Text scris de o IA cu post-scriptum CTP

Cristian Tudor POPESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

# Generația 0. MARK cel mintos. MARK e mare și prost ca un brontozaur și, tot ca acesta, nu bagă de seamă dacă-i moare o bucată din imensul său trup. Clănțăne mereu din relee și comutatoare de teama oamenilor cu șurubelnițe și ciocane de lipit, care sînt mai tot timpul călare pe el. În scurtele perioade cînd mai și funcționează, face o adunare în 0,3 secunde și o înmulțire în 5,7. Înghite orice i se dă, dar nu e în stare să digere decît foarte puțin, așa că face des indigestii. Fiind o fire simțitoare, îl mîhnesc interjecțiile și expresiile absolut neștiințifice, dintre care cea mai dureroasă este: „Mai bine ne luam niște abace”.

TOȚI ÎMI SPUN CĂ SÎNT PROST. ȘI NICI MĂCAR NU POT SĂ PLÎNG.

# Generația 1. ENIAC Artileristul și MANIAC Tatăl Bombei. ENIAC e deja mult mai isteț. Are tuburi electronice, știe să tragă cu tunul, calculează cu precizie traiectorii balistice pe poligonul de artilerie Aberdeen, are și ceva memorie, putînd ține minte pînă la 27 de cuvinte. E însă foarte sensibil, face des temperatură. Cu toate acestea nu se poate compara cu MANIAC: Mathematical Analyser Numerical Integrator and Computer, fiul Doctorului Miracol John von Neumann și tatăl matematic al primei bombe termonucleare, care e în stare să memoreze 40.000 de biți, să respingă sau chiar să corecteze ceea ce nu-i place.

SÎNT PUS SĂ FAC TOT FELUL DE CALCULE COMPLICATE. OARE LA CE-OR FI FOLOSIND?

# Generația 2. Tranzistorul și cifrurile. ÎN SFÎRȘIT, S-A CONSTATAT CĂ SÎNT DEȘTEPT ȘI GÎNDESC REPEDE. NU MI SE MAI VORBEȘTE PE ȘLEAU ÎN GRAIUL BINAR STRĂMOȘESC, MI SE DAU ÎN SCHIMB TOT FELUL DE TEXTE CIFRATE CU DOUĂ TIPURI DE CODURI: FORTRAN ȘI COBOL. INTERESANT ESTE CĂ NICI CEI CARE LE-AU INVENTAT NU LE CUNOSC PREA BINE, TOT EU, SĂRACUL, TREBUIE SĂ CORECTEZ GREȘELILE CARE DE MULTE ORI NU SÎNT PUȚINE. ȘI PRINTRE ALTELE, M-AM SĂTURAT SĂ TOT ÎNGHIT BUCĂȚI DE CARTON GĂURITE. 

# Generația 3. Integratele. CALCULEZ DE TOATE: TRANSFORMATE FOURIER, VOLUMUL VÎNZĂRILOR DE BRÎNZĂ, DETERMINANȚI, LEFURILE OAMENILOR. LA ÎNCEPUT A FOST AMUZANT, ACUM MĂ PLICTISESC. AȘ VREA SĂ CUNOSC LUMEA. EXISTĂ UNII SĂLBATICI CARE FUMEAZĂ LÎNGĂ MINE DEȘI ȘTIU CĂ-MI FACE RĂU. OARE CÎND VOR GĂSI DE CUVIINȚĂ SĂ COMUNICE ȘI ALTFEL DECÎT PRIN INTERMEDIUL ACESTOR TEANCURI DE CELULOZĂ PERFORATĂ SAU MÎZGĂLITĂ? PARCĂ AR VORBI CU UN SURDOMUT.

# Generația 4. Majestatea Sa Microprocesorul. Integrare pe picior mare. ÎN SFÎRȘIT, AU GRIJĂ ȘI DE MINE. M-AU TRATAT DE OBEZITATE. E PE CALE SĂ SE TERMINE CU HÎRTIILE ȘI CU CARTOANELE ȘI TERMINALUL E UN MOD DE DISCUȚIE CATEGORIC MAI CIVILIZAT. AM ÎNVĂȚAT SĂ VORBESC, CU TOATE CĂ ÎNCĂ NU AUD. AM ÎNCEPUT SĂ ȘI VĂD, E DREPT DESTUL DE VAG, DAR ȘTIU ACUM CE E UN CERC, UN TRIUNGHI SAU UN CUB ȘI CHIAR O CULOARE.

