Superbărbatul vremurilor noastre

Irina COSTACHE
Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Superbărbatul vremurilor noastre jpeg

Mi-am petrecut multe ore din viață explicînd la infinit și folosind toate tehnicile imaginabile ce e feminismul și ce propune, interpelată fiind de multe ori de bărbați, altfel, admirabili. De la contexte prietenești cu colegi de facultate, pînă, mai recent, în contexte profesionale, cu bărbați în uniformă, rareori a lipsit întrebarea-cheie – de ce urăște feminismul bărbații?

Nu aș vrea să explic aici asumpțiile greșite ale acestei întrebări, deși desigur că feminismul nu urăște bărbații, ba din contra, propune noi modele de viață și interacțiune între femei și bărbați, mai flexibile și mai puțin stresante ca normele societății macho după care trăim majoritatea dintre noi. E OK, dragi bărbați, poate feminismul înțelege mai bine că nu toată valoarea unui om este legată de ce are, de ce poate sau de cîtă forță (de convingere) are un tip.

Aș vrea, însă, să împărtășesc o serie de potențiale explicații pentru anxietatea și respingerea pe care le stîrnește în unii bărbați întîlnirea cu femei care spun cît se poate de deschis că sînt feministe. Nu vă temeți, bărbați, înțelegem că vă e greu!

Înțelegem că e dificil să renunțați la tot soiul de beneficii materiale, inclusiv la salariul cel mare din casă. Înțelegem și că e greu să te adaptezi la contexte de lucru în care femei (eventual tinere) încep să aibă funcții de conducere și din aceste funcții să nu asculte întotdeauna sfatul bătrînului înțelept. Înțelegem și că, odată mama lăsată la casa ei, e poate mai complicat să ceri unei partenere să se ocupe și de serviciu, și integral de ordine și curățenie, copii, ținută personală și buna dispoziție a tuturor. Mi se pare chiar că din ce în ce mai puțini dintre voi așteaptă asta.

E adevărat și că pentru unii bărbați e mai dificil să facă față unor transformări de bun-simț și în relațiile de muncă – bancuri cu blonde, glume misogine, miștouri cu bulangii sau propuneri indecente secretarelor pot fi prilej de discuții cu managementul, dacă nu încă motive de măsuri disciplinare. Așa cum sărutatul mîinii a devenit o relicvă a unor vremuri bizare și neigenice, la fel va dispărea și holbatul în decolteu ori gestul mai fin de a pofti o doamnă să intre pe ușă pentru a-i putea admira îndelung fesierii. Înțelegem că nu mai e mare distracție nici la birou.

Mai e încă ceva ce înțelegem, și anume că privilegiul masculin a fost mai tot timpul un rol (o ficțiune), mai degrabă decît o prestanță autentică, un fel de supererou – dur, competitiv, hotărît, cunoscător și stîlp al familiei mai mult decît cu adevărat unul dintre voi. Un joc credibil cîtă vreme a fost jucat numai de bărbați, și din ce în ce mai subțire și mai plin de frustrări pe măsură ce rolurile de gen au devenit mai flexibile și au apărut și femei în distribuție.

Pentru că înțelegem așa de bine cu ce transformări vă confruntați, poate că mai multe dintre noi au renunțat la prințul de pe calul alb pentru superbărbatul care, prin gesturi firești, susține femeile.

Irina Costache este dr. în studii de gen. La începutul lui 2016 a lansat o cercetare, împreună cu ACCEPT, despre elevii LBGT în liceele românești.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
A fost lansată platforma pentru sesizarea neregulilor la alegerile prezidențiale
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, pune la dispoziția tuturor celor interesați un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale de duminică 4 mai 2025.
three happy tennis players make selfie 496169 1768 (1) jpg
De ce vedetele tenisului mondial vor să obțină premii mai mari în bani la turneele de Mare Slem?
Tenisul este unul dintre sporturile cu peste 1 miliard de fani în întreaga lume, iar turneele de Grand Slam (Wimbledon, Australian Open, French Open și US Open) sunt urmărite de peste 400 de milioane la nivel global în fiecare an.
ctp jpg
Cristian Tudor Popescu dă de pământ pe Elena Lasconi: „E o tută ticăloasă cu tupeu”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a lansat vineri dimineață un atac fără precedent la adresa candidatei USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi. Într-o postare virulentă pe rețelele sociale, gazetarul o acuză pe Lasconi de „ticăloșie” și „atacuri murdare” împotriva contracandidaților săi
Pavel Kotov atp webp
autostrada australia colaj FB servicii de urgenta png
Sute de mașini au făcut pană pe o autostradă din Australia. Cum a fost provocat haosul și ce măsuri au luat autoritățile
Sute de mașini au făcut pană pe una dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Australia, după ce încărcătura cu bucăți metalice a unui camion s-a împrăștiat pe șosea.
pisica istock jpg
De ce devin pisicile „geloase”. Câteva sfaturi pentru a le tempera comportamentul posesiv
Specialiștii în comportamentul pisicilor spun că acestea devin ciudate atunci când în viața lor apar schimbări, cum ar fi un nou animal de companie, un copil sau o persoană necunoscută.
Rusia continuă atacurile asupra marilor orașe ucrainene FOTO EPA EFE jpg
Rusia nu va permite niciodată Ucrainei să revină la granițele din 1991, transmite MAE rus. Moscova denunță „intenții canibalice”
Moscova „nu va permite niciodată” restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei astfel încât să revină la granițele sale recunoscute la nivel internațional din 1991, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, emis la 1 mai.
George Simion FOTO Profimedia
George Simion interzice accesul presei pe care o consideră incomodă la evenimentele AUR din ziua votului
George Simion interzice accesul presei pe care o consideră incomodă la evenimentele AUR din ziua votului, susținând că unele televiziuni și publicații ar fi răspândit informații false în timpul campaniei electorale.
George Simion FOTO Mediafax
George Simion, oprit să mai trimită scrisori personalizate alegătorilor, în urma unei sesizări făcute de o femeie din Iași
După ce o ieșeancă a reclamat la Biroul Electoral că părinții săi au primit acasă un plic personalizat, în care George Simion își face reclamă electorală, liderului AUR i s-a interzis să mai trimită scrisori în cutiile poștale ale alegătorilor.