"Totul este art─â. Totul este politic─â" - Ai WEIWEI

Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
"Totul este art─â  Totul este politic─â"   Ai WEIWEI jpeg

Nu este, ├«n mod evident, singurul disident al Chinei (lista disiden┼úilor chinezi de pe Wikipedia num─âr─â c├«teva zeci), dar Ai Weiwei este cu siguran┼ú─â cel mai vizibil. Artist contemporan, implicat ├«n sculptur─â, instala┼úie, fotografie, cinematografie, arhitectur─â, critic─â social─â, politic─â ┼či cultural─â, Ai Weiwei a primit ├«n ultimii anii distinc┼úii importante ├«n lumea artistic─â, devenind unul dintre cei mai dori┼úi arti┼čti de galeriile din lumea ├«ntreag─â, dar ┼či un fel de inamic num─ârul 1 al autorit─â┼úilor chineze.

Anul acesta a fost lansat un documentar despre arta sa (Ai Weiwei: Never Sorry, regia Alison Klayman, Premiul Special al Juriului la Sundance 2012), textele de pe blog i-au fost traduse ┼či transformate ├«ntr-o carte (Ai WeiweiÔÇÖs Blog: Writings, Interviews and Digital Rants 2006-2009), BBC a realizat un documentar pornind de la expozi┼úia sa de la Tate Modern (Ai Weiwei: Without Fear or Favour ÔÇô poate fi v─âzut integral pe YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=gcRodOfu_s8), iar statul chinez l-a condamnat pentru evaziune fiscal─â ┼či l-a somat s─â pl─âteasc─â 2 milioane de dolari. Contul s─âu de Twitter (@aiww) are peste 180.000 de followers din lumea ├«ntreag─â, de┼či post─ârile s├«nt ├«n caractere hanzi. ├Än februarie 2012, Lib├ęration i-a dedicat un num─âr special, ├«n care a f─âcut o miniantologie a celor mai populare post─âri: ÔÇ×Aceast─â ┼úar─â ├«┼či cheltuie┼čte jum─âtate din energie ca s─â-i ├«mpiedice pe oameni s─â ajung─â la informa┼úie sau s─â comunice ├«ntre ei. Cealalt─â jum─âtate din energie o folose┼čte ca s─â-i trimit─â la ├«nchisoare pe aceia dintre noi care de┼úin informa┼úia ┼či ├«ncearc─â s─â o transmit─â.ÔÇť (16 aprilie 2010); ÔÇ×Dac─â ar trebui s─â-mi aleg o patrie, ea ar fi Internetul, c─âci spa┼úiul ┼či grani┼úele ei se potrivesc cel mai bine imagina┼úiei mele. Celelalte patrii nu s├«nt la ├«n─âl┼úimeÔÇť (29 decembrie 2009).

├Äns─â probabil c─â cea mai important─â recunoa┼čtere a artei sale ca form─â de disiden┼ú─â vine din partea revistei ArtReview, care l-a catalogat ├«n 2011 drept cel mai influent artist al anului. De fapt, puterea lui Ai Weiwei st─â ├«n fragilitatea lui, dup─â cum explica ├«ntr-un interviu acordat toamna trecut─â pentru BBC Radio. Sau, mai bine zis, ├«n aparenta fragilitate a lucr─ârilor sale.

