"Try to remember the kind of September"

Andreea PLE┼×OIANU
Publicat în Dilema Veche nr. 506 din 24-30 octombrie 2013
Mic exerciţiu de gospodărit urban jpeg

E natur─â 100%. O iubim pentru c─â este frumoas─â. Pur ┼či simplu frumoas─â. Nici urm─â de cochet─ârie. Asorteaz─â culori extraordinare, f─âr─â ajutorul vreunui designer. Nu se fardeaz─â, nu se uit─â la Fashion TV, nu e dependent─â de tendin┼úe. Efectul e ├«ntotdeauna r─âv─â┼čitor. Dac─â o ajut─âm cu h─ârnicie de furnicu┼úe peste an, e extrem de bogat─â ┼či generoas─â. De fapt, ┼či frumuse┼úea ei depinde de cum o trat─âm ├«ntre septembrie ┼či octombrie. Cu c├«t─â aten┼úie, grij─â, galanterie.

De aceea, vreau o toamn─â ca ├«n compunerile pentru ┼čcoal─â. Cu toate platitudinile, cu covorul de aur al frunzelor ┼či lumina de miere care scald─â ├«ntreaga fire. Vreau s─â v─âd ├«n jur tot ce g─âse┼čti pe www.compunerionline.com. Nu ┼čtiu dac─â toamnele au fost ├«ntotdeauna ca ├«n caietele noastre de teme sau ca ├«n primul meu paragraf, dar mi-a┼č dori o ├«nv─â┼ú─âtoare sau o profesoar─â care s─â m─â oblige s─â m─â uit ├«n jur ┼či s─â caut frumuse┼úea. ┼×i s─â scriu despre ea. Chiar ┼či despre borcanele cu mur─âturi, ornate cu vesele rondele din morcovi, care ├«mpodobeau alt─âdat─â beciuri, pivni┼úe ┼či balcoane. Chiar ┼či despre ploi, dar nu din acelea care te las─â f─âr─â umbrel─â sau f─âr─â cas─â.

Simt aceast─â nevoie de lirism de┼č─ân┼úat pentru c─â toamnele mele au devenit, cu timpul, narative. Pot s─â v─â relatez cu detalii discu┼úiile mele anuale cu RADET-ul, ├«n leg─âtur─â cu cele trei nop┼úi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius ┼či dorin┼úa mea ├«nfrigurat─â de a sim┼úi m├«ng├«ierea agentului termic, nu doar mila unui soare debil de octombrie. Discu┼úiile despre c├«t de frig este noaptea ┼či c├«t de cald poate fi, uneori, la orele amiezii. Discu┼úiile despre de┼čertizare.

La televizor, septembrie ÔÇô octombrie ÔÇô noiembrie s├«nt apocaliptice. Pe 11 septembrie 2001, are loc atentatul din SUA, pe 15 septembrie 2008, Lehman Brothers anun┼ú─â oficial falimentul, ac┼úiunile AIG se pr─âbu┼česc ┼či se declan┼čeaz─â criza mondial─â. Pe 27 octombrie 2004, ├«n Rom├ónia are loc un cutremur de 6 grade. 29 octombrie 2012 ÔÇô uraganul Sandy love┼čte Coasta de Est a Statelor Unite. Rom├ónia, octombrie 2013 ÔÇô un cutremur, dou─â cutremure, trei cutremure... ├Änc─â nu ┼čtim c├«te altele vor mai avea loc. Tot octombrie 2013 ÔÇô Statele Unite ├«n pragul falimentului. M─â opresc aici.

E ca ┼či cum omenirea ├«ntreag─â ar fi tr─âit peste ceea ce-┼či permite, iar acum, culege ce a sem─ânat. A sem─ânat o imens─â centrare pe sine ┼či un la fel de imens dispre┼ú fa┼ú─â de tot ce o ├«nconjoar─â. A intrat ├«ntr-o competi┼úie arogant─â ┼či incon┼čtient─â cu cineva mai puternic. Ziua Recoltei nu mai e ziua bel┼čugului; e ziua lipsei, ziua pl─â┼úii. Primim ├«napoi, ├«n fel ┼či chip, tot dispre┼úul pe care l-am cultivat. Neglijat─â, prost tratat─â, ignorat─â, a devenit o zgrip┼úuroaic─â. D─â cu noi de pere┼úi, c├«t vrea ea de tare. Ultima dat─â ÔÇô cu o intensitate de 5,5 grade. (V─â aminti┼úi, nu? Era ├«n zori.)

Mi-a trecut prin minte c─â lecturile canonice despre toamn─â (Bacovia, Arghezi, Nichita St─ânescu) sau playlist-ul consacrat (├«ncep├«nd ┼čcol─âre┼čte, cu ÔÇ×A, a, a, acum e toamn─â, daÔÇť, continu├«nd cu ÔÇ×Las─â-mi, toamn─â, pomii, verziÔÇť, ÔÇ×Try to rememberÔÇť, ÔÇ×November rainÔÇť... ÔÇô completa┼úi dumneavoastr─â linia punctat─â) ar fi solu┼úia de re├«nviere a unei autentice emo┼úii de toamn─â. Dar ar reprezenta o interac┼úiune a noastr─â pur mental─â cu ea. Marile provoc─âri pe care ni le propune ├«n ultimul timp cer solu┼úii pragmatice. Culegem acum roadele prostiei, ale l─âcomiei ┼či ale relei inten┼úii de peste an. Nu putem schimba intensitatea ┼či impactul pe termen lung al acestora prin reveriile ┼či triste┼úile provocate de un vers sau o fraz─â muzical─â, dec├«t dac─â le ├«nso┼úim ┼či de promisiunea ferm─â fa┼ú─â de noi ├«n┼čine c─â, p├«n─â ├«n septembrie urm─âtor, ne vom gospod─âri cum se cade sufletul, ograda ┼či planeta. Doar dac─â vom face gesturile minime ca s─â ne achit─âm de aceast─â promisiune.

Nu mai avem v├«rsta pentru compuneri, dar putem reac┼úiona ca poli┼úistul cu care m-am intersectat pe strad─â la ├«nceputul lui septembrie. Veneam din sensuri opuse. O frunz─â a c─âzut ├«ntre noi. ÔÇ×A venit toamnaÔÇť, spuse. ┼×i ├«┼či continu─â drumul. Remarcase. Omagiase. Poate c─â for┼úele noastre de ordine o vor restabili ┼či pe cea cosmic─â. F─âr─â respectarea legilor, nu vom supravie┼úui niciunde. Nicic├«nd.

Andreea Ple┼čoianu e profesoar─â la Liceul bilingv ÔÇ×Miguel de CervantesÔÇť.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.