Terapie asistată de cai
- interviu cu Maria ARDELEA -
Care este, în cîteva cuvinte, istoria terapiei cu animale, de cîte feluri este aceasta şi ce probleme poate rezolva?
Terapia asistată de animale îşi are originea în experimentele doctorului William Tuke, de la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, prin prezentarea mai multor specii de animale pacienţilor azilului The York Retreat. Concluziile acestui studiu au dovedit eficienţa relaţionării client – terapeut – coterapeut (animal), avînd ca rezultat relaxarea pacienţilor, reducerea stresului şi ameliorarea acestuia prin suportul social. Există trei modalităţi de punere în aplicare a acestei terapii: psihoterapia intermediată de animale (ce are în vedere un plan terapeutic şi existenţa unui psihoterapeut specializat), activităţile recreative asistate de animale (în această categorie fiind inclusă şi echitaţia) şi hipoterapia (fizioterapia asistată de cai, ce foloseşte abilităţile motrice ale acestui animal, în depăşirea unor deficienţe fizice şi psihomotorii).
Succesul acestui tip de terapie îl recomandă în abordarea unei mari varietăţi de probleme: de la depresie, singurătate, anxietate, tulburare de stres posttraumatică, pînă la deficienţe în relaţionare, comunicare, tulburare de ataşament, abuz, neglijenţă, autism, luînd în considerare şi elemente ca dezvoltarea personală, creşterea încrederii în sine, observarea propriului comportament şi interpretarea acestuia.
Cît de răspîndită este terapia cu animale la noi?
În România, acest tip de terapie se află la primii paşi, lipsind infrastructura necesară şi specialiştii în domeniu. Cu toate acestea, am reuşit să punem bazele primelor şedinţe de terapie asistată de animale în 2008, conturînd, din ce în ce mai mult, avantajele prezenţei animalelor în demersul nostru terapeutic. Cele mai folosite animale sînt cîinii, caii, porcuşorii de Guineea, pisicile, iepurii şi animalele de fermă.
Ce specialitate aveţi, unde faceţi terapia şi cine sînt clienţii dvs.?
Folosindu-mă de experienţa în domeniul sportului ecvestru şi fiind licenţiată în psihologie, specialitatea mea este psihoterapia asistată de cai. Prin intermediul unor proprietari de cluburi de echitaţie înţelegători şi avînd alături o echipă bine pregătită, am reuşit să întemeiem cadrul necesar desfăşurării unor astfel de şedinţe. Caii sînt animale extrem de expresive şi de impresionante, stabilind o legătură deosebită cu clienţii noştri. Caii sînt atent selecţionaţi, personalitatea şi caracterul lor fiind evaluate succesiv în stadiul premergător şedinţelor de terapie.
Prin intermediul Clubului de Echitaţie Agrointernaţional (situat în nordul Bucureştiului), am început prin a lucra cu grupuri de 8-12 persoane în cadrul şedinţelor de dezvoltare personală, evaluare şi modificare a comportamentelor indezirabile şi de achiziţie a noilor deprinderi de adaptare la condiţiile sociale actuale. Am continuat apoi prin alcătuirea unor grupuri de copii cu tulburări pervazive de dezvoltare – autism, Sindromul Asperger – în şedinţe individuale şi de grup, copii cu epilepsie şi diverse tulburări de comportament. Dar nu există o limită de vîrstă în aplicarea terapiei asistate de animale sau în obţinerea succesului terapeutic.
Maria Ardelea este psihoterapeut de orientare cognitiv – comportamentală.
Mai multe la www.agrointernational.com.ro
a consemnat Marius Chivu