc o frumoasă poveste de dragoste de mai mult timp. În cadrul unui interviu, cei doi au povestit cum s-au cunoscut, dar și cum a gestionat partenera prezentatorului celebritatea acestuia.