Trădarea, de ieri pînă azi

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Trădarea, de ieri pînă azi jpeg

„Nu există boală pe care să o disprețuiesc mai mult decît trădarea“, spune un personaj al lui Eschil. Dar lumea s-a schimbat mult în ultimii 2.500 de ani. Trădarea nu mai e o boală și nici chiar de disprețuit nu mai este. Evoluția speciei umane este un tot mai profund și sofisticat avans în relativism. Ce părea indiscutabil rău acum 2.500 de ani, azi se privește cu mii de nuanțe, se scuză, ba chiar se reevaluează – „Hm, parcă nu e chiar rău“, pare să gîndească omul modern despre ceea ce strămoșul lui socotea că este un păcat indiscutabil. 

De pildă, s-a spus că, totuși, trădarea tiranilor nu e chiar blamabilă. Ba chiar că este eroică. S-a mai spus că trădarea venită dintr-o conștiință pură sau, mă rog, în curs de purificare este și ea de lăudat. În cuplul modern, episoadele de infidelitate (o formă de trădare, desigur) devin ceva imediat scuzabil, de nu chiar recomandabil pentru sănătatea însăși a cuplului. Să treci dintr-o tabără în alta este ceva privit, astăzi, ca o dovadă de profesionalism și de neutralitate (ceea ce e mereu bine primit). Jurnalismul de investigație, care face atît de mult bine democrației, fără trădări nu ar fi posibil. În lumea luptei cu crima organizată, se știe de multe decenii că trădarea din interiorul acestui gen de organizații este esențială în combaterea acestui flagel. Se merge chiar pînă la exonerarea de răspundere a unui infractor, ascunderea lui și premierea lui dacă „își dă în gît“ tovarășii de rele. În fine, am ajuns în ziua de azi, cînd trădării i s-a dat mai mult decît o scuză: i s‑a construit un cadru legal, iar trădatul este obligat să-l protejeze pe trădător. Mă refer, firește, la noile standarde etice din lumea corporațiilor, acolo unde orice organizație trebuie să aibă un canal sigur, la dispoziția oricărui salariat, prin care acesta își poate „turna“ șeful sau colegii fără nici un risc, și o structură obligată să investigheze imediat, păstrînd anonimitatea „trădătorului“, care devine „avertizor de integritate“.  Deja, trădătorul de ieri e izvor de integritate astăzi. Frumoasă evoluție, nimic de zis!

Dosarul acesta încearcă să discute din mai multe perspective chestiunea trădării. Iar înainte de a vă dori lectură plăcută și folositoare, mai vreau să fac o precizare. Intenționat am evitat pe parcursul Dosarului expresia „Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădător“. O fi zis-o marele avocat și om politic Tache Farfuridi, dimpreună cu străbunii noștri Mihai Bravul și Ștefan cel Mare, dar mie nu-mi place. Nici expresia, nici trădarea, nici trădătorul. Vorba vine de la Plutarh, care a comentat astfel uciderea Tarpeiei de către Tatius. Or fi rostit-o și marii noștri domnitori, nu știu ce să zic; dacă așa susține dl Farfuridi, eu zic să-l credem. Dar chiar și de ei validată, mie tot nu-mi place.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ctp digi24
CTP, mesaj codat în ziua alegerilor: „Năpârca cu ochelari s-a lovit cu botul de zid”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a trasmis un mesaj scurt duminică, 4 mai 2025, în ziua în care românii își aleg președintele pentru următorii cinci ani.
Victor ponta   george Simion Foto Mediafax jpg
Candidații suveraniști susțin că exit poll-urile de la ora 21.00 sunt „total necredibile”. Ponta: Voi fi în turul doi
George Simion și Victor Ponta au transmis mesaje prin care le cer oamenilor să nu se lase „influențați” de exit poll-urile de la ora 21.00. Candidatul AUR cere „program prelungit pentru toate secțiile din Diaspora unde sunt cozi”.
FOTO Facebook
Ambasada SUA și-a trimis echipele în secții de votare. Mesajul transmis în ziua alegerilor prezidențiale
Ambasada Statelor Unite de la București a transmis un mesaj special duminică, 4 mai, cu ocazia alegerilor prezidențiale care au loc în România.
George Simion FOTO Mediafax
Cabina de vot, transformată în scenă de TikTok: Simpatizanți AUR, live de la urne cu manele pe fundal
Manele pe fundal, buletine de vot filmate în direct și cabină transformată în platou de live – așa a arătat pentru unii votul de duminică. Mai mulți simpatizanți AUR au postat filmări de la urne, încălcând, astfel, legea electorală.
13013960 jpg
Primul județ care a depășit pragul de 50% prezență. Secțiile unde se votează masiv pe liste suplimentare
La polul opus, cea mai slabă prezență se înregistrează în județele Vaslui (26,07%), Satu Mare (28,23%) și Covasna (29,58%).
Soldați ucraineni pe front FOTO EPA EFE jpg
Mărturiile celor mai tineri recruți ucraineni: „Prima mea sarcină este să supraviețuiesc”
Kievul a introdus noi stimulente pentru tinerii sub 25 de ani, pentru a-i convinge să se alăture armatei voluntar, într-un efort de a aduce forțe proaspete pe linia frontului, în contextul în care războiul continuă, relatează The Guardian.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion și Călin Georgescu, reclamați la Poliție după vot. Ce conține sesizarea
Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov a primit, duminică după-amiază, o sesizare împotriva candidatului AUR în alegerile prezidențiale, George Simion, cât și a fostului candidat independent Călin Georgescu.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
Nuntașii au epuizat buletinele de vot dintr-o secție din Cluj. Zeci de votanți, pe listele suplimentare
Situație inedită în județul Cluj, în ziua alegerilor. Buletinele de la secția amenajată în Căminul Cultural din comuna Rusești au fost epuizate din cauza numărului neașteptat de mare de alegători. Oamenii au participat la o nuntă.
trump imbracat in papa FOTO  WhiteHouseX jfif
„Megalomanie patologică”. Trump, acuzat că „își bate joc” de catolici cu imaginea în care apare deghizat în papă
Donald Trump a fost acuzat că și-a bătut joc de alegerea unui nou lider al Bisericii Catolice, după ce a postat pe rețelele de socializare o imagine generată de inteligența artificială în care apare el însuși ca papă.