Trei seri cu filme româneşti şi străine

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Trei seri cu filme româneşti şi străine jpeg

La Festivalul Dilema veche v-am pregătit trei seri speciale cu proiecţii de filme româneşti şi străine. Pentru a vă face curioşi, vă prezentăm şi celelalte titluri alese.

Filmul Searching for Sugar Man (2012), semnat de suedezul Malik Bendjelloul, a primit anul acesta un Oscar pentru cel mai bun documentar. S-a vorbit mult despre el şi are milioane de fani în toată lumea. Aveţi ocazia să-l descoperiţi pe Rodriguez şi povestea lui senzaţională. Un cîntăreţ despre care nu se mai ştia nimic după debutul său, de la sfîrşitul anilor ’60. Nu se putea spune nici dacă mai trăieşte sau nu. Uitat în America, Rodriguez a devenit foarte cunoscut în Africa de Sud, unde albumul său a ajuns, la un moment dat. Cîntăreţul fără noroc, care părea definitiv pierdut, s-a transformat într-un idol. O poveste extrem de bine dozată, cu tensiune de roman poliţist şi multă muzică, de care cu siguranţă o să vă îndrăgostiţi.



Love Building (2013) în regia Iuliei Rugină este lungmetrajul românesc pe care vi-l propunem. O poveste actuală şi amuzantă, în care 14 cupluri încearcă să-şi repare poveştile de dragoste. Cei trei „specialişti“ care îi asistă au şi ei propriile încurcături amoroase. Poţi să repari dragostea în şapte zile? Aceasta este întrebarea la care caută un răspuns toate personajele de aici. Pe lîngă mulţi actori neprofesionişti, din distribuţie fac parte Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol.

Pentru proiecţia de închidere, am selecţionat cinci dintre cele mai interesante scurtmetraje recente semnate de regizori români.

O umbră de nor, regia Radu Jude (2013). Filmul a fost selecţionat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs“ şi a obţinut Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. O poveste tragic-comică despre un popă de oraş care e prins într-un scandal, la căpătîiul unei muribunde. În rolul principal o să-l vedeţi pe regizorul Alexandru Dabija.

În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (2013). Filmul a fost prezent la Cannes, în selecţia Cinéfondation, dedicată studenţilor care termină studiile de cinema, şi a obţinut Premiul III. Cele 21 de minute ale filmului vorbesc despre încercările unui cuplu de tineri de a se despărţi.



 

Claudiu şi crapii, regia Andrei Tănase (2013). Claudiu lucrează la raionul de peşte proaspăt al unui hypermarket de la marginea oraşului, Toate bune şi frumoase, doar că descoperă într-o zi că unul dintre crapii din acvariu tuşeşte şi horcăie ca un om. Vînzătorul se hotărăşte să ia măsuri.

Betoniera, regia Liviu Săndulescu (2012). Locatarii unei străzi din centrul Bucureştiului îşi pierd liniştea în momentul în care în apropiere se deschide un şantier. Un bărbat îşi pierde cumpătul după ce încearcă să rezolve situaţia sunînd de mai multe ori la poliţie.

Pastila fericirii, regia Cecilia Felméri (2012). Situaţiile din film sînt de-o familiaritate frisonantă. Sigur v-aţi gîndit să ripostaţi cînd un funcţionar de la un ghişeu v-a vorbit sau s-a purtat urît. Răzbunarea te poate unge pe suflet, dar, ca toate lucrurile de pe lumea asta, are un preţ.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.