Suporterul adevărat se obişnuieşte cu toate

Dan OPREA
Publicat în Dilema Veche nr. 128 din 6 Iul 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Sînt rapidist de cînd mă ştiu, toată familia mea ţine cu Rapid, chiar şi tata care e oltean tot cu Rapidul ţine. Înainte mă duceam cu echipa şi în deplasări, dar a început să iasă cu bătaie şi am renunţat. Cînd a jucat Rapid cu Steaua în sferturile Cupei UEFA, eram la coadă la bilete în Giuleşti, cînd unui stelist i-a sunat telefonul cu melodia lui Scooter. A rupt-o la fugă spre Crîngaşi cu o gloată rapidistă după el. Jandarmii n-au înţeles în prima fază ce se întîmplă, noroc că nu l-au prins că s-a ascuns într-un bloc. Normal ar fi să nu se ajungă la asemenea incidente; îţi dai seama, dacă îl prindeau şi îi dădeau toţi din galerie cîte un pumn în cap, îl omorau! Care e duşmanul nostru tradiţional? Steaua, oricînd. De la Steaua nu-i apreciez decît pe Rădoi, că e un luptător, şi pe Olăroiu, care a vorbit frumos despre Rapid, dar, în rest, e un club cu multe fiţe. Becali bagă mulţi bani - a făcut casele alea pentru sinistraţi şi pentru asta îl admir -, altfel e un incult, nu e cel mai potrivit om să ridice biserici. Iar Meme e doar un nimeni cu funcţie. Din păcate, la noi Copos e zgîrcit şi dă salarii mici, dar, acum că Răzvan Lucescu a rămas la echipă, cred că o să ajungem departe în Europa. Dinamo? Florentin Petre e sufletul echipei, e şi cel mai respectat jucător, joacă bine, e discret, dar la Dinamo toţi sînt ahtiaţi după bani, asta e problema lor. Nu m-am atacat prea rău cînd am pierdut campionatul, ştiam că Becali îi va cumpăra pe ciobănaşii de la Vaslui, dar am plîns cînd, în urma acelui egal amărît, ne-a scos Steaua din Cupa UEFA. Din 4 reprize, 3 au fost ale Rapidului, dar degeaba... Pînă şi mama a plîns ca un copil atunci. Cu Middlesbrough sînt convins că noi am fi făcut mai mult. În meciurile importante Steaua mereu a clacat, noi ne-am fi concentrat mai bine. După eliminarea Stelei am dat petrecere în Giuleşti: ca român, m-aş fi bucurat să ajungă în finală, dar şi ei ne-au jignit mult. După ce Rapid a cîştigat Cupa României, Meme a declarat că e "trofeul loser-ilor". Am prieteni stelişti cu care mă respect, dar nu m-aş combina niciodată cu o stelistă. Sînt arogante. Şi nu spun asta pentru că ne-au făcut "ciori". Sincer să fiu, nu mă simt "cioară" şi nu sufăr din cauza asta. Sînt în galeria noastră ţigani, dar ţigani sînt peste tot. Cînd la vreun meci de-al lui Rapid apare deasupra stadionului cîte un stol de ciori, noi sîntem primii care facem mişto. În general, la victorie ies la o băută cu prietenii, pun status pe mesenger... La înfrîngere criticăm jocul, dar întotdeauna trecem peste. Dacă eşti suporter adevărat, te obişnuieşti cu toate.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.