Teorii despre mirosul fricii

Publicat în Dilema Veche nr. 361 din 13 - 19 ianuarie 2011
Teorii despre mirosul fricii jpeg

O echipă de specialişti din cadrul Universităţii Stony Brook din New York a ajuns la concluzia că senzaţia de frică are un miros perceput subconştient. Pe lîngă acest aspect, frica se răspîndeşte uşor în rîndul unui grup de oameni. Cercetările au autentificat definitiv un fapt ştiut încă de acum 40 de ani. În momentul în care fiinţa omenească intră în stare de panică sau frică generală, transpiraţia noastră secretată instantaneu conţine o serie de feromoni unici care sînt percepuţi de subconştientul persoanelor din apropierea noastră prin intermediul simţului mirosului. Cu alte cuvinte, cînd ne este frică, cei din jur miros asta, oricît de bine am încerca să bravăm sau să ne ascundem senzaţiile de frică.

Pentru a investiga simptomatologia fricii, cercetătorii au colectat mostre de transpiraţie de la 40 de voluntari cărora li s-a cerut să execute pentru prima dată cîte un salt cu paraşuta.
În secvenţa următoare cercetătorii au rugat un alt eşantion de 40 de voluntari să miroasă mostrele de transpiraţie a celor care efectuaseră salturile cu paraşuta. Grupul voluntarilor adulmecători aveau în acel moment creierele scanate de tomografuri performante.

Cînd au simţit mirosul transpiraţiei celor 40 de voluntari speriaţi din cauza salturilor cu paraşuta, centrul responsabil cu frica din creierele lor a fost stimulat vizibil, în timp ce voluntarii adulmecători au simţit o senzaţie de frică inexplicabilă. „Acum avem, în sfîrşit, o dovadă palpabilă, experimentele anterioare au vizat metode asemănătoare din care un grup de voluntari vizionau filme de groază, iar alt grup mirosea transpiraţia lor, prezentînd la final aceleaşi senzaţii de frică. Există un component biologic în cadrul dinamicii relaţiilor social-umane, în care emoţiile puternice devin practic contagioase“ declara Simon Wessley, psihiatru britanic în cadrul King’s College din Londra. Potrivit cercetătorilor americani, amigdala, zona cerebrală unde iau naştere senzaţia de frică şi episoadele de panică, este dotată cu senzori chimici deosebit de sensibili la nivelul de aciditate din creier, la rîndul lui legat de excesul de bioxid de carbon; la acesta respectivii senzori reacţionează, evocînd un comportament de teroare şi fugă. „Amigdala este considerată un element central al circuitelor cerebrale ale fricii, dar acum realizăm că nu este doar o parte dintr-un circuit, ci şi un senzor“, a precizat John Wemmie de la Universitatea Iowa, care împreună cu Michael Welsh semnează un articol pe această temă în revista de specialitate Cell.

În opinia lui Welsh, este foarte interesant că evoluţia a plasat un senzor de aciditate în acest circuit al sistemului nervos central. Circuitul în chestiune se găseşte în amigdală, iar aceasta este o structură care stimulează sistemul nervos simpatic în vederea unui comportament gen „luptă sau fugi“, fiind corelat altor arii cerebrale implicate în reacţia la eventuale pericole. Studiul cercetătorilor americani a furnizat şi o explicaţie moleculară a modului în care creşterea concentraţiilor de bioxid de carbon în creier solicită o senzaţie de frică intensă, furnizînd un punct de referinţă pentru analizarea bazelor biochimice ale dereglărilor de anxietate şi atacurilor de panică.

Sursa: descopera.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

László Csaba (Sportpictures) jpg
Lamine Yamal (EPA) jpg
Barcelona și Inter luptă pentru un loc în finala Champions League
Opt Ligi ale Campionilor vor fi pe teren astă-seară, la semifinala Barcelona - Inter.
Adidas magazin jpg
Adidas scumpește toate produsele ca urmare a tarifelor lui Trump
Gigantul german al articolelor sportive Adidas a anunţat, marţi, că tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump vor duce la majorări de preţuri pentru toate produsele sale comercializate în SUA.
lidia fecioru facebook jpeg
Planta-minune din bucătărie: reglează glicemia și întărește sistemul vascular. Lidia Fecioru: „Conține 20 mg de vitamina C”
Într-o lume în care tot mai mulți oameni caută soluții naturale pentru menținerea sănătății, sfaturile terapeuților și bioenergoterapeuților capătă din ce în ce mai multă greutate.
Marco Rubio Ucraina Rusia jpeg
Administrația Trump, avertisment pentru încheierea unui acord de pace între Rusia și Ucraina. „Ne vom retrage ca mediatori”
Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat că Statele Unite se vor retrage ca mediatori, dacă nu există progrese cu privire la încheierea unui acord de pace între Rusia și Ucraina.
test1 jpeg
Doar geniile rezolvă testul. Unde se află calul ascuns în imagine
Este o provocare care, cel puțin la prima vedere, ne va părea destul de simplă. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să găsim un cal ascuns în imaginea de mai jos.
sun plaza
Ce supermarket ia locul Carrefour în centrul comercial Sun Plaza din Capitală
CPI România, proprietarul centrului comercial Sun Plaza, anunță extinderea mixului de chiriași prin atragerea unui nou partener strategic, după ce a renunțat recent la parteneriatul cu Carrefour.
Arsenal PSG (EPA) jpg
PSG, la un pas de a doua finală de Liga Campionilor. Parizienii au învins Arsenal
Gruparea franceză s-a impus cu o victorie la limită.
image png
Soluții pentru elevii care nu au stare în timpul orelor. „Când sunt certați să stea cuminți, încep să scoată sunete. Fac ca animalul”
Consultantul educațional Oana Moraru atrage atenția asupra nevoii uriașe de mișcare la copiii mici, mai ales la băieți, și avertizează că lipsa activității fizice poate avea consecințe grave asupra comportamentului acestora în școală.