Tigrul de la Zoo - obiect de inventar

Livia CIMPOERU
Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Tigrul de la Zoo   obiect de inventar jpeg

În decembrie anul trecut, tigroaica Mihaela – vedeta Grădinii Zoologice din Sibiu – cădea secerată sub gloanţele vînătorilor. O combinaţie fatală de neglijenţă a personalului, administraţie defectuoasă a Grădinii Zoo şi lipsă de strategie în cazuri de evadare a animalelor sălbatice a trimis-o pe Mihaela într-o altă lume. Cadrele foto şi video publicate de mass-media imediat după împuşcarea animalului creau imaginea unui adevărat safari, cu vînători, oficiali, dar şi părinţi cu copii înghesuindu-se să se fotografieze artistic cu „trofeul de vînătoare“.

Cazul tigroaicei executate rapid de autorităţi este simptomatic într-o ţară în care animalele sălbatice au statut de obiecte de inventar. În evidenţa contabilă a Grădinii Zoo din Sibiu, Mihaela figura cu valoarea de 50 de lei. O viaţă cît patru pachete de ţigări.

Legislaţie – ioc!

La Ministerul Mediului – care reglementează funcţionarea grădinilor zoologice –, bunăstarea animalelor este un concept care se rezumă la emiterea autorizaţiilor. Nu există vreun recensămînt al animalelor, vreun studiu asupra problemelor sau vreo strategie de îmbunătăţire a situaţiei din cele 24 de grădini zoologice care mai au autorizaţie.

Problemele sînt vizibile cu ochiul liber. Le consemnăm doar pe cele mai mari: îngrijitori nepregătiţi, angajaţi ca personal necalificat; fonduri insuficiente pentru amenajarea unor spaţii corespunzătoare pentru animale; lipsa împrejmuirilor securizate electric şi cu înălţime de cel puţin 4,20 m, conform normelor internaţionale; lipsa unei instruiri obligatorii a personalului grădinii zoo, pentru a şti cum să reacţioneze în astfel de situaţii; reducerile constante de personal şi, mai ales, lipsa unei legislaţii care să reglementeze clar toate aceste lucruri.

La acestea se adaugă o îngrijire precară a animalelor, hrănite neconform cu nevoile speciei şi asistate medical de veterinari fără specializare, angajaţi cu contract de colaborare. În grădinile zoo româneşti, hrana carnivorelor mari se bazează pe pui congelaţi, care le provoacă numeroase boli metabolice, precum rahitismul, osteoporoza sau degenerări ale articulaţiilor. O altă problemă este suprapopularea, cauzată de lipsa unui program de control al reproducerii. Puii de leu sau de tigru încă mai sînt o sursă de bani pentru unele grădini zoo, care-i vînd ilegal către privaţi.

De partea leului

Pentru mii de animale sălbatice care s-au perindat prin grădinile zoo din România, viaţa a însemnat doar beton, gratii, caniculă, frig, spaţii strîmte, hrană proastă şi ochi iscoditori de vizitatori. Au existat însă şi cîţiva norocoşi – animale care trăiau în condiţii improprii în grădini zoo din Braşov, Brăila, Piatra Neamţ, Tecuci, Slatina sau Ploieşti, dar şi în proprietate privată au ajuns în adăpostul pentru feline mari LIONSROCK din Africa de Sud, administrat de VIER PFOTEN. Multe dintre acestea nu cunoscuseră niciodată viaţa în natură, fiind născute şi crescute exclusiv în cuşti sau ţarcuri. Este şi cazul bătrînului leu Cezar de la Zoo Tecuci, grav afectat de malnutriţie, care a supravieţuit transportului în Africa de Sud pentru a-şi trăi ultimii ani de viaţă liniştit, în mijlocul naturii. Pentru el, evadarea în natură nu a însemnat fugă din bătaia puştii şi nici ştergerea din inventar. 

Livia Cimpoeru este ofiţer de presă la VIER PFOTEN România. 

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.