Ai Weiwei are 55 de ani, are barb─â-cioc ┼či musta┼ú─â, vorbe┼čte o englez─â americ─âneasc─â, ├«nv─â┼úat─â ├«n cei 12 ani de locuit la New York, poart─â tricouri care se muleaz─â pe trupul lui rotofei, ├«i place s─â m─ân├«nce mult─â ├«nghe┼úat─â, crede c─â inteligen┼úa pisicilor trebuie studiat─â atent ÔÇô de asta are aproximativ 40 acas─â (ÔÇ×Diferen┼úa dintre un om ┼či o pisic─â este c─â am├«ndoi pot deschide u┼ča, dar numai omul o poate ┼či ├«nchideÔÇť ÔÇô din Ai Weiwei: Never Sorry), e nedezlipit de telefonul mobil, cu care face fotografii pe care le posteaz─â instant pe Twitter, ┼či provine dintr-o familie cu ┼čtate vechi ├«n disiden┼ú─â politic─â. Tat─âl s─âu, Ai Quing, poet chinez important al primei jum─ât─â┼úi a secolului trecut, a fost unul dintre cei peste 500.000 de intelectuali acuza┼úi de favorizarea capitalismului ┼či condamna┼úi la munc─â silnic─â de regimul comunist chinez ├«n anii ÔÇÖ50-ÔÇÖ60.

Boala tat─âlui ├«l readuce acas─â la Beijing ├«n 1993. Ai face parte din prima genera┼úie de chinezi care studiaz─â ├«n str─âin─âtate odat─â cu deschiderea grani┼úelor la finalul anilor ÔÇÖ70. Devine rapid vocea comunit─â┼úii artistice chineze din New York-ul anilor ÔÇÖ80 ┼či ├«ncepe s─â creeze art─â conceptual─â din obiecte deja existente. Crea┼úiile sale de dup─â perioada New York nu s├«nt realizate de el ÔÇô are pentru fiecare ├«n parte ucenici ÔÇô ÔÇ×m├«inile luiÔÇť, cum se declar─â ace┼čtia. Cele 12 capete de animale din zodiacul chinezesc (care c├«nt─âresc fiecare aproape o jum─âtate de ton─â) ÔÇô Circle of Animals/Zodiac Heads, expuse prima oar─â la NY, plimbate ┼či la Londra, unde le-am v─âzut ┼či eu ├«n 2011, ┼či realizate pentru Bienala de Art─â Contemporan─â de la S├úo Paolo ÔÇô au fost sculptate sub atenta lui ├«ndrumare. Grupul statuar imit─â statuile prezente ├«n secolul al XVIII-lea ├«n gr─âdina Palatului Vechi de Var─â de l├«ng─â Beijing, sever avariate ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi la Opiumului (1860).

Ai Weiwei ├«┼či documenteaz─â lucr─ârile din lumea ┼či cultura ├«n care tr─âie┼čte. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care nu p─âr─âse┼čte China, de┼či a fost re┼úinut ├«n arest la domiciliu, agresat de poli┼úie, lovit cu brutalitate ┼či ├«nchis. Una dintre cele mai cunoscute lucr─âri ale sale este spargerea unei urne din dinastia Han, ac┼úiune documentat─â prin fotografie ÔÇô un manifest la adresa tradi┼úionalismului excesiv ┼či al stagn─ârii culturale a Chinei cauzate de regimul comunist. A sculptat ├«n marmur─â alb─â o camer─â de supraveghere, imita┼úie a camerei cu care ├«i e supravegheat─â casa ┼či care a devenit at├«t de banal─â ├«n rela┼úia stat-popor, ├«nc├«t poate fi folosit─â ca obiect de decor ├«n orice cas─â. Arta sa nu ar exista f─âr─â mesaj politic. ÔÇ×Totul este art─â. Totul este politic─âÔÇť ÔÇô declara ├«ntr-un interviu pentru The Independent, ├«n februarie 2010.

├Än martie 2011, am ajuns la Tate Modern din Londra, unde ├«n hangarul care ├«n trecut g─âzduia generatoarele electrice ale fostei sta┼úii de curent erau expuse cele 100.000.000 de semin┼úe de floarea-soarelui, realizate din por┼úelan ┼či pictate manual de 1600 de artizani chinezi din ora┼čul Jingdezhen, renumit pentru aceast─â industrie. Prin lucrarea Sunflower Seeds, Ai Weiwei atr─âgea aten┼úia lumii asupra consumerismului, dar ┼či asupra foametei din China. Prima reac┼úie la vederea covorului imens de semin┼úe de floarea-soarelui din por┼úelan a fost un oftat ad├«nc. Simplu ┼či cople┼čitor.

