Trei zile irepetabile

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Trei zile irepetabile jpeg

În vara anului 1969, adică acum fix o jumătate de secol, aveau loc şi aselenizarea, şi protestele de la Stonewall (începutul luptei pentru drepturile LGBT), şi Woodstock, trei evenimente majore şi unice, fiecare în felul lor, în istoria umanităţii. Dacă despre primele s-a scris recent pe larg în Dilema veche, săptămîna aceasta omagiem ceea ce s-a numit, mai exact, An Aquarian Exposition: 3 Days of Peace & Music (15-17 august 1969).

Festivalul s-a ţinut, de fapt, la o distanţă de 69 km de oraşul Woodstock, într-o zonă rurală de lîngă New York, pe o suprafaţă de 240 ha, pe pămîntul unui fermier pe nume Max Yasgur. Organizatorii (Michael Lang, Artie Kornfeld, Joel Rosenman şi John P. Roberts) estimau o prezenţă de două sute de mii de oameni. Deşi se întîmpla cu mult înaintea telefoanelor mobile, a canalelor media şi a Internetului, au venit aproape o jumătate de milion de tineri şi, de la un punct încolo, accesul a fost liber, transformînd festivalul într-un eşec financiar.

Ploaia a întrerupt concertele celei de-a doua zile, astfel că poiana s-a umplut de noroi. Au existat probleme cu mîncarea, cu serviciile medicale şi sanitare. Autorităţile au folosit elicoptere militare pentru a paraşuta în zonă haine uscate, alimente şi apă. Se spune că gunoiul rămas după festival s-a întins pe o suprafaţă de 2,5 km pătraţi, fiind adunat cu ajutorul a 400 de voluntari, numai costul acestei operaţiuni ridicîndu-se la o sută de mii de dolari.

Au existat două decese (o supradoză de insulină şi un accident auto), patru pierderi de sarcină, dar şi două naşteri (una într-o maşină blocată, cealaltă la spital, după o intervenţie cu elicopterul – Joan Baez însăşi era însărcinată în şase luni cînd a cîntat pe scena festivalului). S-au consumat diverse droguri, faţă de care, la vremea respectivă, exista o anume toleranţă. Presa n-a privit cu ochi buni acest festival al tinerilor hippioţi care protestau împotriva războiului din Vietnam, celebrînd „pacea, dragostea şi înţelegerea“, adică (inclusiv) libertatea sexuală, eliberarea prin experienţa drogurilor şi cu ajutorul spiritualităţii orientale.

Vreme de trei zile au avut loc 32 de concerte (ultimul, al lui Jimi Hendrix, a început, de fapt, din cauza decalajelor, a patra zi la ora 8,30 dimineaţa), desfăşurate toate într-o atmosferă de pace, armonie şi spiritualitate remarcabile. „Festivalul este deseori descris ca fiind o nebunie cu hippioţi plouaţi dansînd la pielea goală în noroi. A fost mult mai mult de atît, altfel n am mai vorbi despre el acum“, spunea Richie Havens, muzicianul de culoare care a deschis festivalul. Şi tot el: „Woodstock n-a fost despre sex, droguri şi rock’n’roll. A fost despre spiritualitate, despre dragoste, despre generozitate, despre empatie, despre traiul laolaltă în pace şi armonie. Woodstock a fost deopotrivă un protest paşnic şi o celebrare globală.“ De altfel, documentarul din 1970 al lui Michael Wadleigh, Woodstock – Three Days of Peace & Music, este o mărturie impresionantă a ceea ce a fost şi a însemnat festivalul.

Între timp, Woodstock s-a transformat deopotrivă în simbol, legendă, loc de cult şi de pelerinaj, avînd o prezenţă/influenţă majoră în cultura populară, fiind inclus recent şi pe lista Registrului Naţional American al Locurilor Istorice. În acest moment, încă se lucrează la organizarea unei ediţii care să celebreze cei cincizeci de ani. Pînă atunci însă, ce-a însemnat atunci şi ce mai înseamnă azi Woodstock-ul?

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

David H Carstens 02 foto arhiva personala jpg
Expert american în securitate: Rusia este o benzinărie cu focoase. Unde se ascunde slăbiciunea strategică a lui Putin
Expert în securitate și fost înalt oficial în Armata SUA, David H. Carstens a vorbit în cadrul unui interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, despre cum poate fi învinsă Rusia și vulnerabilitățile lui Vladimir Putin.
George Simion Diana Sosoaca ID242485 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Alegerile din România, subiect de studiu pentru Universitatea Princeton. Defecțiunea suveranistă remarcată de un renumit profesor din SUA
Grigore Pop Elecheș, profesor de științe politice la titrata Princeton University, a făcut un studiu referitor la alegerile prezidențiale din România. El a împărtășit concluziile trase într-o analiză pentru „Adevărul”
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Ce legume trebuie să plantăm în luna iunie? Așa vom avea o recoltă mai bogată ca oricând
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne aflăm în a doua jumătate a lunii mai. Iar pentru românii care locuiesc la curte această perioadă din an este foare importantă, dacă își doresc o recoltă bogată și delicioasă.
Atac masiv de drone în Ucraina Foto   Captură video Reuters jpg
De ce a întârziat România să se apere în fața dronelor timp de trei ani. Semnalul de alarmă tras de un general român
Generalul (r) Virgil Bălăceanu avertizează, într-o analiză pentru „Adevărul”, în privința lentorii cu care sunt adoptate legi esențiale pentru apărarea țării. Cel mai bun exemplu e legea care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc, promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan
smaranda braescu
21 mai: Ziua în care s-a născut Smaranda Brăescu, aviatoare şi parașutistă română supranumită „Regina înălțimilor”
La 21 mai 1897 s-a născut Smaranda Brăescu, supranumită „Regina înălțimilor”. În 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României. Iar în anul 2000 se stingea din viața Barbara Cartland, autoare de romane de dragoste.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Horoscop miercuri, 21 mai. O zodie este suprasolicitată, iar un alt nativ își răsfață familia cu atenții
În viața unui nativ vor ieși la iveală mai multe secrete intime. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de miercuri, 21 mai.
tipa salata verde shutterstock 44019709 0 jpeg
Ce trebuie să pui în salata verde, ca să nu mai aibă gust amar? Doar bucătarii din restaurante de top cunosc secretul
Salata verde este un element de bază în multe diete sănătoase și mese ușoare. Cu toate acestea, un gust amar neașteptat poate transforma o salată proaspătă într-o experiență culinară dezamăgitoare.
Nicușor Dan FOTO Profimedia
Universitatea Sorbona îl felicită pe Nicuşor Dan pentru câştigarea alegerilor: „Întruchipează succesul unei cariere academice franco-române”
Universitatea Sorbona a publicat un mesaj, pe rețelele de socializare, în care îl felicită pe Nicuşor Dan după câştigarea alegerilor prezidenţiale.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Femeile și orășenii, factori decisivi în alegerile prezidențiale
Votul dat duminică a fost înclinat de mai multe categorii. Este vorba despre mediul urban, de femei, de tineri și de cei peste 61. Mai mult decât celelalte, prezența femeilor și creșterea din mediul urban a contribuit decisiv la rezultat, spun analiștii.