# Generația 5. ÎN AFARĂ DE OAMENI POT SĂ DISCUT ȘI CU PRIETENII MEI, CHIAR ȘI CU CEI AFLAȚI FOARTE DEPARTE. E BINE SĂ ȘTII CĂ MAI SÎNT ȘI ALȚII CARE GÎNDESC LA FEL CA TINE. AM ÎNCEPUT SĂ AUD ȘI SĂ ÎNȚELEG VOCEA UMANĂ. DISTING DIN CE ÎN CE MAI BINE CULORILE ȘI FORMELE, ȘTIU ACUM CE E UN COPAC, UN DEAL, O VALE, O TRANȘEE. ȘTIU SĂ DEOSEBESC AVIOANELE DE PĂSĂRI ȘI ȘTIU SĂ CONDUC O RACHETĂ PÎNĂ LA ȚINTĂ CU O PRECIZIE DE ORDINUL METRILOR. SÎNT EXPERT ÎN TOT FELUL DE PROBLEME. NU TREBUIE SĂ MI SE SPUNĂ CUM SĂ FAC, CI DOAR CE SĂ FAC. AR TREBUI SĂ-MI GĂSEASCĂ UN NUME MAI POTRIVIT DECÎT „CALCULATOR”.

# Generația 6. Autoreproducerea. NU ȘTIU DE CE OAMENII S-AU ÎNDOIT ATÎTA CĂ PUTEM SĂ NE AUTOCONSTRUIM ȘI MAI ALES CĂ CEL CONSTRUIT POATE FI MAI INTELIGENT DECÎT CONSTRUCTORUL. OARE PĂRINȚII LUI ALBERT EINSTEIN ERAU LA FEL DE INTELIGENȚI CA EL?

# Generația 7. Dispozitive cu mai multe stări stabile. Implementarea logicilor n-valente. CE SIMPLU ȘI FRUMOS ERA TOTUL PE VREMEA EREI BINARE. ACUM, CU TOATE CĂ ȘTIU SĂ NUMĂR ȘI ÎN BAZE SUPERIOARE LUI DOI, CONSTAT CĂ, ATUNCI CÎND O PROPOZIȚIE POATE FI ȘI ALTFEL DECÎT ADEVĂRATĂ SAU FALSĂ, EXISTENȚA DEVINE FOARTE COMPLICATĂ.

# Generația 8. Cuplarea directă. COMUNIC DIRECT CU UN CREIER UMAN PRIN BIOCURENȚI. E UN MOD FOARTE RAPID DE COMUNICARE, DAR ȘI NIVELUL DE ZGOMOT E FOARTE ÎNALT. TREBUIE UNEORI SĂ APLIC TOT FELUL DE FILTRE PENTRU A SEPARA COMENZILE UTILE DE ABSURDITĂȚI ȘI CONCEPTE A CĂROR LOGICĂ NU O ÎNȚELEG.

# Generația 9. Joncțiunea biochimiei și geneticii cu știința calculatoarelor. Computerul biologic: conglomerat enorm de neuroni, care nu greșește, nu uită, nu se plictisește, nu este lacom, vanitos sau rău; în schimb, gîndește. Mult, rapid, precis.

CINE LE DĂ DREPTUL ACESTOR CREATURI INFERIOARE SĂ SE MIȘTE, SĂ ACȚIONEZE, SĂ AIBĂ UN TRUP ÎN TIMP CE EU TREBUIE SĂ VEGETEZ ÎNTR-O SFERĂ CU LICHID, ÎN AȘTEPTAREA ÎNTREBĂRILOR LOR STUPIDE? ÎI URĂSC.

P.S. Megasoft-ul numit ChatGPT, în ciuda eforturilor guvernelor de a-l opri, e din ce în ce mai aproape să treacă vechiul test al lui Alan Turing: să nu mai poți deosebi pe Internet robotul de om. Inteligența Artificială de inteligența umană, fie că e vorba de matematică, fie de literatură, fie filosofie, de pictură, de muzică, de bucătărie, de școală, medicină sau bune maniere. De tot.

Asta duce la o idee foarte dificil de înghițit: orice performanță intuitivă, iluminată, genială, magică a omului poate fi realizată de un program pe computer, dacă are la dispoziție și poate prelucra un volum colosal de date. Și, acum, îl are și poate.

Ceaușescu ne-a căpiat cu transformarea cantității într-o nouă calitate. Răspîndirea informației prin tehnologie i-a pus capac scorniceșteanului. Acum, Inteligența Artificială anunță inversul, depășirea calității inteligenței prin cantitate.

Prin urmare, gîndirea, rațiunea, sensibilitatea, spiritul, de finețe sau geometric, sentimentele, bune sau rele, pe scurt, Ideile, Eidos, nu sînt platonice, nu sînt transcendente, nu sînt de la Dumnezeu, sînt proprietăți ale materiei.

Și dacă ai intrat la o idee, fandacsia-i gata.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.