Theodor Lessing şi ura de sine

Irena TALABAN
Publicat în Dilema Veche nr. 256 din 12 Ian 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Theodor Lesssing s-a născut în 1872, la Hanovra, într-o familie evreiască. A avut un tată foarte sever, chiar violent, dacă e să dăm crezare biografilor şi lui însuşi. Un tată pe care tînărul Theodor l-a condamnat aspru, dată fiind legenda familială conform căreia doctorul Sigmund Lessing ar fi fost îndrăgostit de sora nevestei sale (hotărît lucru, prenumele Sigmund pare predestinat problemelor oedipiene nerezolvate!). Se pare că s-ar fi reconciliat cu tatăl persecutor un an înainte de moartea acestuia, după ce timp îndelungat se rugase lui Dumnezeu pentru moartea tatălui. Caracterul dificil al lui Theodor Lessing a fost explicat prin relaţia profund conflictuală cu tatăl său, relaţie bazată, esenţial, pe ură, dintru început, căci naşterea fiului nu ar fi fost dorită de tată. Explicaţiile respective se înscriu cum nu se poate mai bine în epoca în care Freud elabora teoria psihanalitică. Theodor Lessing nu este crescut în tradiţia evreiască, el însuşi se însoară cu fiica unor aristocraţi locali de care va divorţa ulterior. Două fiice rezultă din această căsătorie, amîndouă au prenume evreieşti. Cu a doua soţie, Lessing, deja doctor în medicină, proiectează deschiderea unei şcoli pentru copiii emigranţilor evrei din Germania. Nu reuşeşte nici măcar să aibă sprijinul părinţilor evrei, care părinţi, în ciuda antisemitismului în floare, cred că Hitler nu se va lega de evreii cu nivel social ridicat, practic asimilaţi. Lessing emite ipoteza unei legături subterane între antisemitismul german şi ura de sine a evreilor. Este o ipoteză discutabilă, căci Lessing însuşi, pe măsură ce se simţea profund neamţ şi aparţinînd naţiunii germane, descoperea că toate strădaniile sale de bun german se loveau de rezistenţa celor din jur. În ciuda capacităţilor sale de excepţie, în ciuda operelor de binefacere ale bunicilor şi străbunicilor săi, Theodor Lessing rămînea un străin, mai precis: un evreu! Preocupat ani în şir de această constatare, Lessing scrie cartea La haine de soi (le refus d’

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Incendiu Germania FOTO Michaela Rader / Facebook
Incendiu devastator la o stație de pompieri din Germania. Clădirea de milioane de euro nu avea alarme
O stație de pompieri de ultimă generație din vestul Germaniei, finalizată anul trecut la un cost de zeci de milioane de euro, a fost distrusă în întregime de un incendiu, deoarece nu fusese echipată cu un sistem de alarmă.
Ghid cumparare jpg
Patru lucruri pe care să le știți atunci când alegeți anvelopele?
Atunci când decideți să cumpărați online un nou set de anvelope pentru mașina dvs., există mai mulți factori de care să-i luați în considerare.
Copiii Gasiti de afaceristul Adrian martian jpg
Mesaj tulburător al copiilor milionarului Marțian, de lângă tatăl lor: „Atâta știm, că am ajuns la o mare. Nu am dormit deloc”
Antonio, Rania şi Raisa, cei trei copii ai afaceristului Adrian Marțian, a căror dispariție a fost semnalată chiar de către tatăl lor, luni, 14 octombrie, se află alături de acesta, însă instanța a decis că vor fi luați din grija sa.
shutterstock 2353299337 jpg
Serena Williams a suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui chist benign
Serena Williams a fost operată la nivelul gâtului pentru îndepărtarea unui chist de mărimea unui grapefrut mic.
Volodimir Zelenski si Joe Biden la Kiev FOTO EPA EFE jpg
Biden anunță un nou ajutor militar de 425 de milioane de dolari, pentru Ucraina. Pachetul cuprinde în special capacități suplimentare de apărare aeriană
Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri, în cadrul unei convorbiri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari şi care include în special "capacităţi de apărare iaeriană suplimentare", relatează AFP.
Screenshot (2) png
Românii care au reinventat ciocolata Dubai într-un stil românesc: ingredientele originale, înlocuite cu colivă
Ciocoliva este variantă românească a ciocolatei Dubai și a cucerit publicul larg.
featured image jpg
Ai primit rotiri fără depunere la sloturi online? Iată ce trebuie să știi!
Ai primit rotiri fără depunere la sloturi online? Iată ce trebuie să știi!
skylla sculptures in laodicea 76 webp
Descoperire arheologică în Turcia. Iată ce au scos la lumină arheologii în săpăturile de la Laodiceia
Mai multe sculpturi au fost descoperite pe situl arheologic Laodiceia de lângă oraşul Denizli, locaţie renumită pentru monumentele sale confecţionate în Anatolia de Vest a Turciei. Aceste sculpturi, reflectă stilul baroc al perioadei elenistice şi se remarcă prin starea vopselei rămasă aproape intac
Angel Tîlvăr FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Angel Tîlvăr participă la reuniunea miniștrilor apărării NATO pentru consolidarea securității aliate
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ia parte la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, desfășurată la Bruxelles, unde se discută despre consolidarea securității aliate și cooperarea cu Ucraina și partenerii din Indo-Pacific.