Trei seri cu filme româneşti şi străine

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Trei seri cu filme româneşti şi străine jpeg

La Festivalul Dilema veche v-am pregătit trei seri speciale cu proiecţii de filme româneşti şi străine. Pentru a vă face curioşi, vă prezentăm şi celelalte titluri alese.

Filmul Searching for Sugar Man (2012), semnat de suedezul Malik Bendjelloul, a primit anul acesta un Oscar pentru cel mai bun documentar. S-a vorbit mult despre el şi are milioane de fani în toată lumea. Aveţi ocazia să-l descoperiţi pe Rodriguez şi povestea lui senzaţională. Un cîntăreţ despre care nu se mai ştia nimic după debutul său, de la sfîrşitul anilor ’60. Nu se putea spune nici dacă mai trăieşte sau nu. Uitat în America, Rodriguez a devenit foarte cunoscut în Africa de Sud, unde albumul său a ajuns, la un moment dat. Cîntăreţul fără noroc, care părea definitiv pierdut, s-a transformat într-un idol. O poveste extrem de bine dozată, cu tensiune de roman poliţist şi multă muzică, de care cu siguranţă o să vă îndrăgostiţi.



Love Building (2013) în regia Iuliei Rugină este lungmetrajul românesc pe care vi-l propunem. O poveste actuală şi amuzantă, în care 14 cupluri încearcă să-şi repare poveştile de dragoste. Cei trei „specialişti“ care îi asistă au şi ei propriile încurcături amoroase. Poţi să repari dragostea în şapte zile? Aceasta este întrebarea la care caută un răspuns toate personajele de aici. Pe lîngă mulţi actori neprofesionişti, din distribuţie fac parte Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol.

Pentru proiecţia de închidere, am selecţionat cinci dintre cele mai interesante scurtmetraje recente semnate de regizori români.

O umbră de nor, regia Radu Jude (2013). Filmul a fost selecţionat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs“ şi a obţinut Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. O poveste tragic-comică despre un popă de oraş care e prins într-un scandal, la căpătîiul unei muribunde. În rolul principal o să-l vedeţi pe regizorul Alexandru Dabija.

În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (2013). Filmul a fost prezent la Cannes, în selecţia Cinéfondation, dedicată studenţilor care termină studiile de cinema, şi a obţinut Premiul III. Cele 21 de minute ale filmului vorbesc despre încercările unui cuplu de tineri de a se despărţi.



 

Claudiu şi crapii, regia Andrei Tănase (2013). Claudiu lucrează la raionul de peşte proaspăt al unui hypermarket de la marginea oraşului, Toate bune şi frumoase, doar că descoperă într-o zi că unul dintre crapii din acvariu tuşeşte şi horcăie ca un om. Vînzătorul se hotărăşte să ia măsuri.

Betoniera, regia Liviu Săndulescu (2012). Locatarii unei străzi din centrul Bucureştiului îşi pierd liniştea în momentul în care în apropiere se deschide un şantier. Un bărbat îşi pierde cumpătul după ce încearcă să rezolve situaţia sunînd de mai multe ori la poliţie.

Pastila fericirii, regia Cecilia Felméri (2012). Situaţiile din film sînt de-o familiaritate frisonantă. Sigur v-aţi gîndit să ripostaţi cînd un funcţionar de la un ghişeu v-a vorbit sau s-a purtat urît. Răzbunarea te poate unge pe suflet, dar, ca toate lucrurile de pe lumea asta, are un preţ.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.
profesor jpg
Cine este profesorul român amenințat cu moartea de simpatizații legionari pentru că a compus un colind pentru Călin Georgescu?
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a devenit recent ținta unor amenințări cu moartea pe rețelele sociale, venite din partea adepților mișcării legionare.
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
Femeile o invidiază pentru podoaba sa capilară! La ce truc apelează Andreea Mantea pentru un păr sănătos și strălucitor
Andreea Mantea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV ale României, a fost dintotdeauna invidiată de reprezentantele sexului frumos pentru podoaba sa capilară. Recent, vedeta de la Kanal D a mărturisit secretul ei.
Kremlin FOTO SHUTTERSTOCK
„Un furt, nu va rămâne fără răspuns”. Moscova amenință, după ce SUA au deblocat pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii.
Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray, anunță că va demisiona la sfârșitul mandatului lui Biden
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri că intenționează să demisioneze la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a spus că îl va nominaliza pe loialistul Kash Patel pentru această funcție.
470054805 545382511743228 4256619344717778133 n jpg
Imagini spectaculoase cu Autostrada Sibiu-Pitești. Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5 (Pitești- Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu-Pitești.
webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.