Succesul e complex şi are multe aspecte

Lucia T.
2 martie 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

O simplă privire istorică asupra culturii ne va convinge că problema succesului este de dată relativ recentă. Sociologii leagă această nouă perspectivă de schimbarea naturii şi a semnificaţiei cîştigului rezultat pe piaţa culturală: opera de artă n-a mai fost considerată un produs al muncii, ci o proprietate. Dacă istoria culturii înregistrează foarte clar deplasarea centrului de greutate economică de la scriitor şi artist la editor şi la comerciantul de artă, în plan simbolic, opera a început să se confunde cu artistul. Pe măsură ce s-a investit ca un produs de piaţă, arta s-a transformat în capital de imagine şi de prestigiu social. Miza artei a crescut, astfel, foarte mult. Într-o cultură ideală, artistul visează la recunoaşterea critică a valorii sale - consensul specialiştilor, interes în cîmpul teoretic al artei, conceptualizarea şi pătrunderea în cîmpul referenţial, burse, premii, distincţii ş.cl. -, urmată de beneficiile economice ale pieţei de artă - popularitatea masei cumpărătorilor de artă, adică atingerea pragului comercial: expoziţii cu vînzări, suplimentări de tiraj, reproducerea bazată pe marcă -, pentru ca efectul final să fie saltul statutului social. În cultura reală însă, acolo unde diversitatea se exprimă la toate nivelurile, finalităţile expuse mai sus intră în conflict şi sînt deseori incompatibile. Recunoaşterea critică nu asigură automat şi succesul comercial, aşa cum vînzările nu sînt exclusiv un criteriu al valorii. Prejudecăţile funcţionează puternic în ambele direcţii: un artist valoros în sensul înalt nu poate fi validat şi prin masa de consumatori, aşa cum un artist comercial nu va întruni niciodată sufragiul critic. Un caz concret. Critica de întîmpinare a primit elogios cartea lui Mircea Cărtărescu De ce iubim femeile. Cînd s-a aflat fabuloasa (pentru România) cifră de vînzări, cartea a fost denunţată ca fiind "de consum", iar valoarea ei pusă sub semnul îndoielii, dacă nu chiar negată. Această prejudecată a separării totale a valorii culturale de valoarea comercială funcţionează din plin. Faptul este probat şi de o anchetă recent publicată de Cotidianul în care scriitorii români recunoşteau că refuză aprioric cărţile de succes comercial. E evident că avem de-a face cu două feţe ale succesului care - în societatea consumistă - există, cel mai adesea, independent una de alta. Motiv de confuzie, reticenţe, controverse şi incertitudini. Situat între Rău şi Bun, succesul rămîne relativ . (M. C.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
Când se va deschide integral circulația pe tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești
Tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești va fi deschis în întregime circulației cel târziu în prima săptămână din luna iunie, cu aproape trei luni mai devreme față de termenul preconizat în contract pentru 31 august 2025.
image png
Amestecul, făcut în casă, care te va ajuta să scoți petele și să ai haine albe, ca noi. Nu ai nevoie de înălbitori
Cămașa ta albă a trecut prin vremuri mai bune? Ai încercat deja toate metodele din comerț, dar petele galbene, tonurile gri sau aspectul tern persistă?
Comportamentul surprinzător al cimpanzeilor Foto frontiersin org jpg
Cimpanzeii se șterg cu frunze după sex și toaletă: descoperirea care pune sub semnul întrebării unicitatea umană
Cimpanzeii își îngrijesc igiena cu frunze după sex și toaletă. Ce înseamnă acest comportament despre originile îngrijirii și empatiei la oameni?
tantari jpg
Trucul complet natural care te scapă de țânțari foarte rapid. Ai nevoie doar de un ingredient pe care-l găsești în bucătărie
În loc să te înarmezi cu spray-uri chimice și lumânări dubioase care miros a farmacie, ce-ai zice să încerci un truc simplu, ieftin și complet natural care funcționează surprinzător de bine?
Cum să slăbești rapid fără efort și sănătos Colaj DMS
Secretul slăbirii eficiente: dietă vs. sport. Câtă mișcare trebuie să facem pentru a scăpa de surplusul unui răsfăț
Află de ce sportul nu este suficient pentru a slăbi eficient și cum echilibrul dintre alimentație și mișcare devine cheia unei transformări reale și durabile.
1 ce este artrita jpg jpeg
Planta medicinală cu proprietăți antiinflamatorii care oprește progresia artritei reumatoide
O plantă medicinală folosită de secole în medicina tradițională asiatică atrage astăzi atenția comunității științifice internaționale datorită proprietăților sale antiinflamatorii excepționale.
fabrica auto industrie auto masini
Piața auto sub presiune: tarife vamale, ofensiva producătorilor chinezi și scăderea vânzărilor de vehicule electrice. Ce se întâmplă în România
Industria auto globală se confruntă în prezent cu un peisaj complex, caracterizat de numeroase provocări, inclusiv tarife vamale în Statele Unite, marketing agresiv din partea producătorilor auto chinezi și o încetinire a vânzărilor de vehicule electrice cu baterie.
incendiu sevilla captura youtube png
Incendiu de proporții la un depozit cu produse chimice din Spania. 80.000 de persoane, sfătuite să se izoleze în case
Aproape 80.000 de persoane au fost sfătuite să se izoleze în locuinţe, cu uşile şi ferestrele închise, după un incediu survenit în cursul zilei de miercuri într-un hangar cu produse chimice într-o zonă industrială de lângă Sevilla, în sudul Spaniei.
Traian Basescu si Klaus Iohannis sosesc la ceremonia de validare a a celui din urma pentru functia de presedinte a Romaniei, vineri, 21 noiembrie 2014 Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Momente-cheie din istoria alegerilor prezidențiale din România
Cursele electorale pentru șefia statului au fost marcate de fiecare data de momente care au reușit să schimbe cursul alegerilor, de la întâlnirea în miez de noapte a lui Mircea Geoană la întrebarea adresată de Emil Constantinescu contacandidatului său – „Credeți în Dumnezeu?”