Stelele și capacele luminoase

Adrian ȘONKA
Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
image

Există pe lumea asta ceva ce dă și ia tot. Absoarbe tot ce primește și cînd dă înapoi ceva, o face după cum vrea el: dă mult dacă e cald și puțin dacă e rece. Ai putea crede că este vorba de micile ecrane care ne iluminează fața înainte să adormim, dar nu, aici discutăm despre al doilea obiect ca importanță din viața omului după telefon, Soarele. În monitorul oficial astronomic steaua noastră este un corp negru, un obiect ideal care funcționează după legi și principii, care atunci cînd ne invadează intimitatea o face impersonal, fără să știe că existăm, la fel ca oricare altă stea de pe cer.

Soarele este un aparat de făcut lumină, ecranul este un simplu capac luminos. Soarele respectă legea lui Wien, adică ne dă lumină în funcție de cît de fierbinte este, ecranul ne dă lumină colorată în funcție de cît de tineri și interesa(n)ți sîntem. Cu cît e mai fierbinte o stea, cu atît ne dă mai multă lumină (legea Stefan-Boltzmann). Cu cît un ecran este mai fierbinte, cu atît ne-a dat mai multă informație, pentru că, săracul, s-a încins de la atîtea aplicații deschise (legea Posesorului de Telefon).

Soarele este o idee, o formulă, un corp negru, unul care respectă toate legile fizicii, pe cînd telefonul și ecranul lui nu respectă nici una. Soarele absoarbe și dă lumină, ecranul absoarbe atenția și dă reclame luminoase. Soarele ne încălzește, ecranul telefonului ne înfierbîntă, Soarele ne dă zile, ecranul ni le ia pentru totdeauna din timpul nostru prețios. În ciuda acestui schimb pierzător pentru noi, fără Soare plecăm de acasă, dar fără telefon nu.

Uneori totul este pierdut și ecranul ia mai mult decît dă. Atunci cînd privești filmulețe și poze pe bandă rulantă, iar ceea ce primești nu poate fi utilizat în viața de zi cu zi, e ca și cum ai privi o gaură neagră. Cînd privești o gaură neagră te uiți la ceva, nu în ceva. La ceva întunecat, înconjurat de lumină, ceva incredibil de mic, dar mare. O gaură neagră nu emite lumină, dar în jurul ei se rotesc nori de materie, care se încălzesc și emit lumină. Ai vedea un cerc negru înconjurat de o sferă incompletă de lumină. Gaura neagră în sine este mică, de ordinul kilometrilor, dar spațiul pe care îl influențează este enorm. Nimic nu scapă de pe ea, nici măcar lumina, nici o informație despre cum este alcătuită, doar cîte o jumătate de particulă virtuală la cîteva milioane de ani. O gaură neagră se aseamănă cu un ecran stins. Cu cît stai mai departe de ea, cu atît mai bine.

Ai putea să faci o gaură neagră din orice, chiar și dintr-o pisică, însă Universul preferă să facă din stele. De fapt, o gaură neagră este cel mai mic spațiu pe care îl poate ocupa o anumită cantitate de materie, așa că fiecare corp de pe lume poate deveni un asemenea obiect. Chiar și Pămîntul.

Gaura neagră Pămînt poate fi obținută dacă micșorăm planeta noastră pînă va avea cîțiva centimetri în diametru, cam cît diagonala unui ecran de telefon, asta da justiție poetică!

Astronomii sînt dependenți de Univers la fel ca adolescenții de ecranele telefoanelor. Cei din urmă verifică mereu toate aplicațiile, refreșuiesc tot, aproape toată ziua, fiind interesați de ceea ce spun semenii lor de aceeași vîrstă. Primii fac același lucru, verifică mereu Universul, însă au și ei subiecte favorite. 

Cu fervoarea unui tînăr care tocmai ce a primit un nou telefon și jonglează cu cinci aplicații pe deget, astronomii își pierd zilele și nopțile cînd primesc un telescop nou. Verifică neîncetat dacă pe Soare au apărut erupții noi cu emisie de raze X și urmăresc cum se deplasează ele prin spațiu. Sînt interesați de formele erupțiilor, de bogăția lor în fotoni și electroni, precum și de locurile în care se duc. Așa cum oamenii se bucură că vedeta lor preferată a vizitat nu știu ce insule, astronomii se bucură enorm cînd erupțiile solare vizitează alte planete și nu pe a noastră, fiind știut că o erupție ajunsă lîngă noi poate deranja sateliții artificiali și atmosfera.

Așa cum tinerii numără aprecierile fotografiilor, astronomii numără planetele stelelor și se bucură cînd găsesc una asemănătoare cu Pămîntul, la fel cum te bucuri tu cînd primești o apreciere de la persoana ta favorită. O planetă pe care a apărut viața ne-ar face să ne bucurăm că sînt și alții care suferă, nu doar noi.

Descoperirea unui asteroid care poate cădea pe planetă se aseamănă cu apariția unui nou film al youtubărului în vogă, amîndouă fenomenele fiind la fel de distrugătoare: youtubăr mic, efect local, youtubăr mare, efect global. 

Universul se manifestă pe un singur ecran natural gigant, cerul. Cel uman pe un ecran mai mic, cel mai des pe cel al telefoanelor. Universul este așa cum e, trebuie să îl observăm ca să îl înțelegem și la fel este și universul uman. Important este să nu îl iei în serios, pentru că atunci îți distrugi viața.

Adrian Șonka este astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică, Editura Nemira, 2021.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.