Totul se plătește

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

După faptă și răsplată! Așa se zice. Și cine sîntem noi să contrazicem înțelepciunea populară? Pentru că făptuim, indiferent dacă bine sau rău, sîntem corespunzător răsplătiți. Aici sau dincolo, pe drept sau pe nedrept, dar faptele noastre produc consecințe asupra nouă înșine. Iar de plătit, plătim pentru/prin simplul fapt că trăim. Indiferent dacă făptuim ceva sau nu, indiferent dacă ceea ce făptuim e bun sau rău, plătim. 

E un preț pentru toate! Da, așa este. Americanii spun că de moarte și de impozite nu scapă nici un om. Dar nici de plata multor altor lucruri în viață nu scapă nimeni. Plătim cu bani, de pildă. Și asta se întîmplă în cele mai fericite cazuri. La tinerețe, te bucuri dacă obții ceva gratis, chiar dacă pierzi timp cu asta. La maturitate, timpul e mai prețios, nici răbdare nu mai ai, așa că mai degrabă ai plăti. Însă cel mai supărător lucru pe care-l pricepi cu anii este tocmai acesta – că toate au un preț. În bani, în timp, în nervi. Nimic nu e gratis. Realiștii americani au spus-o de mult: „Nu există dejun pe gratis!”. Se spune că în tradiția barurilor din zona mai rurală americană se găsea oferta unui dejun pe gratis pentru o băutură comandată. La dejun se servea mîncare sărată, așa că omul cumpăra încă o băutură și încă una în timp ce mînca dejunul gratuit. În final, barul ieșea cîștigat. Și clientul, veți spune, căci ieșea nu doar băut, ci și sătul. Așa e, numai că „plătea” mîncarea gratuită cu băutura cumpărată, al cărei preț era calculat anume. Un economist american de dată mai recentă spunea că pentru a obține ceva ce ne place trebuie, cel mai adesea, să cedăm altceva ce ne place și avem deja. Așa merge lumea. Totul se plătește și, cel mai adesea, plata se simte. 

Dar atunci cum mai rămîne cu gratuitatea? Cum rămîne cu iertarea de datorie? Toată lumea este îndemnată să dăruiască, toți înțelepții lumii ne spun cît de nobil e actul gratuit, cît de bună e generozitatea. Dacă gestul gratuit e imposibil, căci totul se plătește, atunci de ce ni se mai spun toate acestea?  De ce sîntem împinși să donăm și să nu ne uităm la costul donației? Poate pentru că ceea ce dobîndim ca răsplată trece cu mult de ceea ce dăm, „în plată”...

Dosarul pe care îl aveți în față încearcă să împrejmuiască tema în chip dilematic, din mai multe unghiuri. Am invitat economiști să ne explice de ce nu e în regulă să plătească alții (generațiile viitoare) datoriile (deficitele) pe care le acumulăm noi. Răspunsul pare simplu, dar veți vedea că nu este. Am invitat, bineînțeles, un specialist în fiscalitate să ne explice de ce sistemul nostru de taxe și impozite este exasperant. Altele nu sînt tot așa? Juriști, eticieni, teologi, psihologi aduc și ei perspective felurite asupra chestiunii. Sper să vă facă să reflectați la dumneavoastră înșivă, ca (răs)plătitori și ca (răs)plătiți, căci din punctul de vedere al acestui Dosar, asta sîntem toți. Și dacă, la final, găsiți că nu este nimic interesant în acest Dosar, de plătit va plăti redactorul coordonator. Adică (Sever Voinescu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Lacate jpg
Alegerile trec, noi rămânem
Duminică sunt alegeri. Opțiunile sunt simple: a) sunteți mulțumit de actuala coaliție de guvernare și vreți să aibă toată puterea? b) nu sunteți mulțumit de actuala coaliție și nu vreți să aibă toată puterea? c) nu sunteți mulțumit de actuala coaliție și vreți dărâmarea sistemului?
images jpg
Povestea fetei din Iași care a preferat să moară înecată în loc să fie mușcată de urs
Sunt oameni a căror viață este doar un lung șir de necazuri iar suferințele lor îi marchează pe toți cei care îi cunosc. Andreea, o copilă de 18 ani din Iași care a murit înecată în lacul Frumoasa din Harghita fugărită de un urs, a fost crescută de rude după ce părinții au divorțat.
jurnalista ucraineana Viktoria Roshchyna foto x
Jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna, torturată și probabil spânzurată într-o închisoare din Rusia. Corpul ei a fost returnat fără creier, globi oculari și laringe
O publicație britanică a reconstituit ultimele luni din viața jurnalistei ucrainene Viktoria Roshchyna, capturată în vara anului 2023 în apropierea centralei nucleare din Zaporoje.
5 poza sus jpg
Există sau nu riscul de blackout în România? Ce a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja
După ce Spania şi Portugalia au fost afectate de penele masive de curent, pe reţelele de socializare au apărut îngrijorări legate de un posibil blackout şi în ţara noastră. Utilizatorii vorbesc despre riscul unei căderi totale de tensiune care ar putea afecta întreaga reţea electrică.
02 biserica jpg
Legendele secrete ale Capitalei. Unde s-ar fi aflat tunelul prin care ieșeai afară din București
Ca multe orașe vechi din Europa, Bucureștiul este învăluit în mistere și legende, transmise din generație în generație.
5 poza pentru baza trusa de urgenta jpg
Cum să te pregăteşti corect pentru o pană de curent. Ce trebuie neapărat să ai în casă
Pregătirea corectă poate face diferenţa între disconfort şi pericol în cazul unei pene de curent. Primul pas este asigurarea unor surse alternative de iluminat.
GpqoVN4akAA lgy jpeg
Un cunoscut regizor spaniol îl compară pe Trump cu dictatorul Franco: „Veți intra în istorie ca unul dintre cele mai mari prejudicii aduse umanități”
Veteranul regizor spaniol Pedro Almodóvar a lansat o ofensivă împotriva președintelui american Donald Trump, în timp ce primea un premiu la New York.
incendiu china 22 morti foto x jpg
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la un restaurant din China
22 de persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit marți, 29 aprilie, într-un restaurant din orașul Liaoyang, situat în nord-estul Chinei.
George Simion și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
George Simion a explicat de ce nu merge la nicio dezbatere electorală până pe 4 mai: „Nu-mi face cinste”
După ce s-a retras de la confruntarea electorală organizată luni de Digi 24 la Palatul Cotroceni, Simion nu va participa nici la dezbaterea de marți seară de la TVR, unde au fost invitați toți cei 11 candidați la alegerile de duminică.