Stînga, altermondialismul şi Indymedia România

Redacţia Indymedia România
Publicat în Dilema Veche nr. 89 din 29 Sep 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În spaţiul postcomunist domină confuzia asupra a ceea ce înseamnă "stînga" şi "dreapta". Mass-media alimentează iluzia că democraţia şi capitalismul ar fi sinonime şi reduce criticile la caricatura unor nostalgii comuniste ori teribilisme adolescentine. Cu toate astea, distincţia dintre stînga şi dreapta nu trebuie abandonată. Cînd "stînga" şi "dreapta" au fost folosite iniţial în chip de categorii politice în adunarea legislativă la începutul revoluţiei franceze, sensul lor era simplu: cei care s-au aşezat la dreapta Camerei au fost roialiştii, care apărau privilegiile coroanei şi ale bisericii, iar cei care s-au aşezat la stînga se opuneau puterii elitelor aristocratice şi cereau drepturi democratice pentru cei mulţi şi mai puţin privilegiaţi. Deşi situaţia s-a schimbat în multe feluri de atunci, distincţia de bază s-a transmis pînă în prezent. În cele mai simple cuvinte, a fi "de stînga" înseamnă a afirma dreptul celor mulţi la autodeterminare, prin democratizarea reală a economiei, politicii şi culturii. Mişcările altermondialiste pot fi înţelese în acest context: nu vor să "distrugă", ci dimpotrivă, reprezintă comunităţi care propun paradigme economice şi politice alternative, pornind de la constatarea degradării democraţiei la nivel global şi a faptului că sărăcia nu încetează să crească, în ciuda acumulării bogăţiei în centrele de dominaţie ale lumii. Participanţii la mişcările altermondialiste împărtăşesc convingerea în prioritatea valorilor sociale în faţa celor economice, menţin atenţia pentru omul de lîngă noi şi acordă sprijin concret categoriilor sociale marginalizate. Primul Centru de Media Independentă (IMC sau Indymedia, pe scurt) a fost creat în 1999 în solidaritate cu protestele altermondialiste împotriva OMC din Seattle. Indymedia a apărut odată cu constatarea "pe viu" a faptului că mass-media e controlată de elite care îşi folosesc puterea pentru a înclina opinia publică în favoarea intereselor lor. Indymedia a aspirat să provoace schimbarea socială încercînd să elimine diferenţa dintre experţii sau proprietarii care produc media şi consumatorii acestora. În acest scop, Indymedia pune la dispoziţia tuturor un "canal deschis de ştiri." Spre deosebire de modul de lucru al mass-media, Indymedia e un exemplu concret de alternativă democratică, participativă şi transparentă. Toate deciziile sînt colaborative şi bazate pe consens, iar întregul proces de producţie e arhivat public pe Internet. În prezent, există peste 170 de IMC-uri locale în toată lumea. Indymedia România a devenit membru al reţelei globale în 2004. Articolele publicate combat aberaţiile puterii şi ignoranţa experţilor şi a intelectualilor români referitoare la realitatea mişcărilor sociale mondiale sau locale. Website-ul http://romania.indymedia.org, pe lîngă ştiri şi articole critice, conţine declaraţia de intenţie, politica editorială şi alte amănunte despre proiect.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Huiduieli la concertul Coldplay de pe Arena Naţională. Un manelist a cântat in mijlocul concertului. „Mi s-a dus tot cheful” | VIDEO
O apariţie pe cât de neaşteptată, pe atât de neplăcută în timpul concertului trupei britanice de rock Coldplay la primul concert susţinut în România în cadrul turneului „Music of the spheres”.
image
Cine e Babasha și ce spune după momentul de la concertul Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază” VIDEO
Babasha, pe numele său real Vlad Babașa, este originar din Bacău și la ora actuală este foarte popular pe mai multe platforme de streaming audio. Acesta a stârnit controverse după ce a cântat la mult așteptaul concert Coldplay în România, în fața a 50.000 de spectatori.
image
Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de război de către ucraineni: „Cu banii ăștia aș trăi regește în Somalia”
Recruți din țări africane și din Asia de Sud care au fost luați prizonieri de război de trupele ucrainene au oferit mărturii despre cum au ajuns să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, relatează portalul RBC Ucraina.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.