Timeline

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Timeline jpeg

● 1500 – Marinarii genovezi obişnuiau să poarte pantaloni confecţionaţi din denim, un material ce provenea din oraşul francez Nimes. Cuvîntul „jeans“ s-a format din expresia franţuzească „bleu de Genes“, însemnînd „albastru de Genoa“.

● 1847 – Adolescentul bavarez Levi Strauss ajunge la New York împreună cu mama sa şi cu cele două surori. După ce o vreme lucrează cu fratele său vitreg, se mută în San Francisco pentru a specula Febra Aurului, ca furnizor de textile şi haine. Micile magazine destinate muncitorilor cresc cererea de pantaloni.

● 1872 – Croitorul Jacob Davis, originar din Nevada, are ideea de a îmbunătăţi durabilitatea pantalonilor purtaţi de muncitori, cărora le prinde întăriturile cu nituri de metal. Se asociază cu Levi Strauss.  

● 1873 – În ziua de 20 mai, cei doi primesc certificatul US Patent No. 139.121, considerat actul de naştere al blugilor. Levi Strauss vinde pantalonii prospectorilor californieni, iar blugii devin uniforma de muncă a minerilor.

● 1879 – Cea mai veche pereche de blugi care s-a păstrat datează din acest an.

● 1908 – Expiră patentul deţinut de Levi Strauss. Blugii încep să fie confecţionaţi şi de alte fabrici.

● Anii ’40 – Soldaţii americani, proveniţi din clasa muncitoare, duc blugii în Europa şi în Japonia, purtîndu-i în permisie ca simbol al dorului de casă. Blugii sînt asociaţi stilului de viaţă american lipsit de griji la care visează europenii.

● 1953 – Marlon Brando poartă blugi în filmul The Wild One.  

● 1955 – James Dean poartă blugi în filmul Rebel Without a Cause.

● Anii ’50 – Producătorii de la Hollywood îi îmbracă în blugi pe toţi băieţii răi. Adolescenţii încep să poarte blugi în semn de nonconformism. Li se interzice accesul în cinematografe, restaurante, magazine şi şcoli. Levi’s Jeans, deveniţi între timp un brand naţional american, sînt concuraţi de alte mărci, precum Lee Coopers şi Wranglers.  

● Anii ’60 – Studenţii protestatari se îmbracă în blugi în semn de solidaritate cu clasa muncitoare. Contraculturile tinere îşi pun fiecare amprenta pe blugi: rockabilii poartă salopete; hipioţii poartă blugi cu talie joasă, evazaţi, şi curele cu centuri metalice mari; punkiştii poartă blugii rupţi. Clasa de mijloc americană începe să poarte blugi.

● Anii ’70 – Blugii sînt deja un trend vestimentar. În Europa de dincolo de Cortina de Fier, blugii devin un simbol al „decadenţei occidentale“. Apar blugii prespălaţi.

● Anii ’80 – Blugii intră în prezentările de modă. Apare noţiunea de „designer de jeanşi“. Sergio Valente, Jordache şi Calvin Klein creează blugii cu talie joasă. Rockerii poartă blugi mulaţi, raperii poartă blugi largi.

● Anii ’90 – Blugii ies din fashion şi sînt înlocuiţi de alte tipuri de pantaloni din alte materiale. Rockerii grunge poartă blugi rupţi.

● Anii 2000 – Denimul revine la modă, apar noi mărci de blugi şi alte forme de prelucrare a materialului pe care sînt prinse tot felul de accesorii.

● 2013 – Studentul microbiologist Josh Le, de la Universitatea din Alberta, a purtat zilnic aceeaşi pereche de blugi timp de 15 luni şi le-a testat prezenţa bacterială înainte şi după spălare. „Chiar dacă nu sînt spălaţi în mod regulat, numărul bacteriilor din denim nu creşte“, a declarat Rachel McQueen, profesorul de ştiinţă a textilelor care a supravegheat experimentul. (M. C.)

Foto: Vlad Eftenie

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.