Tîrgul de vechituri

Loredana ADRIAN
Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Tîrgul de vechituri jpeg

Păi, şi cît e, trei lei? Păi, şi nu putem să dăm doar doi şi să ne lase să intrăm aşa? Te minunezi ce lucruri noi şi ieftine găseşti. Mai stăm mult aici în frig? Îţi zic sigur, astăzi ninge! Sîmbăta şi duminica găseşti mărfurile căutate. Dar în spate, după tarabele astea, să vezi acolo ce e! Lucruri noi după buzunarul fiecăruia. Mamă, cîte bomfaiere. Mărfuri din Occident la preţuri locale. Vînzătorii cu bun-simţ fac clienţii mulţumiţi. Cîte şosete. Cîţi chiloţi. Produse de valoare la preţuri mici. Măi, copile, treci aici! Am venit cu o listă de cumpărături în cap: vestă, fustă tricotată, mănuşi. Mărfurile trebuie să aibă acte de provenienţă, şi vînzătorii – autorizaţie. Alo, ce faci, te mai aştept?

Cred că toţi oamenii ăştia îşi cumpără cadouri de sărbători de aici. Ce mişto. Bă, e o nebunie aici, stau cu maşina la colţul străzii de zece minute, nu am unde să parchez, pe bune! Hai, băiatu, să-ţi dau un parfum! Cafea, ciorapi, adidaşi, cuţite, webcam. Burghie, ceasuri vechi şi ceasuri noi. Cît costă asta? Asta? Asta! A, nu ştiu, să vină nenea că eu doar îi ţin locul. Tu vezi că parcă e dintr-un film cutia asta muzicală! Cum cîntă ea în toată hărmălaia asta. Ciiiiiiiiiiiiinci leeeeeeeeeeeei pantaloniiiiii! Zeceeee leeeeei la geeeeeeci! Bă, băiatule, aici începe! Fii atent, m-am născut în Timişoara şi e doar a doua oară cînd vin aici, incredibil! Păi, şi nu-i fain? Hau, hau! Trei la zece lei, cinci lei la bucată pe alese! Astăzi e reducere mare, alegeţi, doamna! Întîi dăm o tură, apoi ne întoarcem şi luăm ceva, eventual blugii de aici, că par aproape noi! Lasă că pînă te întorci tu s-au dus. Ăsta e 120 de euro, păi tre’ să îmi rămînă şi mie ceva! Să-mi cadă ochii dacă n-a fost 100 de euro! Plase mai avem, poftiţi la plase! Pantaloni de bărbaţi la 15 lei! Atenţie, vă rog, am dat drumul la reduceri! Ai luat sandvişurile la tine? Păi, că şi normal! Mamă, ce de căciuli! Serios, dar ai curaj să le porţi? Dacă le spăl întîi...Un leu bucata, alegeeeeeţi! Eu ştiu pe cineva care chiar a luat o chestie, nu mai ştiu cum îi zice, dar îi apăreau nişte bube pe mînă. A scăpat greu de ele! Păi dacă nu o fi spălat hainele. Ea zice că le-a spălat! Trei la zece lei, haideeeeeeţi! Doi lei la plovere! Cică plovere, ai auzit? Geaca numai la cinci leeeeeeeeeeeei.

Toate mărimile, toate culorile! Zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei. Zece lei la nesfîrşit! Oare o să ningă? Doamnă, de unde aduceţi căciulile astea de blană? Suzete, mohair, doi lei, un leu, pardon! Tu ai văzut că oamenii ăştia aduc chestii de la ei de acasă şi le vînd? Adică lucruri personale. Ha, ha, serios? Daţi-vă mai aproape, doamnelor şi domnilor! Se poartă prostiile astea, cu volan pe o singură parte! Eu sincer nu m-aş îmbrăca cu aşa ceva. Dar sînt destul de cool! Plase şi pungi mai avem, poftiţi, poftiţi! Nu îmi dai totuşi un sandviş? Cu pateu sau cu şuncă? Pateu. Orice la doi lei, le dau mai repede, numai să nu le mai văd! Hapciu! La mulţi ani! E de la frigu’ ăsta, acu’ m-am prins că nu-mi mai simt picioarele! Da, mie îmi place cînd e aşa frig! Marfă bună avem aici, vă dăm ieftin! Eu am mai luat de la tanti asta, sînt mişto materialele. Nu se lărgomănesc, poţi să le speli oricît! Alo! A-lo! Acum opriţi-vă că am cea mai superofertă! Uite, vezi că aproape ninge? Stropii sînt grupaţi, aşa! Parcă sînt fulgi. Sînt fulgi! Uite, uite! Să mănînce şi gura mea, vă rog! Zece leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeei! Căutaţi că n-are de ce să vă pară rău! Mi-am luat o pereche de ciorapi lungi, groşi. Şi mie îmi trebuie, de unde? De la capătul rîndului. Nu mai ştiu cum am ajuns acolo. O sîmbătă lucrez de la opt la patru, una sînt liberă. Auzişi? Auzişi? Haide, fetele, să îţi dăm ruj şi săpun, poftiţi acum! Ăştia cu cărţile vechi sînt nişte muţi, ai observat? Un tip a găsit o cruce într-un cartof. A venit cu el la noi să ni-l arate. Şi el dăduse gaura? Nu, mă, aşa era cartoful! Nu te-ai săturat de căutat? Păi, niciodată. Niciodată. Rolinguri noi avem, poftiţi, oricare bucată zece lei, de firmă! Nu vă supăraţi, asta e bună de dumneavoastră? Că şi soţul meu arată tot cam aşa! Sokares, Calu? Perdele minunate pentru gospodine preferate! Uite că vi s-a stricat freza de emoţie, tanti! Haideţi la pulovere de birou pentru fete office! Vindem şi pe bonuri de masă! De la un capăt la celălalt, numai pe rîndul acesta, poftiţi vă rugăm! Uuuuuuuuuite ce mişto sînt genţile astea. Excelente! Cît costă? Cam put, dar la preţu’ ăsta... Şi cum scoţi mirosul din ele? Nu ştiu! Eu cred că o să ningă. Mi-aş fi cumpărat pardesiul ăla pe care l-am probat, era superb, dar îmi venea scurt la mîneci. Poate că aşa era modelul. La noapte sigur se transformă ploaia asta în ninsoare. 

Loredana Adrian este studentă la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Vest din Timişoara.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.