Străinătatea: de la Cîineni mai sus - Un tron pentru o călătorie la Viena

Constanța VINTILĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
Străinătatea: de la Cîineni mai sus   Un tron pentru o călătorie la Viena jpeg

Cînd, în vara anului 1782, tînărul boier Toma Călinescu doreşte să plece la studii în Germania, pentru a urma medicina, marele spătar Ienăchiţă Văcărescu îi refuză paşaportul şi-l sfătuieşte să-şi vadă de boierie. Încăpăţînat, tînărul Călinescu decide să plece, clandestin, pe drumul Ardealului. Cum Bucureştiul era un oraş mic, iar Valahia o ţară şi mai mică, zvonul plecării tînărului la studii s-a răspîndit cu repeziciune. Pentru a-l face să revină, domnul porunceşte aruncarea fratelui mai mare în închisoare sub acuzaţia de trădare, învinuit că-l trimesese pe Toma Călinescu, chipurile, în Rusia, să comploteze împotriva Imperiului Otoman. Cum ziceam, Valahia era o ţară mică, astfel că armăşeilor nu le-a fost prea greu să ajungă la Cîineni, frontiera cu Imperiul Habsburgic, să-l prindă pe fugar şi să-l aducă acasă în fiare. Aici, tînărul învăţăcel era pedepsit cu 260 de lovituri de bici la tălpi şi închis la mănăstirea Snagov.

Episodul îl revoltă pe consulul rus la Bucureşti, Serghie Lascaroff, care protestează pe lîngă domnul Nicolae Caragea (1782-1783), acuzînd „o crudă injustiţie“ în judecarea tînărului, sacrificîndu-i-se astfel viitorul. La rîndul său, agentul austriac Ignatius Stefan Raicevich scria că totul era „l’opera dello Spatari“, asta pentru a se disculpa de acuzaţiile ce i se aduceau de reprezentanţa diplomatică rusă că ar fi contribuit la prinderea tînărului prin înştiinţarea generalilor austrieci de la graniţă.

Străinătatea nu era o opţiune de studii sau de călătorie pentru boierii din Valahia şi Moldova, la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. Deşi nu exista nici un firman oficial care să oprească călătoria boierilor către Viena, Berlin sau Paris, aceştia se temeau să plece la drum, pentru a nu fi acuzaţi de hăinire. Implicarea marelui spătar nu este greu de ghicit dacă ştim că tocmai trecuse printr-o experienţă similară cînd, la sfîrşitul anului 1781, beizadelele Ipsilanti plecaseră în călătorie, hai-hui, la Viena.

După cum bine se ştie, călătoria era privită ca un mijloc de instruire important în secolul al XVIII-lea. Tinerii nobili francezi, englezi, germani sau italieni îşi desăvîrşeau educaţia întreprinzînd călătorii lungi, de formare, către Roma, Paris, Atena, Aleppo sau Istanbul, notînd impresii sub formă de scrisori imaginare trimise tuturor, desenînd costume, colecţionînd antichităţi, adunînd plante şi confecţionînd mituri. Aşadar, dorinţa fraţilor Dimitrie şi Constantin Ipsilanti de a călători nu ar părea o problemă, dacă contextul politic ar fi fost diferit. Tatăl lor, Alexandru Ipsilanti (1774-1782), s-a preocupat de instruirea lor, oferindu-le posibilitatea de a studia franceza, italiana şi literaturile aferente. De altminteri, această educaţie „iluministă“ pare a fi explicaţia fugii lor către Viena, dacă ar fi să-i dăm crezare consilierului apropiat al domnului Ipsilanti, Ienăchiţă Văcărescu: „Nu am putut să dau la alt fuga acestor două îndestulate odrasle, decît că deosebi dă dascălii elineşti şi deosebi dă hogi turceşti avea şi dascăli europeni şi dă limba franţuzească şi dă limba talienească, oameni vrednici de laudă şi împodobiţi cu multe ştiinţe. Şi poate dîn istoriile gheograficeşti, luînd sevá ca să vază şi ţările Europei în simţire şi în mijlocire  cu care să otcîrmuiesc şi nefiind cu putinţă ca să meargă sau cu voie împărătească sau cu voia părintească, au cugetat siliţi fiind de rîvna vederii şi dă căldura vîrstei să meargă cu acest mijloc“, adică „s-au făcut nevăzuți într-o noapte din palaturile domneşti“. Escapada tinerilor de 18 şi, respectiv, 16 ani avea să-l coste tronul pe tatăl lor, Alexandru Ipsilanti, care-şi va depune mandatul în februarie 1782, în timp ce fiii lui vor hălădui o vreme prin Viena, înainte de a reveni la Istanbul.

