Tigrul de la Zoo - obiect de inventar

Livia CIMPOERU
Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Tigrul de la Zoo   obiect de inventar jpeg

În decembrie anul trecut, tigroaica Mihaela – vedeta Grădinii Zoologice din Sibiu – cădea secerată sub gloanţele vînătorilor. O combinaţie fatală de neglijenţă a personalului, administraţie defectuoasă a Grădinii Zoo şi lipsă de strategie în cazuri de evadare a animalelor sălbatice a trimis-o pe Mihaela într-o altă lume. Cadrele foto şi video publicate de mass-media imediat după împuşcarea animalului creau imaginea unui adevărat safari, cu vînători, oficiali, dar şi părinţi cu copii înghesuindu-se să se fotografieze artistic cu „trofeul de vînătoare“.

Cazul tigroaicei executate rapid de autorităţi este simptomatic într-o ţară în care animalele sălbatice au statut de obiecte de inventar. În evidenţa contabilă a Grădinii Zoo din Sibiu, Mihaela figura cu valoarea de 50 de lei. O viaţă cît patru pachete de ţigări.

Legislaţie – ioc!

La Ministerul Mediului – care reglementează funcţionarea grădinilor zoologice –, bunăstarea animalelor este un concept care se rezumă la emiterea autorizaţiilor. Nu există vreun recensămînt al animalelor, vreun studiu asupra problemelor sau vreo strategie de îmbunătăţire a situaţiei din cele 24 de grădini zoologice care mai au autorizaţie.

Problemele sînt vizibile cu ochiul liber. Le consemnăm doar pe cele mai mari: îngrijitori nepregătiţi, angajaţi ca personal necalificat; fonduri insuficiente pentru amenajarea unor spaţii corespunzătoare pentru animale; lipsa împrejmuirilor securizate electric şi cu înălţime de cel puţin 4,20 m, conform normelor internaţionale; lipsa unei instruiri obligatorii a personalului grădinii zoo, pentru a şti cum să reacţioneze în astfel de situaţii; reducerile constante de personal şi, mai ales, lipsa unei legislaţii care să reglementeze clar toate aceste lucruri.

La acestea se adaugă o îngrijire precară a animalelor, hrănite neconform cu nevoile speciei şi asistate medical de veterinari fără specializare, angajaţi cu contract de colaborare. În grădinile zoo româneşti, hrana carnivorelor mari se bazează pe pui congelaţi, care le provoacă numeroase boli metabolice, precum rahitismul, osteoporoza sau degenerări ale articulaţiilor. O altă problemă este suprapopularea, cauzată de lipsa unui program de control al reproducerii. Puii de leu sau de tigru încă mai sînt o sursă de bani pentru unele grădini zoo, care-i vînd ilegal către privaţi.

De partea leului

Pentru mii de animale sălbatice care s-au perindat prin grădinile zoo din România, viaţa a însemnat doar beton, gratii, caniculă, frig, spaţii strîmte, hrană proastă şi ochi iscoditori de vizitatori. Au existat însă şi cîţiva norocoşi – animale care trăiau în condiţii improprii în grădini zoo din Braşov, Brăila, Piatra Neamţ, Tecuci, Slatina sau Ploieşti, dar şi în proprietate privată au ajuns în adăpostul pentru feline mari LIONSROCK din Africa de Sud, administrat de VIER PFOTEN. Multe dintre acestea nu cunoscuseră niciodată viaţa în natură, fiind născute şi crescute exclusiv în cuşti sau ţarcuri. Este şi cazul bătrînului leu Cezar de la Zoo Tecuci, grav afectat de malnutriţie, care a supravieţuit transportului în Africa de Sud pentru a-şi trăi ultimii ani de viaţă liniştit, în mijlocul naturii. Pentru el, evadarea în natură nu a însemnat fugă din bătaia puştii şi nici ştergerea din inventar. 

Livia Cimpoeru este ofiţer de presă la VIER PFOTEN România. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

elevi scoala evaluari nationale adevarul
Evaluarea Naţională 2025. Elevii de clasa a II-a susţin proba la Matematică şi explorarea mediului
În cadrul Evaluării Naţionale, elevii de clasa a doua susţin joi proba la Matematică şi explorarea mediului.
pop ioan aurel presedinte academia romana. foto arhiva personala
Care e principala cauză a dezbinării românilor? Răspunsul președintelui Academiei Române: „I-au eliminat din cursă pe cei cu experiență"
Într-o perioadă în care societatea românească este tot mai polarizată și împărțită între extreme ideologice, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, subliniază, într-un interviu pentru „Adevărul”, nevoia acută de echilibru și raționalitate.
ploi si vant
Prognoza meteo joi, 15 mai. Vremea se încălzeşte uşor, dar nu scăpăm de vânt puternic şi ploi
Potrivit prognozei întocmite de ANM, pe parcursul zilei vântul va sufla cu putere şi va ploua în cea mai mare parte a ţării.
afisaj electoral alegeri prezidentiale 2025 icoana olt   foto alina mitran jpg
România dezamăgită așteaptă să ajungă la urne. „Nu mai votează lumea pe zahăr și ulei, le-a ajuns!” | REPORTAJ
Dezamăgiți, speriați de ziua de mâine, cei mai mulți cu portofelul gol și speranțe puține. Așa sunt românii care spun cu hotărâre că vor merge duminică, 14 mai 2025, la vot. O altă parte a României rămâne tăcută și evită discuțiile. Între ei, cei convinși că votul nu schimbă nimic.
1 cancer de vezica urinara jpg jpeg
Cum îți dai seama dacă ai cancer la vezica urinară. „Mulți pacienți ajung la spital doar după ce observă ..."
Cancerul vezicii urinare este adesea o boală tăcută. În stadiile incipiente, nu provoacă simptome clare, ceea ce întârzie deseori diagnosticul și complică tratamentul.
Zajeti Nemci, Ustaši, Četniki v Mariboru jpg
Măcelul cumplit care a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Răzbunarea cruntă care a cutremurat Balcanii
Ultima bătălie din Cel De-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Europei, s-a dat pe 15 mai 1945. A fost un adevărat masacru, în care cei veniți să cucerească popoarele Bătrânului Continent, adepți ai extremismului și epurărilor etnice, au fost uciși fără milă.
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Profimedia  Inquam Photostos, jpg
Cine sunt cei care pot influența alegerile: „E clar că nu prea vor să vadă politicieni”
Cursa finală prezidențială a împărțit clasa politică nu numai între cei doi candidați - Nicușor Dan si George Simion - ci și între hotărâți și nehotărâți. Analiștii explică însă faptul că cei care pot influența cursa prezidențială acum nu mai sunt politicienii.
image png
Smoothie-ul ușor de preparat pentru micul dejun, care oferă energie toată ziua și regenerează mușchii
Iar atunci când timpul este limitat, dar ai nevoie de energie susținută și de suport pentru recuperarea musculară, un smoothie bine făcut poate face diferența.
Soldați ruși pe motociclete au început să apară pe câmpul de luptă FOTO Profimedia jpg
Tactici disperate ale soldaților ruși pe câmpul de luptă. Cum au ajuns să înlocuiască tancurile cu motocicletele
În disperare de cauză, după ce au pierdut echipamente din cauza dronelor, forțele ruse au înlocuit motocicletele cu tancurile în atacurile asupra pozițiilor ucrainene, relatează Business Insider.