Trădarea, de ieri pînă azi

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Trădarea, de ieri pînă azi jpeg

„Nu există boală pe care să o disprețuiesc mai mult decît trădarea“, spune un personaj al lui Eschil. Dar lumea s-a schimbat mult în ultimii 2.500 de ani. Trădarea nu mai e o boală și nici chiar de disprețuit nu mai este. Evoluția speciei umane este un tot mai profund și sofisticat avans în relativism. Ce părea indiscutabil rău acum 2.500 de ani, azi se privește cu mii de nuanțe, se scuză, ba chiar se reevaluează – „Hm, parcă nu e chiar rău“, pare să gîndească omul modern despre ceea ce strămoșul lui socotea că este un păcat indiscutabil. 

De pildă, s-a spus că, totuși, trădarea tiranilor nu e chiar blamabilă. Ba chiar că este eroică. S-a mai spus că trădarea venită dintr-o conștiință pură sau, mă rog, în curs de purificare este și ea de lăudat. În cuplul modern, episoadele de infidelitate (o formă de trădare, desigur) devin ceva imediat scuzabil, de nu chiar recomandabil pentru sănătatea însăși a cuplului. Să treci dintr-o tabără în alta este ceva privit, astăzi, ca o dovadă de profesionalism și de neutralitate (ceea ce e mereu bine primit). Jurnalismul de investigație, care face atît de mult bine democrației, fără trădări nu ar fi posibil. În lumea luptei cu crima organizată, se știe de multe decenii că trădarea din interiorul acestui gen de organizații este esențială în combaterea acestui flagel. Se merge chiar pînă la exonerarea de răspundere a unui infractor, ascunderea lui și premierea lui dacă „își dă în gît“ tovarășii de rele. În fine, am ajuns în ziua de azi, cînd trădării i s-a dat mai mult decît o scuză: i s‑a construit un cadru legal, iar trădatul este obligat să-l protejeze pe trădător. Mă refer, firește, la noile standarde etice din lumea corporațiilor, acolo unde orice organizație trebuie să aibă un canal sigur, la dispoziția oricărui salariat, prin care acesta își poate „turna“ șeful sau colegii fără nici un risc, și o structură obligată să investigheze imediat, păstrînd anonimitatea „trădătorului“, care devine „avertizor de integritate“.  Deja, trădătorul de ieri e izvor de integritate astăzi. Frumoasă evoluție, nimic de zis!

Dosarul acesta încearcă să discute din mai multe perspective chestiunea trădării. Iar înainte de a vă dori lectură plăcută și folositoare, mai vreau să fac o precizare. Intenționat am evitat pe parcursul Dosarului expresia „Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădător“. O fi zis-o marele avocat și om politic Tache Farfuridi, dimpreună cu străbunii noștri Mihai Bravul și Ștefan cel Mare, dar mie nu-mi place. Nici expresia, nici trădarea, nici trădătorul. Vorba vine de la Plutarh, care a comentat astfel uciderea Tarpeiei de către Tatius. Or fi rostit-o și marii noștri domnitori, nu știu ce să zic; dacă așa susține dl Farfuridi, eu zic să-l credem. Dar chiar și de ei validată, mie tot nu-mi place.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Donald Trump  sursa foto   Profimedia jpg
Trump agită din nou apele. Republicanul speră că SUA vor „șterge de pe fața Pământului” Iranul dacă va fi asasinat
Donald Trump, reprezentantul republican în alegerile prezidențiale, a declarat că speră ca SUA să "șteargă de pe fața Pământului" Iranul, dacă oficialii de la Teheran vor comanda asasinarea lui.
Prima ședință a guvernului Marcel Ciolacu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Planul PSD de dezvoltare a României: cum se împart investițiile-record în dezvoltarea infrastructurii
În 2024, Guvernul Ciolacu a planificat investiții-record pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea țării. Conform datelor oficiale, investițiile totale programate pentru acest an se ridică la 120 mld. lei, duble comparativ cu anul intrării Partiului Social Democrat la guvernare, în 2021.
Florentina iusco youtube jpg
Ce este furosemid, substanța cu care a fost prinsă dopată atleta Florentina Iușco
Sportiva a fost exclusă de la Jocurile Olimpice 2024.
MAGIC IN THE AIR jpg
Cel mai mare Adrenaline Tower din lume și primul din România se deschide în august la Cluj! Adventure Land și Adrenaline Tower, inaugurate la Wonder Family Fest
Primul Adrenaline Tower din România, cu o înălțime impresionantă de 24 de metri, va fi inaugurat în 2 august, dată la care începe prima ediție a Wonder Family Fest, cel mai mare festival pentru familii din România.
David Popovici (EPA) jpg
Încep Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Cine sunt cei 106 sportivi care reprezintă România și ce șanse au la medalii
Jocurile Olimpice vor debuta vineri la Paris, unde 10.500 de sportivi se vor întrece pentru a obține medaliile mult dorite de concurenți din întreaga lume. România va fi reprezentată de 106 sportivi, după ce atleta Florentina Iușco a fost suspendată.
Nicolae Ciucă FOTO Mediafax
Ciucă, replică lui Geoană, privind prezența sa la summitul NATO: Eu sunt ales de oameni. M-aș fi așteptat să înțeleagă mai bine
Președintele PNL, Nicole Ciucă, a reacționat, vineri, după ce secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a criticat în cadrul unui interviu televizat, prezența sa la recepţia din Congresul SUA.
David Popovici ID240891 INQUAM Photos Inquam Photos jpg
profesor sava viol jpg
Cine este profesorul de la Colegiul Sfântul Sava acuzat că a violat doi elevi
După cazul Kristof Lajos, un profesor extrem de apreciat și premiat pentru inovație în educație, care a fost prins în flagrant în timp ce viola un băiat de 14 ani, o
Viktor Orban primit de Xi Jinping la Beijing FOTO EPA EFE jpg
Budapesta, dependentă de Beijing. Cel mai mare împrumut al Ungariei din istorie: un miliard de euro de la bănci chinezești
Ungaria a împrumutat în mod discret 1 miliard de euro, cel mai mare împrumut luat vreodată de Budapesta, de la trei bănci din China în această primăvară, conform datelor de pe site-ul agenției guvernamentale de gestionare a datoriei.
image
Studiu: de ce este bine să fim politicoși cu AI-ul. Ce schimbări se produc dacă folosim un simplu „te rog”
Există beneficii în schimbarea atitudinii generale pe care o avem cu ChatGPT. Instinctul general este de a cere informații directe, fără să fim politicoși. Sunt utilizatori ai Inteligenței Artificiale care înjură sau vorbesc urât, fie să se distreze, fie pentru că nu le pasă. Însă ce spun aceste lucruri despre noi. Există beneficii multiple pe care le putem avea dacă suntem politicoși cu AI-ul, printre acestea sunt incluse: primirea unor prompturi mai bune, dar și să învățăm să fim mai pozitivi și mai drăguți, chiar dacă este vorba despre un robot. Noi suntem cei umani, corect?
image
Locul de muncă unde să consumi alcool cu colegii sau cu clienții este un semn de loialitate pentru companie
Sunt companii unde angajații sunt încurajați să se distreze, să bea alcool, să aibă relații de prietenie, să socializeze și chiar să întrețină atmosfera în compania clienților, dar și a colegilor. Acest comportament este considerat un semn de loialitate față de compania pentru care lucrează. Țara unde acest obicei a devenit o normalitate este Japonia.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.