Prin Viena şi Leipzig către Paris. Boierii şi domnii fanarioţi nu se îndepărtează de epicentrul puterii, Istanbul, şi de Imperiul Otoman de frică, împiedicaţi fiind de statutul lor de supuşi otomani. Dar lucrurile se vor schimba după aceste două episoade şi mai ales odată cu creşterea influenţei Imperiului Rus în regiune. Totuşi, dacă boierilor le era cerută o anumită fidelitate faţă de un regim politic, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte categorii sociale. Negustori feluriţi se perindau pe drumurile lor către Trieste, Veneţia sau Leipzig, ducînd ceară şi miere şi aducînd ţesături preţioase, mirodenii, cărţi şi mai ales informaţii despre mersul lucrurilor acolo în „Europa“.

Străinătatea începea la Cîineni şi Turnu Roşu, la Trotuş şi Moldoviţa, puncte vamale care opreau oamenii şi mărfurile lor în drum spre „Europa“. Activi şi mobili, negustorii suspină mai puţin după „Europa“, exploatînd teama celorlalți prin comercializarea tuturor „bagatelelor“ atrăgătoare şi sclipitoare prin conexiunea lor cu marile capitale imperiale şi regale. „Să fie după moda de la Beci“, scriu boierii către negustorii din Craiova, Sibiu sau Braşov, mediatori ai modelor şi gusturilor vieneze. Pînă la venirea ruşilor, la 1806, şi ocupaţia militară (1806-1812), „străinătatea“ era tangibilă prin intermediul acestor neguţători care aduceau gazete italieneşti pentru episcopul Chesarie al Rîmnicului, peruci franțuzești pentru Catinca Ştirbei, trăsuri vieneze pentru Ştefan Pîrşcoveanu, „piluri (remedii) de Frankfurt“ pentru Barbu Ştirbei, rozol (un fel de rachiu roşu) de Breslau pentru Gheorghe Jianu, „căţei frumoşi şi flocoşi“, care să „nu aibă seamă în Europa“, pentru Constantin Gianoglu, „orez de Italia“ pentru Stan Jianu, „vutcă franţuzească ce să cheamă rum“ pentru acelaşi Barbu Ştirbei şi multe, multe altele.

Cînd, în sfîrşit, în 1796 ajunge la Karlsbad pentru cure, Barbu Ştirbei este entuziasmat de frumoasa, inteligenta, interesanta „străinătate“. Compania prinţilor şi prinţeselor din Europa, plimbările prin grădinile staţiunii, conversaţiile „talieneşti“, cu un oarecare ambasador spaniol, îl încîntă peste măsură: „Zic dumitale că aşa traiu n’am trăit de cînd sînt“, îi scrie lui chir Hagi Constantin Pop care-i mijlocise ieşirea din ţară. Teama însă persistă: „Numai mă rog, kir Hagi, numai dumneata să ştii, să nu se facă vreo vorbă, ca să se auză în ţară“, completează, dornic să-şi păstreze nestingherită fericita petrecere.

Admiraţia pentru Europa, adică tot ce poate fi cuprins între Viena, Paris, Berlin, Geneva, va alimenta nestingherită gusturile şi moda pentru generaţii şi generaţii de boieri, intelectuali, dar şi oameni simpli, care vor găsi, în mirajul civilizaţiei europene, un model de urmat.

Constanța Vintilă este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române. Cea mai recentă carte publicată: Lux, modă şi alte bagatele politiceşti în Europa de Sud-Est, în secolele XVI-XIX, Editura Humanitas, 2021.

Foto: historia.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase, în premieră, surprinse de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.
daniel david ubb fb jpg
Cine e Daniel David, cel care ar putea candidatul comun al partidelor pro-europene la prezidențiale
Numele lui Daniel David a fost vehiculat recent în spațiul public drept o posibilă opțiune comună a partidelor pro-europene pentru alegerile prezidențiale din 2024.
phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Colind pentru Georgescu compus de profesorul amenințat cu moartea de simpatizații legionari
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.