Cu o lun─â ├«nainte de ├«nchiderea expozi┼úiei, pe 3 aprilie 2011, artistul chinez a fost arestat ├«n aeroportul din Beijing, unde se preg─âtea s─â se ├«mbarce pentru un zbor spre Berlin, ┼či a fost dat disp─ârut timp de 81 de zile.

├Än acel r─âstimp, lumea artistic─â ┼či societatea civil─â interna┼úional─â s-au mobilizat incredibil de repede. Au fost organizate mar┼čuri de protest, Hillary Clinton a condamnat ├«n numele administra┼úiei preziden┼úiale a SUA alegerea Chinei de a nu spune unde este de┼úinut (sau nici m─âcar de a recunoa┼čte public c─â este ├«n arest), pe ziduri ├«ntregi din Berlin au fost lipite mesaje de tipul ÔÇ×Ai Wewei missingÔÇť, pe Tate Modern a stat scris cu litere de-o ┼čchiop─â ÔÇ×Release Ai WeiweiÔÇť, unii internau┼úi au dezvoltat o aplica┼úie prin care puteai bana, la r├«ndul t─âu, site-urile chineze.

De fapt, Ai Weiwei a intrat ├«n aten┼úia presei interna┼úionale ┼či a guvernului chinez ├«n 2008. Pentru Jocurile Olimpice de Var─â, care s-au ┼úinut la Beijing, artistul chinez a fost numit consultant pentru construc┼úia impresionantei arene sportive, supranumit─â BirdÔÇÖs Nest (Cuibul de pas─âre), proiectat─â de arhitec┼úii elve┼úieni Herzog & de Meuron. ├Äns─â ├«ncetul cu ├«ncetul s-a distan┼úat de proiect, ajung├«nd s─â critice dur autorit─â┼úile chineze pentru propaganda pe care au f─âcut-o cu ocazia acestui eveniment. ├Än plus, cu trei luni ├«nainte de ├«nceperea Jocurilor Olimpice, ├«n mai 2008, regiunea Sichuan a fost lovit─â de un cutremur de p─âm├«nt cu o magnitudine de 8,5 grade pe scara Richter. Mi┼čc─ârile seismice, care au ┼úinut mai bine de dou─â minute, au distrus case, cl─âdiri ┼či ┼čcoli ┼či au provocat moartea a aproximativ 70.000 de oameni; printre victime ÔÇô mai bine de 5000 de elevi, afla┼úi ├«n ┼čcolile construite precar de guvernul chinez. Ai Weiwei porne┼čte ÔÇ×investiga┼úia cet─â┼úenilorÔÇť ÔÇô roag─â printr-o postare pe blog s─â i se al─âture voluntari care s─â inventarieze numele copiilor uci┼či ├«n cutremur. La un an dup─â catastrof─â, public─â lista complet─â a celor 5385 de nume, ceea ce ├«i aduce din partea autorit─â┼úilor ├«nchiderea blogului ┼či umple fa┼úada Haus der Kunst din M├╝nchen (proiectul So Sorry) cu 900 de ghiozdane din care formeaz─â mesajul: She lived happily for seven years in this world (ÔÇ×A tr─âit fericit─â timp de ┼čapte ani ├«n aceast─â lumeÔÇť) ÔÇô g├«ndul unei mame despre fiica sa.

Poli┼úia chinez─â ├«l elibereaz─â ├«n iunie 2011 ┼či ├«l acuz─â de evaziune fiscal─â. P├«n─â ├«n prezent, peste 30.000 de sus┼úin─âtori au donat aproximativ 1,4 milioane de dolari pentru plata acestei amenzi. Cazul este ├«nc─â ├«n desf─â┼čurare.  

C─ât─âlina Miciu scrie cronici culturale pe gingergroup.ro.

ilustraţie de Alina Filipoiu

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?