Toată lumea l-a citit în adolescență

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Pesimismul jubilatoriu   fragmente dintr un colocviu jpeg

Am vrut să aflăm dacă, dincolo de discuţiile interminabile despre Cioran, dincolo de omagii şi aniversări, cineva chiar îi mai citeşte cărţile. Aşa că i-am întrebat pe cîţiva tineri intelectuali de la noi: „Mai citiţi Cioran? Dacă da, ce? Dacă nu, de ce?“ Răspunsurile lor s-ar putea să vă surprindă.

Cristian GHINEA 

Nu-l mai citesc. Ba chiar îl consider nociv pentru că te predispune la revolte blege în debara, fără relevanţă în afară, şi la metafora care faultează logica. Dacă am trecut prin adolescenţă cu Cioran fără să mă sinucid, consider că merit o pauză de Cioran. Lungă. 

Alexandru MATEI 

Se termina clasa a XII-a şi avea să se termine tot. Nu fuseserăm niciodată împreună, dar n-aveam nici măcar cum să mai sper c-o să fim. N-a vrut să vină la filmul The Doors (l-am văzut de atunci de vreo cinci ori, doar procesul lui Ceauşescu îl depăşeşte la revederi). Am ieşit la o terasă pe strada Republicii, cu prietena ei fidelă, şi eu am băut o bere. O beam încet, sorbeam rar, să nu se mai termine. Şi încercam în acelaşi timp să fac pe binedispusul, să fiu eu, să mă prefac că-mi place berea mai mult decît ea, să nu-mi aţîţ disperarea pitită în mine. Dar s-a terminat. Au plecat şi am luat-o spre casă. Fumam Snagov (sau Record?), vorba vine, nu prea trăgeam în piept, mă apucasem de puţină vreme. Şi da, am fumat trei ţigări în zece minute, chestia aia creştea în mine, era ca să spun aşa un atac de panică, dar n-aveam eu terminologie pe vremea aia cînd, după cum spun, ascultam The Doors. N-aveam stare acasă, nu mă puteam apuca de nimic, şi nici nu mă puteam desprinde de chestia care nu mă lăsa să mă apuc de nimic. Dar aveam spanacul meu, ca Popeye. Cioran. Citeam Cioran din cînd în cînd, din ’90, pe unde apucam, în cărţile cu pagini verzi de la primul Humanitas, ăla fără Coelho. Şi a funcţionat ca un anxiolitic perfect – asta e tot terminologie nouă, cu asta te alegi îmbătrînind, cu terminologie – am citit cîteva pagini şi mi-a trecut. Adică am trecut peste moment, cum Popeye l-a bătut pe Pluto.  

Altădată. Era în 1991 şi mă uitam cu sfinţenie la filmul Exerciţii de admiraţie, cu Cioran şi Ţuţea, dar mie îmi plăcea acolo de Ţuţea. La un moment dat, Cioran, în dialog cu Gabriel Liiceanu, la el în mansardă, zîmbind ştrengăreşte, îşi scoate telefonul, care suna des, din priză. Aici a fost simpatic, dar şi arogant. Mie aşa mi se părea. Noroc că-l citeam deja şi pathosul pe care mi-l inspira nu mai putea fi şters. Asta îmi plăcea la Cioran, că transmitea pathos. Asta voiam de la orice voce, fie ea înscrisă, fie înregistrată. Cioran avea darul ăsta de a mă face să ascult de el, de a mă calma printr-un fel de mişcare pe care o provoca în imaginarul meu, ceva ca un fel de spaţializare în care mă simţeam mai viu, mai liber şi mai departe de tot. Ca şi cum aş fi avut o putere, în sensul în care nu mă mai lăsam posedat de puterile pe care nu le puteam controla. Lectură terapeutică. Şi adevărată, în anii de dinainte de 2000 şi de mizerabilismul noii literaturi, de dinainte de primul meu vot (convenţional, desigur), din preajma primei iubiri romantice şi a primelor beţii mărunte şi fragede, a primelor texte de „filozofie“. Cioran era în România postrevoluţionară ca peştele în apă (asta e o parafrază). Cel puţin pentru mine, care descopeream mările de sub pustiuri.  

