Trump. Fenomenul

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Trump  Fenomenul jpeg

Probabil că nici un alt preşedinte american nu a fost urmărit cu mai multă acribie ca Donald Trump: cu sau fără să şi-o dorească – dar, mai degrabă, fără –, apare zilnic pe prima pagină a marilor ziare internaţionale, la ştirile de la radio şi televiziune, în reţelele de socializare. Orice frază pe care o rosteşte, chiar şi neînsemnată, e analizată şi întoarsă pe toate părţile. Altfel decît ne-am aştepta din partea unui preşedinte, discursurile lui Donald Trump polarizează în loc să unească sau măcar să caute consensul.

„Fake news!“, acuză preşedintele ori de cîte ori jurnaliştii publică dezvăluiri despre planurile sale, despre mersul economiei sau despre relaţiile sale cu alţi şefi de stat. Această ştampilă cu care Trump expediază ştirile incomode a devenit, într-un fel, o marcă a preşedinţiei sale. Cum ar veni, presa ar fi de vină pentru toate contradicţiile, ezitările şi greşelile preşedintelui. De fapt, Trump pare mai degrabă un guru al informaţiei decît un om de stat. Postările sale pe Twitter furnizează combustibil preţios pentru toate canalele de ştiri. Cît despre noi, cei care le urmărim, ştim doar ce zice, nu şi ce face preşedintele.

S-a văzut deja că succesul în business poate fi transferat în politică. Întrebarea e dacă aceste competenţe în managementul afacerilor pot fi utilizate şi în administrarea treburilor statului. Pînă acum, rezultatele, oricît de mult s-ar lăuda preşedintele, sînt mai degrabă modeste. Economia americană bate pasul pe loc, mult promisele noi locuri de muncă nu au apărut încă, politica americană în Orientul Mijlociu e ezitantă şi riscantă, încă nu se conturează o adevărată „doctrină Trump“.

Departe de orice certitudini, miza acestui Dosar e să prezinte nu preşedintele, ci fenomenul Trump.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Bernadette Szocs (Facebook) jpg
Bernadette Szocs i-a îndoit paleta de tenis unei australience, la Cupa Mondială de la Macao
Jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szocs a debutat cu dreptul la Cupa Mondială de la Macao.
486643331 637184232398488 9104843236744997511 n jpg
Primul kilometru de cale ferată nouă a fost dat în circulaţie pe tronsonul Lugoj-Timişoara. Magistrala CFR se modernizează cu bani din PNRR
Circulaţia trenurilor pe primul kilometru de cale ferată modernizată, de pe tronsonul Lugoj- Timişoara, a fost deschis. Sectorul de cale ferată face parte din magistrala CFR care se modernizează cu bani din PNRR.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Antreprenorii români se află într-un echilibru fragil între optimism și îngrijorare, în timp ce economia globală pierde teren
Antreprenorii români se află într-un echilibru fragil între optimism și îngrijorare. Simt presiunea unui context global tot mai instabil, dar nu intră în panică, ci dimpotrivă, se bazează pe experiența trecutului și pe capacitatea de adaptare.
adolescentii ucraineni ucisi in atacul de la Krivoi Rog Danylo Nikitsky și Alina Kutsenko foto X jpg
Scrisoarea sfâșietoare a unui tată ucrainean către Trump: „Când copiii vor merge liniștiți sub cerul Ucrainei vom returna ajutorul”
Roman Nikitskyi, tatăl unui adolescent de 15 ani ucis în atacul asupra orașului ucrainean Krivoi Rog, i-a trimis o scrisoare emoționantă președintelui american Donald Trump, cerând sprijin militar pentru a proteja copiii ucraineni.
matreata adobestock jpg
Planta medicinală care se aplică pe păr, iar mătreața dispare și căderea părului se stopează
În căutarea unor soluții naturale pentru îngrijirea părului, tot mai mulți oameni se îndreaptă spre remedii pe bază de plante.
Alexandra Săsărman,tanara moarta ciubar, foto facebookAS jpg
Sfârşit tragic pentru o tânără de doar 22 de ani: descoperită moartă într-un ciubăr, la cabana familiei
Tragedie în localitatea bistrițeană Săsarm, unde Alexandra, o tânără studentă de doar 22 de ani, a fost descoperită moartă într-un ciubăr, la o cabană care aparţinea familiei, unde venise să petreacă Floriile împreună cu mai mulţi prieteni.
image jpeg
boeing 737 max foto epa efe
Războiul comercial se intensifică. China interzice achizițiile de avioane americane Boeing
China a cerut companiilor sale aeriene să nu mai cumpere avioane și piese de la Boeing, ca reacție la noile taxe impuse de SUA asupra produselor chinezești.
banner cristina spatar jpg
Cum și-a sărbătorit Cristina Spătar fiica de 13 ani. Artista a primit Premiul Publicului la Gala Femei de Succes
Cristina Spătar (52 de ani) a avut un motiv de bucurie zilele trecute atunci când a sărbătorit-o pe fiica ei, Aida, care a împlinit 13 ani.