Tîrgul de vechituri

Loredana ADRIAN
Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Tîrgul de vechituri jpeg

Păi, şi cît e, trei lei? Păi, şi nu putem să dăm doar doi şi să ne lase să intrăm aşa? Te minunezi ce lucruri noi şi ieftine găseşti. Mai stăm mult aici în frig? Îţi zic sigur, astăzi ninge! Sîmbăta şi duminica găseşti mărfurile căutate. Dar în spate, după tarabele astea, să vezi acolo ce e! Lucruri noi după buzunarul fiecăruia. Mamă, cîte bomfaiere. Mărfuri din Occident la preţuri locale. Vînzătorii cu bun-simţ fac clienţii mulţumiţi. Cîte şosete. Cîţi chiloţi. Produse de valoare la preţuri mici. Măi, copile, treci aici! Am venit cu o listă de cumpărături în cap: vestă, fustă tricotată, mănuşi. Mărfurile trebuie să aibă acte de provenienţă, şi vînzătorii – autorizaţie. Alo, ce faci, te mai aştept?

Cred că toţi oamenii ăştia îşi cumpără cadouri de sărbători de aici. Ce mişto. Bă, e o nebunie aici, stau cu maşina la colţul străzii de zece minute, nu am unde să parchez, pe bune! Hai, băiatu, să-ţi dau un parfum! Cafea, ciorapi, adidaşi, cuţite, webcam. Burghie, ceasuri vechi şi ceasuri noi. Cît costă asta? Asta? Asta! A, nu ştiu, să vină nenea că eu doar îi ţin locul. Tu vezi că parcă e dintr-un film cutia asta muzicală! Cum cîntă ea în toată hărmălaia asta. Ciiiiiiiiiiiiinci leeeeeeeeeeeei pantaloniiiiii! Zeceeee leeeeei la geeeeeeci! Bă, băiatule, aici începe! Fii atent, m-am născut în Timişoara şi e doar a doua oară cînd vin aici, incredibil! Păi, şi nu-i fain? Hau, hau! Trei la zece lei, cinci lei la bucată pe alese! Astăzi e reducere mare, alegeţi, doamna! Întîi dăm o tură, apoi ne întoarcem şi luăm ceva, eventual blugii de aici, că par aproape noi! Lasă că pînă te întorci tu s-au dus. Ăsta e 120 de euro, păi tre’ să îmi rămînă şi mie ceva! Să-mi cadă ochii dacă n-a fost 100 de euro! Plase mai avem, poftiţi la plase! Pantaloni de bărbaţi la 15 lei! Atenţie, vă rog, am dat drumul la reduceri! Ai luat sandvişurile la tine? Păi, că şi normal! Mamă, ce de căciuli! Serios, dar ai curaj să le porţi? Dacă le spăl întîi...Un leu bucata, alegeeeeeţi! Eu ştiu pe cineva care chiar a luat o chestie, nu mai ştiu cum îi zice, dar îi apăreau nişte bube pe mînă. A scăpat greu de ele! Păi dacă nu o fi spălat hainele. Ea zice că le-a spălat! Trei la zece lei, haideeeeeeţi! Doi lei la plovere! Cică plovere, ai auzit? Geaca numai la cinci leeeeeeeeeeeei.

Toate mărimile, toate culorile! Zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei, zece lei. Zece lei la nesfîrşit! Oare o să ningă? Doamnă, de unde aduceţi căciulile astea de blană? Suzete, mohair, doi lei, un leu, pardon! Tu ai văzut că oamenii ăştia aduc chestii de la ei de acasă şi le vînd? Adică lucruri personale. Ha, ha, serios? Daţi-vă mai aproape, doamnelor şi domnilor! Se poartă prostiile astea, cu volan pe o singură parte! Eu sincer nu m-aş îmbrăca cu aşa ceva. Dar sînt destul de cool! Plase şi pungi mai avem, poftiţi, poftiţi! Nu îmi dai totuşi un sandviş? Cu pateu sau cu şuncă? Pateu. Orice la doi lei, le dau mai repede, numai să nu le mai văd! Hapciu! La mulţi ani! E de la frigu’ ăsta, acu’ m-am prins că nu-mi mai simt picioarele! Da, mie îmi place cînd e aşa frig! Marfă bună avem aici, vă dăm ieftin! Eu am mai luat de la tanti asta, sînt mişto materialele. Nu se lărgomănesc, poţi să le speli oricît! Alo! A-lo! Acum opriţi-vă că am cea mai superofertă! Uite, vezi că aproape ninge? Stropii sînt grupaţi, aşa! Parcă sînt fulgi. Sînt fulgi! Uite, uite! Să mănînce şi gura mea, vă rog! Zece leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeei! Căutaţi că n-are de ce să vă pară rău! Mi-am luat o pereche de ciorapi lungi, groşi. Şi mie îmi trebuie, de unde? De la capătul rîndului. Nu mai ştiu cum am ajuns acolo. O sîmbătă lucrez de la opt la patru, una sînt liberă. Auzişi? Auzişi? Haide, fetele, să îţi dăm ruj şi săpun, poftiţi acum! Ăştia cu cărţile vechi sînt nişte muţi, ai observat? Un tip a găsit o cruce într-un cartof. A venit cu el la noi să ni-l arate. Şi el dăduse gaura? Nu, mă, aşa era cartoful! Nu te-ai săturat de căutat? Păi, niciodată. Niciodată. Rolinguri noi avem, poftiţi, oricare bucată zece lei, de firmă! Nu vă supăraţi, asta e bună de dumneavoastră? Că şi soţul meu arată tot cam aşa! Sokares, Calu? Perdele minunate pentru gospodine preferate! Uite că vi s-a stricat freza de emoţie, tanti! Haideţi la pulovere de birou pentru fete office! Vindem şi pe bonuri de masă! De la un capăt la celălalt, numai pe rîndul acesta, poftiţi vă rugăm! Uuuuuuuuuite ce mişto sînt genţile astea. Excelente! Cît costă? Cam put, dar la preţu’ ăsta... Şi cum scoţi mirosul din ele? Nu ştiu! Eu cred că o să ningă. Mi-aş fi cumpărat pardesiul ăla pe care l-am probat, era superb, dar îmi venea scurt la mîneci. Poate că aşa era modelul. La noapte sigur se transformă ploaia asta în ninsoare. 

Loredana Adrian este studentă la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Vest din Timişoara.

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.