Mai citesc Cioran? Da, recent am fost curios să descopăr cum se face de complexul nostru istoric e aşa de mare încît Cioran în tinereţe şi Ceauşescu ajuns la putere prospectează fantasmatic o românitate pe care astăzi o molfăie, ca pe o gumă de mult insipidă, guri oarecum hămesite. Nu ştiu dacă se mai face şi azi, dar uite că s-a făcut. M-aş bucura dacă ar mai funcţiona pe post de psihotrop. Dar cred că e doar pentru copii. 

Teodor TIŢĂ 

Nu. Nu mai citesc Cioran. De altfel, nu pot spune că l-am citit vreodată cu adevărat. Metodic, atent şi cu rigoarea aceea vecină cu un act ritualic folosită îndeobşte cînd e vorba de autori-cult, autori o-bli-ga-to-rii. 

Sînt parte a generaţiei care a crescut odată cu renaşterea românească a lui Cioran şi, pînă la un punct, prezenţa lui a fost firească. Apoi, revelaţiile altora, ieşite din excesul de admiraţie şi din discursul semi-oficial omagial şi osificat, au început să devină supărătoare. Nu am reuşit să înţeleg niciodată de ce nimeni nu vede umorul din scrierile lui E.M. Însă asta ţinea mai degrabă de felul în care mă raportam eu la ceea ce citeam. În plan mai larg, tratamentul hagiografic la care asistam mi s-a părut tot timpul ironic şi un pic nedrept. 

Aşa că l-am abandonat pe Cioran o vreme, nu m-am mai gîndit la el deloc. Nu a mai existat pentru mine din momentul în care, după ce am urmărit o discuţie la televizor, mi-a trecut prin cap că ar fi nevoie de un număr al Dilemei vechi care să îi aplice, din considerente sanitare şi din iubire, acelaşi tratament brutal aplicat (involuntar, tind să cred şi acum) poetului naţional. Să îi prindă fantoma de umeri şi să o zguduie zdravăn pentru a-i salva amintirea de sanctificare în religia egoist-contemporană a lui „avem-nevoie-de-valori-avem-nevoie-de-confirmare“. Ulterior, revenirea aproape violentă a discuţiilor despre umbrele din biografia autorului mi l-au apropiat din nou. Am început să îl citesc iarăşi, la fel de ne-metodic, încercînd să îi ghicesc şi gîndurile nescrise, încercînd să pricep. 

Am rămas doar cu o convingere împotriva căreia nu reuşesc niciodată să găsesc suficiente contraargumente: stilul salvează omul. Precizia nefirească a metaforei, falsa luciditate dusă la rang de artă şi cabotinismul pe care nu puteam niciodată să mă supăr mi s-au părut din nou fermecătoare dincolo de orice pată biografică. 

Nu îl mai citesc pe Cioran, dar mă surprind uneori citîndu-l aproape involuntar. Nu îl citesc, dar îl recunosc, îi văd consecinţele operei plagiate în spirit de cîte un Houellebecq sau cine ştie ce alt contemporan căruia, la fel ca şi lui Cioran, nu i se recunoaşte meritul de a avea teribil de mult umor. 

P.S. Tocmai mi-am dat seama că, din motive de spaţiu probabil, am omis un cuvînt în rîndurile de mai sus. Fascism. Aplicaţi-i dvs. un verb. Eu nu mai am loc. 

Răzvan ŢUPA 

Eu şi Cioran am avut o relaţie destul de complicată, iar unele lucruri, după cum veţi vedea, nu s-au rezolvat nici acum.  

