Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti)

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Nu există fiinţă creată care să fie în afara oricărei protecţii. Nimic nu e cu totul lipsit de apărare. Tocmai pentru că a fi creat înseamnă a avea o existenţă derivată, adică a exista depinzînd de un principiu superior, a fi creat echivalează cu a fi asistat. […]

În lumea creată, nu există nimic atît de slab încît să nu poată asuma un oficiu protector şi nimic atît de puternic încît să se poată dispensa de orice protecţie.

Nu există protecţie fără precondiţia apropierii dintre protector şi cel protejat. A proteja e a fi alături. […] Protectorul-mercenar, protectorul „de profesie“ îşi asistă protejatul de la distanţa unui interes personal imediat sau a unei ideologii misionare care ratează omul concret de dragul unei umanităţi vagi. Nu este eficace decît protecţia care se întemeiază pe o formă sau alta de iubire. […]

Fr. Wilhelm Schlossinger nu ezită să creadă că legătura dintre omul individual şi îngerul său păzitor este atît de personală, încît are un caracter de unicat. Fiecare înger capătă funcţia de înger păzitor o singură dată, pentru un singur om. El e solidar pînă la capăt cu succesul sau eşecul misiunii sale, şi nu e „transferabil“, rutinier, altei persoane. […]

Apropierea necesară exercitării protecţiei nu devine funcţională dacă nu are un punct de sprijin în afara ei, în depărtarea stabilă a unui reper absolut. Trebuie să fii aproape în numele unei depărtări. E tocmai amplasamentul spiritual al îngerului. […]

Vocaţia de a proteja se vădeşte în intuiţia momentului optim al suspendării protecţiei directe. Cu alte cuvinte, exercitarea protecţiei nu trebuie să creeze dependenţă, să diminueze în vreun fel libertatea celui protejat. […]

Protecţia e proiecţie. Scopul ei nu este să apere de ceva, ci în vederea a ceva. Protectorul nu se concentrează obsesiv asupra protejatului, ci asupra destinaţiei sale spirituale. […] Protecţia adevărată nu e niciodată strict defensivă. Ea este creatoare, anticipativă, ofensivă. […]

Protecţia e profilactică şi modelatoare. Ea antrenează, vindecă şi instruieşte în aceeaşi măsură în care apără. În caz contrar, devine simplă oblojeală, purtare de grijă demobilizatoare. Îngerul nu e protector ca o ordonanţă devotată, ci ca un maestru spiritual, ca un duhovnic. […]

Practicată cu înţelepciune, protecţia ocultează prezenţa protectorului. Îngerul e discret. Discursul îngeresc evită pletora dăscălitoare, preferînd să contamineze tăcut, ca o adiere, decît să sermonizeze. […]

O piedică în calea protecţiei îngereşti este exerciţiul egolatru, obsesional şi stîngaci al protecţiei de sine. Cine se substituie îngerului îl îndepărtează. […]

[…] Îngerul transmite omului pe care îl protejează misterul vocaţiei protectoare, aşa încît protejatul învaţă să protejeze la rîndul lui, să-şi descopere dimensiunea angelică.“

„În purtarea lor de grijă se exprimă ceva din devoţiunea maternităţii şi din misterul anagogic al feminităţii în genere.“

Andrei Pleșu, Despre îngeri (Humanitas, 2003)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
CCR a respins definitiv contestația privind respingerea înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu
Curtea Constituțională a României a avut de soluționat miercuri, 2 aprilie, o contestație împotriva deciziei Biroului Electoral Central, care a respins candidatura la prezidențiale a lui Călin Georgescu.
jennifer lawrence gettyimages jpg
Jennifer Lawrence a devenit mamă pentru a doua oară! Actrița a născut în secret
Fericire mare în viața lui Jennifer Lawrence (34 de ani)! Actrița și soțul ei, Cooke Maroney (40 de ani), au devenit părinți pentru a doua oară.
FCSB CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Superliga continuă și de Paște. FCSB-CFR Cluj sau Dinamo-CSU Craiova, cap de afiș
Campionatul intern se dispută și în preajma sărbătorilor.
Jean Claude Van Damme, acuzat într un dosar de trafic de minori jpg
„Am fost violată de Van Damme când aveam 15 ani. Ziceau că e mascul alpha”. Declarații incendiare despre vedeta de la Hollywood acuzată că îi plăceau minorele
Celebrul actor Jean-Claude Van Damme, cunoscut pentru rolurile sale din filmele de acțiune ale anilor ’90, este menționat într-un dosar penal de mare gravitate, investigat de DIICOT Iași.
61923758 1004 webp
România-Rusia: temeri și complicități
La Constanța are loc cel mai complex exercițiu internațional al Forțelor Navale Române, pe fondul armistițiului precar acceptat de Rusia și Ucraina de încetare a focului la Marea Neagră.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Marea Britanie a sancționat o rețea din Republica Moldova operată de Ilan Șor, acuzată de interferențe electorale
Marea Britanie a sancționat miercuri, 2 aprilie, o rețea pe care a prezentat-o drept pro-rusă din Republica Moldova, acuzată că a încercat să destabilizeze democrația din țara de peste Prut.
Taxonomia UE   ce este și cum influențează afacerile jpg
Reacțiile țărilor UE, după ce SUA au trimis o scrisoare în care se cere renunțarea la politica de diversitate
Menținerea programelor de diversitate rasială și de gen le-ar putea afecta relațiile de afaceri cu Statele Unite.
viata la tara jpg
Visul rustic al pensionarilor se poate transforma într-un coșmar: „Părinții mei insistă să cumpăr o casă la țară”
Mutarea la țară, după o viață petrecută în aglomerația urbană, este un vis pentru mulți pensionari din România. Idealizarea traiului liniștit, într-un mediu mai curat și mai aproape de natură, este o idee atrăgătoare.
fani u cluj fb jpg
Politicul se implică în fotbal. UDMR cere pedepsirea agresorilor care au mutilat doi copii de origine maghiară la meciul U Cluj-CFR Cluj
Meciul dintre U Cluj - CFR Cluj 1-0, din etapa a doua a Superligii de fotbal, s-a lăsat cu scandal în jurul arenei.