Terapie asistată de cai

Maria ARDELEA
Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Terapie asistată de cai jpeg

- interviu cu Maria ARDELEA -

Care este, în cîteva cuvinte, istoria terapiei cu animale, de cîte feluri este aceasta şi ce probleme poate rezolva?

Terapia asistată de animale îşi are originea în experimentele doctorului William Tuke, de la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, prin prezentarea mai multor specii de animale pacienţilor azilului The York Retreat. Concluziile acestui studiu au dovedit eficienţa relaţionării client – terapeut – coterapeut (animal), avînd ca rezultat relaxarea pacienţilor, reducerea stresului şi ameliorarea acestuia prin suportul social. Există trei modalităţi de punere în aplicare a acestei terapii: psihoterapia intermediată de animale (ce are în vedere un plan terapeutic şi existenţa unui psihoterapeut specializat), activităţile recreative asistate de animale (în această categorie fiind inclusă şi echitaţia) şi hipoterapia (fizioterapia asistată de cai, ce foloseşte abilităţile motrice ale acestui animal, în depăşirea unor deficienţe fizice şi psihomotorii). 

Succesul acestui tip de terapie îl recomandă în abordarea unei mari varietăţi de probleme: de la depresie, singurătate, anxietate, tulburare de stres posttraumatică, pînă la deficienţe în relaţionare, comunicare, tulburare de ataşament, abuz, neglijenţă, autism, luînd în considerare şi elemente ca dezvoltarea personală, creşterea încrederii în sine, observarea propriului comportament şi interpretarea acestuia. 

Cît de răspîndită este terapia cu animale la noi? 

În România, acest tip de terapie se află la primii paşi, lipsind infrastructura necesară şi specialiştii în domeniu. Cu toate acestea, am reuşit să punem bazele primelor şedinţe de terapie asistată de animale în 2008, conturînd, din ce în ce mai mult, avantajele prezenţei animalelor în demersul nostru terapeutic. Cele mai folosite animale sînt cîinii, caii, porcuşorii de Guineea, pisicile, iepurii şi animalele de fermă. 

Ce specialitate aveţi, unde faceţi terapia şi cine sînt clienţii dvs.? 

Folosindu-mă de experienţa în domeniul sportului ecvestru şi fiind licenţiată în psihologie, specialitatea mea este psihoterapia asistată de cai. Prin intermediul unor proprietari de cluburi de echitaţie înţelegători şi avînd alături o echipă bine pregătită, am reuşit să întemeiem cadrul necesar desfăşurării unor astfel de şedinţe. Caii sînt animale extrem de expresive şi de impresionante, stabilind o legătură deosebită cu clienţii noştri. Caii sînt atent selecţionaţi, personalitatea şi caracterul lor fiind evaluate succesiv în stadiul premergător şedinţelor de terapie. 

Prin intermediul Clubului de Echitaţie Agrointernaţional (situat în nordul Bucureştiului), am început prin a lucra cu grupuri de 8-12 persoane în cadrul şedinţelor de dezvoltare personală, evaluare şi modificare a comportamentelor indezirabile şi de achiziţie a noilor deprinderi de adaptare la condiţiile sociale actuale. Am continuat apoi prin alcătuirea unor grupuri de copii cu tulburări pervazive de dezvoltare – autism, Sindromul Asperger – în şedinţe individuale şi de grup, copii cu epilepsie şi diverse tulburări de comportament. Dar nu există o limită de vîrstă în aplicarea terapiei asistate de animale sau în obţinerea succesului terapeutic. 

Maria Ardelea este psihoterapeut de orientare cognitiv – comportamentală. 
Mai multe la www.agrointernational.com.ro

a consemnat Marius Chivu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

graovac cfr cluj webp
riduri jpg
Aşa foloseşti corect retinolul pentru a reduce ridurile şi acneea!
Derivat al vitaminei A, retinolul este un ingredient inclus în multe produse cosmetice şi tratamente pentru boli de piele precum acneea.
Djokovici Facebook jpg
insula Santorini Grecia  foto pixabay
Vacanțele în Grecia vor costa mai mult în 2025: Ce taxe noi te așteaptă și cum îți afectează bugetul
Vacanță în Grecia 2025? Taxe mai mari, reguli noi, surprize în porturi. Află tot ce trebuie să știi înainte să pleci.
razvan lucescu x jpeg
Festin cu flori  Foto Freepik (2) jpg
Cum să cultivăm și să folosim florile comestibile. Zece plante apreciate pentru gust și savoare
Presărate în salate, adăugate în siropuri ori consumate în diverse alte combinații, florile comestibile adaugă culoare și aromă fiecărui fel de mâncare. O specialistă în botanică arată care sunt cele mai apreciate astfel de plante și cum pot fi folosite.
gradinita copii foto pixabay
Încrierea la grădiniță și creșă, întrebări și răspunsuri. Minister: „Nu se face pe principiul «primul venit, primul servit»”
Luni, 26 mai 2025, încep înscrierile la grădiniță și creșă, după ce locurile disponibile au fost afișate. Ministerul Educației și Cercetării a publicat un ghid cu întrebări și răspunsuri pentru părinți. Ordinea depunerii cererii nu constituie un criteriu de departajare, menționează ministerul.
Slăbire  Foto Freepik com jpg
Cum putem pierde un centimetru din talie în șapte zile: șase metode simple, propuse de nutriționiști
Dimensiunea taliei poate fi redusă și prin alte metode, nu doar prin diete dificile, susțin specialiștii britanici. Aceștia oferă câteva recomandări simple pentru cei care își doresc o siluetă mai suplă într-un timp scurt.
Ruinele romane din Amman Iordania Foto Pegasus jpg
Iordania, cu doar 150 de euro dus-întors. „O mie și una de nopți” la preț de Bușteni. Ponturi de neratat pentru o vacanță de vis
Cu doar 150 de euro pentru zboruri și ponturi smart, doi români au trăit o vacanță de vis cu buget redus în Iordania. Află cum poți face și tu la fel!