Mai întîi ne-am evitat. Cum Cioran era viu şi dat în documentare în perioada în care eu eram în liceu, era normal să fiu destul de reticent faţă de entuziasmul cu care era citit atunci în România. Aşa că m-am abţinut cît am putut. Apoi, dintr-un snobism pe care nu mi l-am mai recunoscut în alte situaţii, am citit metodic de la Pe culmile disperării pînă la Ispita de a exista şi, cum spuneam, vina a fost a mea. Mă bucuram foarte tare de Teatrul cruzimii şi alte exotisme pe care le descopeream atunci, astfel că nu aveam nici un chef să fiu empatic cu întorsăturile de stil şi florile de limbaj de care mă împiedicam pînă şi la cele mai simple fraze din Cioran. Pe-atunci, voiam să fiu fotbalist. Iar pe vremea aia, nu mergea cu Dostoievski, cum a mers mai tîrziu. În cazul meu, cînd am citit Demonii am ştiut că am de alergat în altă parte. Cînd cu Cioran, încă nu citisem nimic din F.M., aşa că mă mişcam cum puteam în Amplitude Modulation. 

Trebuie să recunosc, am avut şi noi, adică eu şi Cioran, momentele noastre frumoase. Prin 1994, la un an după ce terminasem liceul, am căutat să citesc Exerciţii de admiraţie şi am găsit-o undeva într-o bibliotecă publică, puţin mai jos de Eroilor. Saint-John Perse, Beckett, B. Fundoianu abia începuseră să îmi schimbe viaţa, aşa că voiam să văd cum te lauzi cu astea. De fapt, este singurul volum din Cioran la care m-am mai întors.  

Deunăzi am găsit un blog unde erau prezentaţi 30 de scriitori pe care „nu-i citeşte nimeni, şi ar trebui“. Printre ei era şi Cioran. Mi se pare totuşi că era blogul unui american, pentru că prin Europa nu prea am cunoscut pe nimeni care să nu-l fi citit. La noi, subiectul Cioran se cam termină la „da, toată lumea a citit Cioran în adolescenţă“.  

Constantin VICĂ 

Ultima dată am citit Cioran ca să-mi amintesc de colega mea de bancă din liceu, de care mi-era dor, şi ca să mă cert cu un tip deştept pe Facebook. Tipul afirma că Cioran nu e filozof sau dacă e, e foarte prost, că e incoerent, inconsistent, inutil şi în plus ia minţile oamenilor. În mare, sînt de acord, i-am zis, dar Cioran poate fi şi un joc vesel de societate, are rolul lui în stima de sine a românului, a fost un adevărat anarhist (ar juca şi acum fotbal cu craniile celor care i-au dus sfintele moaşte scrise în Academie) etc. Chiar dacă s-a schimbat la faţă de cîteva ori (e totuşi o artă balcanică minunată), Cioran a rămas fidel unui mod pasional de a scrie. Din pasiunea aceasta încerc să învăţ ceva, nu ştiu ce. De aceea rar, foarte rar, deschid cîte-o pagină la întîmplare şi rîd cu poftă. 

anchetă realizată de Luiza VASILIU

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Libertățile lui Niță
Dosarul de față marchează un secol de la acea Constituție și o privește cu luciditate.
constitutia din 1923 2 jpg
Triumful efemer al brătianismului – Constituția de la 1923
Constituția de la 1923 este, în termeni politici, juridici şi simbolici, apoteoza lui Ioan I.C.Brătianu
img jpg
De la formă la forță: starea de asediu
O altă Constituție urma să fie proclamată la sfîrșitul lui februarie 1938, instaurînd formal autoritarismul carlist.
p 11 Carol al II lea WC jpg
Între bovarism și realitate tradiții constituționale la centenar
Constituția din 1923 e mai mult un abandon al constituționalizării și, în felul ei, un pas precar spre maturizare.
p 12 Juliu Maniu WC jpg
p 13 Statuia lui Ion I C  Bratianu WC jpg
Cît de liberală putea fi Constituția din 29 martie 1923?
Din punct de vedere politic, adoptarea Constituției României Mari reprezintă un considerabil succes al PNL.
culisele promulgarii constitutiei din 1923 bataie ca in filme in jpg
A fost suficient să vi se prezinte chestiunea femeilor...
Dl. V. Pella: Ce legătură are igiena cu drepturile politice ale femeilor?
Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.